Фарината (плосък нахутен хляб)

Фарината, е традиционнен италиански плосък хляб от нахутено брашно и е особено популярен по крайбрежието между Ница и Пиза. Хрупкав, тънък като палачинка и изключително лесен за приготвяне, доста бързо ми стана любим с уханието си на зехтин, розмарин и леблебия. Най-вкусен е току що опечен, поръсен с черен пипер и морска сол и щедро гарниран с моцарела, козе или бяло саламурено сирине полято с допълнителна доза зехтин и лют червен пипер, малко маслини. Прекрасен е като допълнение за всякакъв вид салати като бърза и лесна лека вечеря. Въпреки,  че съставките му са изключително малко и много прости, постен, безглутенов е и без набухватели този хляб изкушава с аромата и вкусът си.

Продукти за 2 тънки фаринати с диаметър около 26 см

1 ¼ чаена чаша нахутено брашно

1 – 1 ½ чаена чаша вода

сол и черен пипер на вкус

5-6 с.л. зехтин

клонче ситно нарязан пресен розмарин или щипка сух

няколко листенца салвия (опционално)

Приготовление:

Нахутеното брашно, солта, черния пипер, подправките и водата се смесват до получаването на рядка каша с консистенция на боза. Ако е необходимо се добавя повече или по-малко от посоченото количество вода. Сместа се оставя да престои около час-два. В кръгла тава се изсипват няколко лъжици зехтин и след това се изсипва половината от тестото. Пече се в предварително загрята на 230 градуса фурна около 20 тина минути или докато стане препечена по краищата и хрупкава. Сервира се топла.

Добър апетит!

Други публикации:

Плосък ръжен хляб

Арабски питки

Нахутени крекери

Преди 1 година:

Кюфтенца от коприва с овесени ядки

26 comments on “Фарината (плосък нахутен хляб)

  1. Ирина каза:

    Оо, страхотно изглежда този плосък хляб! Много ми харесва това, че няма мая и не се чака да втасва няколко пъти. Идеален е за лека вечеря, придружен от вкусна салата 🙂

  2. милена каза:

    И на мен мнооооого ми харесва! И без това вече повече от година не купувам хляб, а меся различни видове. Този ще е чудно разнообразие! Извинявам се , че питам като „чукча“- няма набухвател, правилно ли съм разбрала?

    • Danyela каза:

      Милена, благодаря ти! Абсолютно правилно си разбрала – няма никакъв набухвател – стават тънък и хрупкав
      Приятно печене!

  3. Dani каза:

    Дани, много апетитно изглежда 🙂
    Поздрави и усмихната седмица!

    • Danyela каза:

      Благодаря, Дани:) Сърдечни поздрави и весело посрещане на празниците

  4. Milena каза:

    Изглежда наистина много вкусно и лесно за приготвяне:) А къде мога да намеря нахутено брашно?

    • Danyela каза:

      Благодаря, Милена. Брашното мисля че купих от квартален магазин от щанда за диетични храни, но доклокото помня съм виждала и в Пикадили и в 345. Със сигурност може да се поръча и от он-лайн магазините. До колкото помня цената е около 2 лева за 500 грама.

  5. asktisho каза:

    Всеки път огладнявам зловещо, когато чета твоите статии! 🙂 Но те са и чудесно вдъхновение за запален любител като мен, който обича да експериментира и да цапа из кухнята, особено когато го прави за скъпи гости. Продължавам да следя с интерес и на гладен стомах всичко, което публикуващ. 🙂

    • Danyela каза:

      Благодаря много! Наистина е голямо удоволствие да се цапа кухнята и да се въртиш из нея за скъпи хора, за да ги зарадваш. Поздрави и усмихната седмица!

  6. Dani Dineva каза:

    Много добре изглежда този хляб. Единствено двата часа чакане са ми в повече, но всъщност може да се приготви от предната вечер предполагам. Откъде купи нахутеното брашно?

    • Danyela каза:

      Дани, може и от вечерта да се приготви сместа, необходимо е време за да набъбне брашното и да поеме от водата. За брашното от нахут отговорих 2 коментара по-горе.
      Сърдечни поздрави!

  7. ejjjik каза:

    Позволявам се да се включа с лесен вариант за нахутено брашно, който научих наскоро от рецепта за подобния хляб socca ( http://wholelivingdaily.wholeliving.com/2011/04/meatless-monday-homemade-socca-my-new-favorite-recipe.html ).
    В тази статия авторката, вегетариански шеф-готвач в Копенхаген, показва как можем сами да ги правим брашно от нахут, спелта, леща, просо и т.н. само с помощта на блендер (каната за сокчета) – http://mynewroots.blogspot.com/2009/04/its-miller-time.html Пробвах именно с нахут и се получих чудесно 🙂

  8. Lina каза:

    Запали ме с тази рецепта! Тези дни съм на тема теста, хлябове и със сигурност ще я изпробвам. А как описваш аромата ммммммммм…..
    Усмивки от мен!

  9. boryanailieva каза:

    Страхотно! Дано успея да си намеря такова брашно и веднага ще я изпробвам :))) Много обичам нещата, с които ни изкушаваш 🙂
    Поздрави и хубави празници!
    Боряна

  10. Danyela каза:

    Lina, Боряна, много ви благодаря!
    Хубави празници!

  11. кати каза:

    А от къде се намира в Сф брашно от нахуд? Благодаря…

  12. Danyela каза:

    В София съм купувала от Пикадили, както и от диетичните щандове на различни малки, квартални магазинчета

  13. Vanilla каза:

    Ооох, не мога да спра да чета рецепти!

  14. Nevena каза:

    Направих я и стана вкусно, но не стана палачинка, защато залепна по тавата въпреки мазнината. В каква тава се пече?

    • Danyela каза:

      Невена, пека я в обикновена алуминиева тава. Може би мазнината ви е дошла малко? Ако имате тава с не залепващо покритие, опитайте в нея
      Поздрави!

  15. Deni каза:

    Този вид рецепти са ми любими 🙂 не ми е ясно какво правим с останалата половина от тестото, щом не се изсипва цялото в тавата!?
    „В кръгла тава се изсипват няколко лъжици зехтин и след това се изсипва половината от тестото.“

  16. […] Шакшука – различно е от миш-маша, много го обичам, в комбинация с един плосък нахутен хляб фарината. Рецепта за шакшука – тук. Рецепта за плоския нахутен хляб, който става супер хрупкав – тук.  […]

Вашият коментар