Бриоши

Много обичам сладкиши с много масло. Личи си и по рецептите в блога, почти няма нещо сладко, на което в продуктите да няма записано поне едно пакетче масло. Ароматът и вкусът веднага се променят, текстурата на сладкиша става прекрасна. Мисля, обаче, че определено не съм правила никакво печиво с повече масло от това бриошово тесто. Също и с повече яйца. На вкус наподобява козуначено тесто, но е по-малко сладко и по-въздушно, с по-наситен аромат на масло. Истинска френска класика. Самото тесто е предизвикателство с това, че става доста, доста меко и лепкаво и е добре да се бърка с миксер или кухненски робот, от друга страна пък това го прави не толкова уморително за работа, защото машината свършва по-голяма част от работата по омесването. Проблемът ми с това тесто, основно се състоеше в това, че исках да замеся прекалено много за вместимостта на новия ми кухненски робот. И почти го изгорих, защото тестото излезе от купата, влезе в мотора, а аз събирах с ръце преливащи вълни мека, лепкава и течаща сладка маса, в отчаян опит да върна тестото в купата, докато от мотора на нещастния кухненски уред се носеше миризма на изгоряло. В това доста смешно положение ме завари мъжът ми, който дотича в отговор на отчаяните ми писъци как любимият ми, нов кухненски уред е предал богу дух. За щастие той бързо разглоби почти на съставни болтчета робота, почисти го и го сглоби отново и успя да ме спаси от сърдечен удар. От там нататък бъркането беше лесно, само чакането на тестото да втаса беше повечко, за изтерзаната ми за сладко душа. От гигантската доза, която замесих излязоха 18 малки кръгли бриошчета с размер горе-долу колкото топка за тенис и един голям дълъг 30 см бриош. Всичките напълних с плънка от любимата ми Нутела

 

Продукти за около 2 кг и половина сурово тесто:

1 кг брашно

750 гр масло размекнато на стайна температура

½ ч.ч. захар

1 ч.л. сол

1 кубче жива мая

14 яйца на стайна температура

За глазурата:

1 цяло яйце

1 жълтък

1 ч.л. захар

За плънката:

около 1 ч.ч. Нутела

Приготовление:

В голяма купа се смесват пресятото брашно, маята напарвена на трохи и захарта. С миксер със закачени бъркалки за тесто на бавна скорост се сместват продуктите. Постепенно, при непрекъснато бъркане, се добавят яйцата на порции по 3-4, като между всяка порция се изчаква да се смесят добре. Когато се добавят всички яйца и тестото започне да се отлепя от стените на купата се добавя солта и маслото нарязано на кубчета. Тестото е добре замесено и готово, когато започне да се отлепя от стените на купата и при отлепянето те остават чисти.

Тестото се изважда от миксера, купата се завива с прозрачно фолио и се оставя на топло (в стая с температура коло 22 градуса) да втасва докато увеличи обема си двойно за около 2-3 часа.

Тестото се изважда от купата върху леко поръсена с брашно повърхност и с няколко движения на ръцете се натиска и размесва, така че да върне оригиналния си размер. Втасалото бриошово тесто е доста лепкаво. След като се върне до първоначалния си размер с няколко бързи размесвания, тестото се връща в купата и отново се покрива с прозрачно фолио. Купата с тестото се слага в хладилника за около час и половина, през което време то отново увеличава обема си двойно. След това тестото е готово за оформяне на бриоши.

От тестото се оформят малки топчици, или пък може да се изпече в къдрави форми за бриоши или пък да се оформят по-големи форми според желанието.

Аз направих 18 малки топчици като при оформянето на всяка в средата слагах по 1 ч.л Нутела. Топките се оставят да втасат върпху тава застлана с хартия за печене, като между тях се оставя поне по 5-6 см растояние, за да имат място да втасат. Когато бриошите увеличат двойно размера си, се намазват с яйчена баня от едно цяло яйце и един жълтък разбити леко с 1 ч.л. захар. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна около 15 тина минути.

Вариация: В тестото могат да се сложат накиснати в ром стафиди, боровинки или ядки според предпочитанието.

От останалото тесто направих голям бриош, който пекох в продълговата тава за кекс с дължина 30 см.

Тавата предварително се застила с хартия за печене. Тестото се оформя на 5 еднакви топки, в центъра на всяка се слага по малко Нутела. След като се оформи всяка топка се натиска леко с ръка, така че да стане продълговата и се слагат една до друга напряко в тавата за печене. Бриошът се оставя да втаса докато увеличи обема си двойно и с помощта на ножица всяка топка се разделя на две отгоре. Така, като се опече, бриошът изглежда като направен от 10 малки топчици или все едно е плетен. Бриошът се намазва с яйчена баня и се пече около 40-45 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна

Добър апетит!

Други публикации:

 

Кроасани

Козуначено руло с Нутела

Бриошови охлюви със шоколад

 

2 comments on “Бриоши

  1. Dani каза:

    Количествата наистина са сериозни 🙂
    Но съм сигурна в крайния резултат, Дани!
    Сърдечни поздрави!

  2. vesela каза:

    Разкош!

Вашият коментар