Фарината, е традиционнен италиански плосък хляб от нахутено брашно и е особено популярен по крайбрежието между Ница и Пиза. Хрупкав, тънък като палачинка и изключително лесен за приготвяне, доста бързо ми стана любим с уханието си на зехтин, розмарин и леблебия. Най-вкусен е току що опечен, поръсен с черен пипер и морска сол и щедро гарниран с моцарела, козе или бяло саламурено сирине полято с допълнителна доза зехтин и лют червен пипер, малко маслини. Прекрасен е като допълнение за всякакъв вид салати като бърза и лесна лека вечеря. Въпреки, че съставките му са изключително малко и много прости, постен, безглутенов е и без набухватели този хляб изкушава с аромата и вкусът си.
Продукти за 2 тънки фаринати с диаметър около 26 см
1 ¼ чаена чаша нахутено брашно
1 – 1 ½ чаена чаша вода
сол и черен пипер на вкус
5-6 с.л. зехтин
клонче ситно нарязан пресен розмарин или щипка сух
няколко листенца салвия (опционално)
Приготовление:
Нахутеното брашно, солта, черния пипер, подправките и водата се смесват до получаването на рядка каша с консистенция на боза. Ако е необходимо се добавя повече или по-малко от посоченото количество вода. Сместа се оставя да престои около час-два. В кръгла тава се изсипват няколко лъжици зехтин и след това се изсипва половината от тестото. Пече се в предварително загрята на 230 градуса фурна около 20 тина минути или докато стане препечена по краищата и хрупкава. Сервира се топла.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Оо, страхотно изглежда този плосък хляб! Много ми харесва това, че няма мая и не се чака да втасва няколко пъти. Идеален е за лека вечеря, придружен от вкусна салата 🙂
Благодаря, Ирина 🙂
И на мен мнооооого ми харесва! И без това вече повече от година не купувам хляб, а меся различни видове. Този ще е чудно разнообразие! Извинявам се , че питам като „чукча“- няма набухвател, правилно ли съм разбрала?
Милена, благодаря ти! Абсолютно правилно си разбрала – няма никакъв набухвател – стават тънък и хрупкав
Приятно печене!
Дани, много апетитно изглежда 🙂
Поздрави и усмихната седмица!
Благодаря, Дани:) Сърдечни поздрави и весело посрещане на празниците
Изглежда наистина много вкусно и лесно за приготвяне:) А къде мога да намеря нахутено брашно?
Благодаря, Милена. Брашното мисля че купих от квартален магазин от щанда за диетични храни, но доклокото помня съм виждала и в Пикадили и в 345. Със сигурност може да се поръча и от он-лайн магазините. До колкото помня цената е около 2 лева за 500 грама.
Всеки път огладнявам зловещо, когато чета твоите статии! 🙂 Но те са и чудесно вдъхновение за запален любител като мен, който обича да експериментира и да цапа из кухнята, особено когато го прави за скъпи гости. Продължавам да следя с интерес и на гладен стомах всичко, което публикуващ. 🙂
Благодаря много! Наистина е голямо удоволствие да се цапа кухнята и да се въртиш из нея за скъпи хора, за да ги зарадваш. Поздрави и усмихната седмица!
Много добре изглежда този хляб. Единствено двата часа чакане са ми в повече, но всъщност може да се приготви от предната вечер предполагам. Откъде купи нахутеното брашно?
Дани, може и от вечерта да се приготви сместа, необходимо е време за да набъбне брашното и да поеме от водата. За брашното от нахут отговорих 2 коментара по-горе.
Сърдечни поздрави!
Позволявам се да се включа с лесен вариант за нахутено брашно, който научих наскоро от рецепта за подобния хляб socca ( http://wholelivingdaily.wholeliving.com/2011/04/meatless-monday-homemade-socca-my-new-favorite-recipe.html ).
В тази статия авторката, вегетариански шеф-готвач в Копенхаген, показва как можем сами да ги правим брашно от нахут, спелта, леща, просо и т.н. само с помощта на блендер (каната за сокчета) – http://mynewroots.blogspot.com/2009/04/its-miller-time.html Пробвах именно с нахут и се получих чудесно 🙂
ejjjik, благодаря много за линковете, много са полезни!
Запали ме с тази рецепта! Тези дни съм на тема теста, хлябове и със сигурност ще я изпробвам. А как описваш аромата ммммммммм…..
Усмивки от мен!
Страхотно! Дано успея да си намеря такова брашно и веднага ще я изпробвам :))) Много обичам нещата, с които ни изкушаваш 🙂
Поздрави и хубави празници!
Боряна
Lina, Боряна, много ви благодаря!
Хубави празници!
А от къде се намира в Сф брашно от нахуд? Благодаря…
В София съм купувала от Пикадили, както и от диетичните щандове на различни малки, квартални магазинчета
Ооох, не мога да спра да чета рецепти!
🙂
Направих я и стана вкусно, но не стана палачинка, защато залепна по тавата въпреки мазнината. В каква тава се пече?
Невена, пека я в обикновена алуминиева тава. Може би мазнината ви е дошла малко? Ако имате тава с не залепващо покритие, опитайте в нея
Поздрави!
Този вид рецепти са ми любими 🙂 не ми е ясно какво правим с останалата половина от тестото, щом не се изсипва цялото в тавата!?
„В кръгла тава се изсипват няколко лъжици зехтин и след това се изсипва половината от тестото.“
От другата половина – друга фарината 🙂 Да ви е сладко!
[…] Шакшука – различно е от миш-маша, много го обичам, в комбинация с един плосък нахутен хляб фарината. Рецепта за шакшука – тук. Рецепта за плоския нахутен хляб, който става супер хрупкав – тук. […]