Крем „Дипломат”

След публикацията за крем Брюле, и разказът ми за това, че отдавна издирвам рецепта на крем „Дипломат” без захаросани плодове, получих по пощата и тук като коментари, много рецепти за крема. Много благодаря от мое име и особено от името на мъжа ми на всички за труда, който сте положили да ги издирите и вниманието да ми ги изпратите. Специални благодарности на Дани, която приготви крема, записан в нейният тефетер и го публикува във вкусния си блог и на Павлина Георгиева, която прати на пощата ми сканирана рецепта от готварска книга от 1967 г. Проучих внимателно рецептите и точно се бях захванала да правя крема, свекърва ми донесе тетрадката намерена на тавана. Бързо започнах да преглеждам изписаните страници и наистина открих рецептата на крема, който помнеше мъжът ми.

Направих крема, по тези записики, като единствената промяна беше, че вместо разбити на сняг белтъци, използвах сладкарска сметана. Късно вечерта, прибрах 4 те чашки в хладилника, за да са готови за закуска. Естествено мъжа ми не издържал и направил среднощен набег на хладилника. От опитване на сутринта беше останала само една чашка – за снимки и за да го пробвам и аз.

Продукти за 4 порции:

400 мл. прясно мляко

5 жълтъка

2 ч.л. брашно

5 с.л. захар

200 мл сладкарска сметана

1 ч.л. желатин

3 с.л. студена вода

1 с.л. какао

настърганата кора на 1 лимон

Приготовление:

Жълтъците, захарта, прясното мляко и брашното се разбъркват с тел или вилица и се поставят на тих огън, при непрекъснато бъркане, докато крема започне да се сгъстява. При мен отне около 15 тина минути. Междувременно желатина се разбърква със студената вода и се оставя да набъбне.

Жълтъчният крем се сваля от котлона и се прибавя настърганата лимонова кора. Желатина се разстопява на водна баня или в микровълновата печка за 10 секунди и след това се изсипва и разбърква в топлия крем. Кремът се оставя да се охлади до приятна за пипане температура.

Сметаната се разбива с миксер на твърда пяна и се прибавя към жълтъчния крем. Част от крема се отделя и се разбърква с какаото.

Сместа се разпределя между чашки като се редува оцветен с какао и не оцветен крем

Оставя се в хладилника за няколко часа, за да стегне желатина

Добър апетит!

Други публикации:

Трицветен десерт

Лесен бананов сладолед със шоколад

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

24 comments on “Крем „Дипломат”

  1. Yordanka Dobreva каза:

    Дани, много се радвам, че си намерила
    оригинала, за да зарадваш половинката си :))
    Това се доближава най-много до всички рецепти, които изчетох за баварския крем.

    Усмихнати, ухаещи вкусно и слънчеви празници !

    • Danyela каза:

      Дани, да, крем Диполмат по тази рецепта си е жив баварски крем 🙂
      Спокойни почивни дни!

  2. Диди Б каза:

    Чудесно е,че сте намерили тази стара рецепта,запомнена с добро…а и с такова среднощно нетърпение да се опита отново:)
    Дани,може ли да попитам защо не със захаросано сладко?
    защото не го е имало във вашата р?ецепта ли

    • Danyela каза:

      Диди, просто мъжът ми не обича захаросани плодове, портокалови корички и стафиди. Пък и си спомняше тази рецепта, като толкова вкусна, че ми се искаше да я направя крема съвсем същият, като в спомените му
      Поздрави и хубави, слънчеви дни

  3. Dani каза:

    Дани,
    поздравления за крема, успя да откриеш рецептата 🙂 Мъжа ти сигурно е много доволен, ама му завиждам.
    Приятни почивни дни 🙂

  4. Diana каза:

    Дани,
    много ми харесва такъв вид крем.
    Неустоимо изглежда, предполагам за вкуса и това обяснява бързото му изчезване.
    Поздрав, хубава вечер и неделя, Диана

    • Danyela каза:

      Диана, много ти благодаря за добрите думи!
      Усмихната вечер и на теб!

  5. Poli каза:

    Получило се е страхотно!!!Благодаря,че сподели оригиналната рецепта обожавам бабините тефтери и старите рецепти.С нетърпение очаквам още.
    Поздрави и всичко най-хубаво.

    • Danyela каза:

      Poli, още веднъж благодарности за сканираните рецепти от книгата от 1967 г! Мерси за милите комплименти!
      Хубава и усмихната седмица!

  6. Дарина каза:

    Здравейте! Ако Ви интересува, ето какво открих в италианския сайт http://ricette.giallozafferano.it/Crema-diplomatica.html. Оказва се че крем „Дипломат“ е смес от 1/3 крем Шатийи и 2/3 обикновен сладкарски крем (яйца, мляко, брашно и захар)
    Дано съм била полезна за разбулване на загадката:))

  7. Дарина каза:

    Всъщност исках да кажа, че приготвеният от Вас крем, който обсъждаме, си е точно „Дипломат“, може би без желатина.

  8. Danyela каза:

    Дарина, много благодаря за интересния линк!

  9. tushe каза:

    ммммммм, разкошен е …помня, че бях много малка и мама ми го приготвяше, а сега го правя на моето дете …

  10. Margarita Yordanova каза:

    Поздравления за хубавите рецепти.Надявам се да съм полезна като ви напиша оригиналната рецепта на вкусния крем „Дипломат“. Тази рецепта я знам от моята свекърва и го правя много отдавна, защото и моя мъж много го харесва „сладък спомен от детските години“ Продукти: 1л.прясно мляко,4бр. яйца,4-5 супени лъжици брашно, 8 супени лъжици захар,4 с.л. захар „за другия крем“,2с.л. пудра захар за белтъците и една с.л. масло. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци, жълтъците се разбиват с 8с.л.захар, 4 с.л. брашно и малко студено мляко за да стане на водна каша с консистенцията на боза.Останалото мляко се изсипва в млековарка или в тенджера с незалепващо покритие. Когато млякото заври към него се прибавя кашата от жълтъците и брашното.Бърка се непрекъснато до сгъстяване и на края се слага маслото.В друга тенджера се разтопяват до средно златист карамел другите 4с.л. захар, и към златистия карамел се изсипва малко повече от половината от белия крем и се бърка до хомогенна смес.Белтъците се разбиват с 2с.л. пудра захар на твърд сняг и се прибавят към белия крем, като се разбърква внимателно за да остане пухкав.Когато и двата крема се охладят се изсипват в купички или чаши за вино „много красив изглежда в тях“ като се редуват бял-кафяв крем на редове.Готовия крем се поръсва с карамелизирани орехи или в по модерен вариант с филирани бадеми. Опа забравих ванилията. Добавя се в белия крем след маслото а ако имате ванилия на шушулка се вари с млякото. Може би точно тези карамелизирани орехи ‘крокан’ ги връщат в детството. Благодаря за рецептата за „Крем Брюле“ стана страхотен.

    • Danyela каза:

      Margarita, много ви благодаря за труда да напишете така подробно рецептата! Непременно ще опитам с крокан отгоре
      Сърдечни поздрави!

  11. Valentina каза:

    Поздравления за страхотната рецепта. Крема е невероятен и много лесен за приготвяне.Скоро направих бисквитена торта с него резултатът е невероятен !

  12. Blagovesta каза:

    Преди мъничко го сипах в чашките и сега е в хладилника, а ние тръпнем в очакване 🙂 Благодаря за чудната рецепта, Даниела. Щастлива, успешна и вкусна Нова година пожелавам на теб и любимите ти хора!

    • Danyela каза:

      Благовеста, успешна 2013 година за вас и семейството ви!
      Надявам се кремът ви е допаднал!
      Поздрави!

  13. Катя каза:

    Моят стана много въздушен и пухкав и не бях впечатлена от вкуса. Това нормално ли е? :))

  14. Vili каза:

    В рецептата от тетрадката пише 3 ч.л. желатин, а в рецептата по-долу пише 1 ч. л. Кое е вярното?

  15. Петя каза:

    Изглежда страхотно и въобще не е труден за приготвяне. Благодаря за прекрасната рецепта! Задължително ще го изпробвам и за моето семейство ☺

Вашият коментар