Чудно е как понякога само снимката на някое ястие може така да ме заинтригува, че единствената ми мисъл до края на деня ми да е, че трябва след работа да го направя. Така се случи и с овесените крекери с маслини.Напоследък ми е трудно да измисля обяда си в офиса, имайки в предвид, че не ми се излиза от офиса, поради горещината и защото моментът, в който се сещам за ядене е точно когато стомахът ми го припомня със страшна сила към 4-5 следобед, защото улисана в задачи не съм разбрала кога е минал денят. Въпросните крекери ми се видяха толкова подходящи за хрупкане в офиса с чаша айрян, така между другото, че непременно реших ,че ще направя и ще си занеса една доза, за резерв, за момента в който вече стане ясно, че без нещо в стомаха няма да мина, но е прекалено късно за истински обяд.Крекерите се приготвят лесно и бързо, особено след като включих детето да изрязва кръгчета от тестото с чаша и да реди кръгчета маслинки от горе им, докато аз приготвях вечерята. За жалост след печенето и търпеливото изчакване крекерите да изстинат, те бяха унищожени с такава бързина, че не останаха да си занеса в офиса.
Адаптирано от Pans and pots
Продукти за около 30 броя:
1 ч.ч. фини овесени ядки
1 ч.ч. пълнозърнесто пшеничено брашно + допълнително за разточването
½ ч.ч. вода
3 с.л. зехтин
¼ ч.л сол
¼ ч.л. сода за хляб
¼ ч.л. бакпулвер
5-6 маслини нарязани на много ситно
10-12 маслини нарязани на шайби за украса
черен пипер на вкус
1 ч.ч = 250 мл.
Приготовление:
Всички сухи съставки се смесват в дълбока купа, добавят се ситно нарязаните маслини. Добавя се зехтина и водата и всичко се разбърква с лъжица, докато тестото се събере на топка. Ако е нужно се добавя още 1-2 лъжици вода. Тестото се завива с свежо фолио и се оставя да престои 15-20 минути.
Повърхността на която ще точите се набрашнява обилно. Тестото се разделя на две топки и всяка се набрашнява добре, както и точилката. Всяка от топките се разточва на кора с дебелина 1-2 милиметра. С кръгла формичка или с чаша се изрязват кръгчета от тестото. Подреждат се в тава, предварително застлана с хартия за печене. Не е нужно да се оставя много място между крекерите. Всеки крекер се украсява с шайба маслинка и се поръсва със малко сол. Крекерите се пекат в предварително загряна на 180 градуса фурна около 35-40 минути, или докато покафенеят и станат хрупкави.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Дани, сякаш чувам звука при хрупане 🙂
А този прекрасен помощник се е справил чудесно!
Прегръдка и хубаво лято!
Thank you so much for trying out my recipe. 🙂 I just saw that I forgot to add 1 tbsp fresh chopped or 2 tsp dried rosemary for dought in english version of the recipe.Your crackers look amazing. :))
Zoka, thank you so much for your delicious recipe!
Чудесни са, а и здравословни! Прекрасна рецепта!
Браво на помощника, изрязал ги е отлично 🙂
Сърдечен поздрав и пъстри летни дни!
С маслини…обичам много!!!
И тези ще пробвам с голямо удоволствие, особено след като открих колко сполучлива е рецептата за царевичните, пак от тук 🙂
Дами, благодаря ви сърдечно за милите коментари!
Тези кракери изглеждат божествено. Отдавна търся подходяща рецепта….и най-накрая се появи 🙂
Поздравления за хубавия блог!
Първият път, когато ги приготвих преди време не ми се получиха. Сега гледам твоята рецепта и се чудя къде съм сбъркала. Има ли някакви тънкости? Мерси! Вили
Много добра идея за подхапване по всяко време! Хем вкусно, хем засищащо, хем и здравословно! Какво повече може да иска човек от крекери? 🙂
Благодаря ви!
Виолета, тънкости няма кой знае какви, освен че тестото трябва да престои малко преди да се разточи!
Поздрави!
Звучи лесно, пак ще пробвам 🙂
Вчера изпробвах рецептата и се получиха страхотни!!!! Благодаря!!