Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Пана котата е традиционнен италиански десерт и буквалния превод на името му означава – „сготвена сметана”. Прави се ужасно бързо, лесно и е невероятно вкусен десерт. Основните му съставки са готварска сметана, захар и желатин. Сервира се поръсен със сладко, традиционно от боровинки, ягоди, къпини, касис или поръсен със шоколад. Това може би е един от най-бързите за приготовление десерти – самото забъркване отнема не повече от 15 минути. След това слагате в хладилника за поне 4-5 часа и хапвате със сладко или мед. За мен най-трудната част от този десерт е изваждането му от чашките в които се е желирал. Това винаги ми отнема повече време от самото приготовление 🙂

Обикновенно правя доза от 400 мл сметана (4 порции), но ако решите да направите по-голямо количество, увеличете съставките пропорционално

Продукти за Пана котата:

400 мл готварска неподсладена сметана – ползвах животинска

2 с.л желатин на прах

2 с.л студена вода

3 с.л захар – аз ползвах еквивалента в диабетичен подсладител

½ шишенце есенция Ром /или Ванилия/

Приготовление:

В метален съд сложете студената вода и отгоре поръсете равномерно желатина. Оставете на страна поне 5-6 минути желатина да набъбне.

Желатина

Междувременно изсипете сметаната в голяма купа и добавете захарта /ако ползвате диабетичен подсладител, прибавете го накрая, преди желатина/. Разбъркайте добре и сложете в микровълнова за около 3 минути на 680 W, като често спирате и разбърквате. Целта е захарта да се разтвори напълно и сметаната да е доста гореща, без да завира. Ако нямате микровълнова, сложете сметаната на котлона, на водна баня и непрекъснато бъркайте, но не оставяйте да заври. Свалете от котлона и прибавете есенцията и диабетичния подсладител, ако ползвате такъв.

сметаната

Когато желатина набъбне, сложете го на котлона, на водна баня, докато стане течен, като често го разбърквате

разстворения желатин

Изсипете много горещата сметана върху горещия желатин и разбръркайте.

Намажете стените и дъното на 4 чаши с масло и разпределете топлата смес вътре

кремът в чашките

Приберете в хладилник за 4-5 часа, за да стегне желатина.

Когато кремът е станал твърд, извадете чашите от хладилника и ги топнете за няколко секунди в съд с гореща вода и след това обърнете върху чиния за сервиране. Ако имате затруднения с изваждането, използвайте много остър гладък нож, за да обиколите с него по ръба на чашата.

За домашното черешово сладко:

сладкото от череши

Продукти:

1 ч.ч. череши

2/3 ч.ч захар

Дълбока тенджера и търпение 🙂

Приготовление:

Почистете черешите от костилките и ги сложете в тенджера на котлона. Когато почнат да омекват добавете захарта и бъркайте. Когато сиропът започне да се сгъстява, спрете котлона и охладете. Замразете празна чинийка в камерата. Капнете капка от сладкото върху нея и върнете в камерата. Извадете след няколко минути. Ако капката се сбръчква като я бутнете с нокът, значи сладкото е готово. Ако капката е по течна, върнете сладкото на котлона и гответе още малко, после пак проверете с чинииката

Охладете добре сладкото и поръсете с него пана котата.

Добър апетит!

Пана кота

Други публикации:

Прасковено сорбе с мента

Прасковено сорбе с мента

Праскови с маскарпоне

Праскови с маскарпоне

Тирамису

Тирамису

3 comments on “Пана кота с ром и домашно черешово сладко

  1. galka каза:

    Отдавна търсех рецепта за този десерт, просто не знаех как се казва; ето че сега намирам при това доста лесна! Мисля си, дали оформянето няма да е по-лесно, ако се използват индивидуални силиконови форми за мъфини? Така съм правила сладолед и много лесно се обръща.

    • Danyela каза:

      galka, благодаря ви много за хитрата идея за силиконови формички. Със сигурност изваждането ще стане много лесно така. Поздрави и приятно готвене!

  2. natasha каза:

    Всички ваши рецепти са страхотни.Поздравления!

Вашият коментар