Детска сладоледена торта без захар за първи рожден ден

И моето момиче стана на 1! Вероятно всяка майка знае трепетите и вълненията около първият рожден ден! Всичко трябва да е прекрасно и запомнящо се, защото е първият от всички рождени дни в живота и. Партито не беше шумно, нито с много хора, не присъстваха деца. Тя е още малка и тези неща не са от значение за нея. Сега за нея е важно да открива света, да изследва всяко ъгълче в къщи, да опита на вкус всеки предмет, който докоснат малките и ръчички. Гледа с огромни, любопитни очи всичко наоколо и, смее се с глас дори само, ако чуе гласът на брат си някъде из къщата, защото знае че идва забавното време с него, маймунджилъците му и това, че се опитва всячески да и е забавно. Доближава с интерес, но и със страхопочитание кучето и внимателно му опипва лапите и се залива от смях, когато то я оближе по носът. Пляска си с ръце за браво сама, като направи някое геройство, като например да тупне по дупе без да заплаче. Закача се с всички в къщи, мисли че се е скрила така, че никой да не я намери като си вдигне ръцете пред очите, и после хитричко поглежда из между пръстите дали я гледаме. Пълзи по-бързо от стрела, яде сама с ръце храната, която харесва, къса на ситни парченца всяка хартийка, която намери. Такова е моето момиче на 1. Бъди все така радост и светлина за нас – твоето семейство.

За да отпразнуваме рожденият и ден и направих специална бебешка торта – без захар, прясно мляко и белтъци, които тя все още не яде. Едно от любимите и храни е домашен сладолед само от банани и авокадо, за това направих и тортата и сладоледена и с банани. Добавих и любимите и напоследък боровинки и малко заквасена сметана за кремообразност. Блатовете направих от маслено тесто за бисквити, без захар. Плодовете бяха достатъчни, за да подсладят тортата достатъчно дори за моят вкус.

Продукти за торта с диаметър 20 см

За блатовете:
250 гр брашно – около чаша и половина от 300 мл
125 гр масло – малко пакетче
1 жълтък
1 много малка щипка сол
5-6 с.л студена вода или колкото поеме, за да се събере на топка тестото

За крема:

1 голяма кофичка заквасена сметана от 400 грама

2 големи банана

1 чаена чаша измити и подсушени боровинки

½ ч.ч боровинки за украса

Приготовление:

На блатовете:
Много студеното масло се нарязва на кубчета и се прави на трохи с брашното като се претрива с пръсти. Добавя се жълтъка и се размесва отново. Слага се водата и се събира на топка. Завива се в свежо фолио и се прибира в камерата/хладилника, за да стегне маслото и да почине тестото.
Като се стегне, на набрашнен плот се разточва кора с дебелина 2-3 мм от която се изрязват 4 кръга с размер на формата за торта. Тава се застила с хартия за печене и платките се преместват върху нея. Надупчват се с вилица, за да не се надигат, отгоре се поставя втори лис хартия за печене и се затиска с някакви тежести – стар боб, вилици, за да не се надига тестото при печене. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се зачервят леко. Вадят се и се оставят да изстинат напълно. Получават се 4 много тънки платки от маслено тесто без захар, като бисквитки.
На крема:
Бананите и боровинките се намачкват с вилица или със преса за картофено пюре. Добавя се една шепичка не смачкани боровинки, за да стоят красиво при разрязването на тортата като точки вътре. Плодовете се смесват със сметаната.

Асемблиране на тортата:
Във форма за торта със свалящи се стени се слага първо един блат. От горе плътно се покрива с 1/4 от крема. Слага се втората платка, слага се крем и т.н докато свършат продуктите, като най-отгоре се оставя от крема. Поръсва се плътно с измити боровинки. Оставя се за час от вън, за да попие малко от крема в блатовете и после тортата се прибира във фризер докато стегне. Преди да се сервира се изважда за известно време, за да отпусне и да може да се разреже (около час по-рано). Може да се направи и без да се замразява, в не сладоледен вариант по желание.

Добър апетит!

Други публикации:

Детска торта без захар

Мини плодово-овесени мъфини за малки човечета

Детски овесени блокчета

18 comments on “Детска сладоледена торта без захар за първи рожден ден

  1. Dani каза:

    Честит рожден ден на малката хубавица!
    Да расте здрава и винаги да носи радост на семейството ви!
    Тортата е чудесна, Дани!

  2. vesela каза:

    Честит празник!
    Чудесна торта!
    И малката е чудесна, нека е все така радост и щастие за мама и тате!

  3. Диди каза:

    Чаровница! Да ви е жива и здрава!

  4. Iskra каза:

    Здравейте. Да ви е жива и здрава малката красавица.
    Тази торта идва точно на време и за нашия първи рожден ден следващата седмица. 🙂
    Искам да ви питам за брашното – какво е то? И дали с безглутеново или пълнозърнесто ще стане?

    • Danyela каза:

      Искра, правих блатовете с обикновено бяло брашно. Без проблем ще стане и с пълнозърнесто или типово – правила съм такива и с двата вида брашно. Само с безглутеново не съм убедена, че ще стане добре – може да опитате комбинация от елдено брашно и типово брашно 50 към 50%. Правила съм бисквити само с елдено брашно, масло и жълтък и не стават лоши, но блатовете стават доста трошливи, а самото тесто е доста трудно за работа.
      Весел празник! Да ви е живо и здраво детенцето!

  5. Danyela каза:

    Момичета, благодаря от сърце!

  6. Linda каза:

    Wonderful! 🙂

  7. milenavalentine каза:

    Тортата изглежда великолепно! Желая на Вас, малкото Ви момиче и цялото семейство много вълшебства и радост и занапред 🙂
    И един въпрос, тъй като искам да приготвя рецептата за моя близка, която не може да яде яйца, смятате ли, че ще бъде проблем да не добавям жълтъка? Мога ли да го заместя с нещо друго?

    • Danyela каза:

      Здравейте! Благодаря за хубавите пожелания.
      Можете спокойно да не слагате жълтък и да не го замествате с нищо. Евентуално може да се наложи да сложите 1-2 с.л студена вода в повече, ако тестото стане по-ронливо.
      Дано тортата се хареса!
      Сърдечни поздрави!

  8. Vaska каза:

    Блатовете за тортата един върху друг ли се пекат или отделно?

    • Danyela каза:

      Отделно ги пека, но ако фурната ви позволява могат да се наредят и няколко в отделни тави

  9. Future Health каза:

    Прекрасна статия! Прекрасни снимки! Прекрасна рецепта ! И най-прекрасната принцеса! Да е жива и здрава! Поздравления за избора на сладкиш за празника ви, ще пробвам рецептата и аз.

  10. Катерина каза:

    Блогът Ви е чудесен! Жалко, че вече не го обновявате 😦

  11. Мария каза:

    Здравейте 🙂 Тортата изглежда прекрасно и много подходящо за първи рожден ден! Залагам на нея за първата годинка и на нашето детенце, но тъй като няма да правя „репетиция“ и ми се иска всичко да е наред от първия опит, можете ли да уточните колко см в диаметър се получи тортата. Нямам регулируем ринг, а само обикновена тортена форма със свалящи се стени, но ще си купя за повода 🙂

  12. Цветелина каза:

    Здравейте, рецептата е страхотна! Само бих искала да попитам крема с банани не потъмнява ли след известно време? 🙂

  13. Ванина каза:

    Хей! Искаме още рецепти! Това е любимия ми кулинарен блог! Сладкишите са уникални! Пробвала съм почти всички… Често проверявам за нови неща, но няма 😦

  14. merudia.bg каза:

    Чудна торта! И за 5-годишен даже я виждам 🙂 Мерси за идеята! Виолета

  15. Epcur каза:

    Вече няколко пъти правя тортата за различни поводи и е чудесна. Пробвала съм я и с вариант отгоре микс горски плодове (добавям ягоди, малини, къпини и боровинки). Също така добавям редовно листенца свежа мента отгоре – става много приятно и добавя още свежест.

Вашият коментар