Може би най-добрата компания за едно кафе е малка, ронлива бисквитка покрита със захар, която се топи в устата, докато горчивото кафе ви зарежда с енергия и добро настроение. В същност има само едно по-добро нещо за горещо кафе и това е блокче натурален шоколад с бадеми и портокали. Но поста е за бисквитите…а моят шоколадохолизъм пак взе връх докато пишех :-).
Тези бисквити са може би най-класическите бисквити, които съм правила. Тестото е много семпло – прави се само от брашно, масло и захар, задължителната щипка сол и ванилова есенция. Накрая, преди да се изпекат, бисквитите се овалват в кристалчета захар и след като са готови, стават като диамантени, от където идва и името им.
След като ги изядохме всичките ми хрумна, че биха се комбинирали чудесно със сладолед като алтернатива на тези домашни какаови бисквити за сладоледени сандвичи, като основа на чийзкейк или просто слепени с малко Нутела
Рецептата е от любимата ми напоследък The cook’s book, която е невероятна готварска енциклопедия, събрала съветите на едни от най-добрите готвачи в света. Частта посветена на сладкишите и сладките теста, от където е и рецептата за тези бисквити, е написана от Pierre Hermé
Продукти за около 50 бисквити:
225 гр масло, на стайна температура и нарязано на парчета
100 гр пудра захар
½ ч.л. ванилова есенция – ползвах едно прахче
¼ ч.л. сол
320 гр. бяло брашно
захар на кристалчета за овалване
Приготовление:
Маслото се разбива докато стане кремообразно. Добавя се ванилията, захарта и солта и продължава да се разбърква докато продуктите се смесят. Брашното се пресява и се добавя към сместа. Тестото се разбърква до хомогенизиране
Тестото се оформя на три топки. Ако ви се стори твърде меко, го оставете в камерата за известно време, за да се стегне.
От топките оформете цилиндри с диаметър 3–5 см. , като търкаляте тестото с ръце върху парче хартия за печене.
Върху хартия за печене разпръснете кристална захар и оваляйте страните на цилиндрите в нея.
С помоща на остър нож нарежете тестото на кръгчета с дебелина около 1 см. Ако тестото е твърде меко, приберете го в камерата за да се охлади и да не се смачква при рязането.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Подредете бисквитите в тава, върху хартия за печене, като оставите разстояние между тях.
Печете около 20-25 минути, или докато станат златисти.
Добър апетит!
Други публикации:
Много привлекателни бисквитки.И понеже чета,докато си пия кафето си похапнах/предполагам,че нямаш нищо против/Слънчев и спокоен уикенд!
Дани, да ти е сладко!
Хубави почивни дни и на теб1
Моят приятел обожава маслени сладки и съм сигурна, че тези много ще му харесат 🙂 Благодаря за рецептата, Даниела!
Ирина, радвам се, че рецептата ти допада!
Хубава неделя!
„Може би най-добрата компания за едно кафе е малка, ронлива бисквитка покрита със захар..“ или… две? 😉 Особено когато изглеждат тъй деликатно и същевременно неустоимо, а рецептата е поднесена тъй умело!
Уютна и вкусна неделя, Даниела!
пп. Сигурна съм, че ще се присетя за сладките утре .. с първата глътка кафе.. 😀
Димитрана, много ти благодаря за добрите думи! Твоето мнение значи много за мен!
Хубав следобед!
Реших днес да направя тези бисквитки и тъй като е Свети Валентин, всички бисквитки са с формата на сърце, само това си позволих да променя. Мерси за разкошната рецепта!Нямам търпение утре да ги пробвам и с кафе 🙂
Gergana, страхотна идея да направите бисквитките с форма на сърце! Благодаря за доверието да опитате рецептата!
Хубава и успешна седмица!
страхотна рецепта!! току що си ги извадих от фурната и им се наслаждавам с късна чаша кафе 🙂 благодаря за рецептата … :):):)
elina, да ви е сладко! 🙂
Ммм, невероятни бисквитки! Току-що ги направих и нали съм си лакома, още веднага като ги изкарах се опитах да налапам една… Изненадах се, че са доста меки, но като ги сложих в хладилника за 5мин станаха перфектни – в устата се разпадат на фини трохички! Моята импровизация по темата беше, че захарта беше смесена – бяла и кафява (понеже нямах достатъчно бяла) и настъргах мъничко лимонова кора. Станаха фантазия и половина!!!
Благодаря!
Николета, много се радвам! В началото са мекички, но като изстинат и маслото стегне стават хрупкави. Много ми допада вашата идея за кафява захар и лимонова кора – страхотно съчетание на аромати.
Благодаря на свой ред за доверието да ги направите по рецепта от моя блог
Хубав и усмихнат ден!
В момента пека бисквитите от вашата рецепта! Къщата ми ухае ужасяващо вкусно! 🙂 Импровизирах с 1/2 от тестото и го направих с натурално какао, защото обожавам маслени бисквити с какао… 🙂 Поздравявам ви за страхотните рецепти! Правила съм Италианския шоколадов сладкиш – един от най-любимите десерти в къщи! :)) Седя и се усмивам, усещането ми е като в Джули и Джулия – предполагам сте гледали този филм… 🙂 Поздрави и усмихнати събота и неделя!
Zlati, благодаря ви за тъй милия коментар! Изключително много се радвам, че тук сте намерили рецепти, които ви допадат! Представям си тези бисквити с какао, сигурно са много уханни. Гледала съм, разбира се филма, та кой кулинарен блогар не е 🙂
Хубава и усмихната нова седмица!
Мммм, чудесни масленки станаха. Великолепни. Имам една стара подобна рецепта, но с мас. Идеята с овалването със захар е страхотна. Децата само обикалят и въздишат от удоволствие.
Благодарим за чудесната рецепта.
Започвам да следя блога. Спечелихте ме 🙂
Много се радвам, че сладките са ви допаднали толкова много!
Поздрави!
Дани, изключително ти благодаря за рецептата – втората, която опитвам от блога ти. Отново невероятен резултат, няма какво повече да кажа, просто ги извадих преди 15 мин от фурната, а пък останаха още само 3-4, колкото да ги опитаме и изстинали :). И стават за нула време, което е много важно за хора, които не разполагат с достатъчно време.
Надя, много се радвам, че са ви харесали!
Сърдечни поздрави!
Страхотни бисквитки! Правя от тях вече няколко пъти и винаги с отличен резултат, а за вкуса да не говорим … Благодаря за прекрасните рецепти!
Няколко пъти правя рецептата и всеки път са много сполучливи и се унищожават за минути. Единственото своеволие, което си позволявам тук е настъргана кора от лимон.
Здравейте, тези бисквитки са феноменално вкусни. Вече втори път ги правя и съм сигурна, че и занапред ще е така. Благодаря за споделената рецепта.
Страхотна рецепта!