Пана котата е традиционнен италиански десерт и буквалния превод на името му означава – „сготвена сметана”. Прави се ужасно бързо, лесно и е невероятно вкусен десерт. Основните му съставки са готварска сметана, захар и желатин. Сервира се поръсен със сладко, традиционно от боровинки, ягоди, къпини, касис или поръсен със шоколад. Това може би е един от най-бързите за приготовление десерти – самото забъркване отнема не повече от 15 минути. След това слагате в хладилника за поне 4-5 часа и хапвате със сладко или мед. За мен най-трудната част от този десерт е изваждането му от чашките в които се е желирал. Това винаги ми отнема повече време от самото приготовление 🙂
Обикновенно правя доза от 400 мл сметана (4 порции), но ако решите да направите по-голямо количество, увеличете съставките пропорционално
Продукти за Пана котата:
400 мл готварска неподсладена сметана – ползвах животинска
2 с.л желатин на прах
2 с.л студена вода
3 с.л захар – аз ползвах еквивалента в диабетичен подсладител
½ шишенце есенция Ром /или Ванилия/
Приготовление:
В метален съд сложете студената вода и отгоре поръсете равномерно желатина. Оставете на страна поне 5-6 минути желатина да набъбне.
Междувременно изсипете сметаната в голяма купа и добавете захарта /ако ползвате диабетичен подсладител, прибавете го накрая, преди желатина/. Разбъркайте добре и сложете в микровълнова за около 3 минути на 680 W, като често спирате и разбърквате. Целта е захарта да се разтвори напълно и сметаната да е доста гореща, без да завира. Ако нямате микровълнова, сложете сметаната на котлона, на водна баня и непрекъснато бъркайте, но не оставяйте да заври. Свалете от котлона и прибавете есенцията и диабетичния подсладител, ако ползвате такъв.
Когато желатина набъбне, сложете го на котлона, на водна баня, докато стане течен, като често го разбърквате
Изсипете много горещата сметана върху горещия желатин и разбръркайте.
Намажете стените и дъното на 4 чаши с масло и разпределете топлата смес вътре
Приберете в хладилник за 4-5 часа, за да стегне желатина.
Когато кремът е станал твърд, извадете чашите от хладилника и ги топнете за няколко секунди в съд с гореща вода и след това обърнете върху чиния за сервиране. Ако имате затруднения с изваждането, използвайте много остър гладък нож, за да обиколите с него по ръба на чашата.
За домашното черешово сладко:
Продукти:
1 ч.ч. череши
2/3 ч.ч захар
Дълбока тенджера и търпение 🙂
Приготовление:
Почистете черешите от костилките и ги сложете в тенджера на котлона. Когато почнат да омекват добавете захарта и бъркайте. Когато сиропът започне да се сгъстява, спрете котлона и охладете. Замразете празна чинийка в камерата. Капнете капка от сладкото върху нея и върнете в камерата. Извадете след няколко минути. Ако капката се сбръчква като я бутнете с нокът, значи сладкото е готово. Ако капката е по течна, върнете сладкото на котлона и гответе още малко, после пак проверете с чинииката
Охладете добре сладкото и поръсете с него пана котата.
Добър апетит!
Други публикации:
Отдавна търсех рецепта за този десерт, просто не знаех как се казва; ето че сега намирам при това доста лесна! Мисля си, дали оформянето няма да е по-лесно, ако се използват индивидуални силиконови форми за мъфини? Така съм правила сладолед и много лесно се обръща.
galka, благодаря ви много за хитрата идея за силиконови формички. Със сигурност изваждането ще стане много лесно така. Поздрави и приятно готвене!
Всички ваши рецепти са страхотни.Поздравления!