Текстът, който пиша преди всяка рецепта, обикновено измислям още докато приготвям ястието, докато забърквам съставките виждам текстурата и усещам ароматът им. Ако тогава не съм успяла, го правя вечер преди да заспя, в моментите в които съм сама със себе си и мислите си, тогава текстът придобива носталгични краски със спомени от детството. Лошото е, че винаги когато седна пред белия лист на екрана на компютъра цялата грижливо измислена история изхвърчава от главата ми и на нейно място остава също така бяло петно каквото виждам и пред себе си на монитора, и започвам отначало да редя думите и мислите си. В същност най-трудно е първото изречение, после празнотата на листа спира да ме плаши и мислите и думите потичат гладко, нататък и тексът се написва на един дъх. Обикновено точно когато завърша последното изречение в главата ми изниква първоначалната история за аромати и вкусове и историята от детството, и тя рядко има нещо общо с туко що написаното от мен. Така и тази история от разказ за аромата на печена леблебия и червени чушки които се разнасят вечер на една малка софийска улица, се превърна в нещо съвсем различно.
Рецептата видях в Fat Free Vegan Kitchen, който наскоро ми препоръча Хриси, и която ме заплени моментално с леснотата на приготовление, с това че е постна и безглутенова. Промених малко подправките, сложих зехтин вместо рапично олио и добавих малко сладък червен пипер в тестото. Допълнителната пикантност, който придава лютият червен пипер в поръската ги прави идеален не само за похапване докато чета или пиша, но и като мезе към бира или червено вино
Продукти:
2 ½ чаена чаша брашно от нахут
6-7 с.л. зехтин
1 ч.л. сладък червен пипер
1/3 – 1/2 чаена чаша вода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
Приготовление:
Брашното, червеният пипер, солта и бакпулверът се смесват. Добавя се зехтинът и водата и се размесва докато тестото стане на гладка топка, ако е необходимо се добавя още малко вода. Тестото се разделя на 2 части и се увива във свежо фолио. Оставя се да преседи минимум половин час.
На леко набрашнена повърхност направо върху хартия за печене топките се разточват една по една, докато листът стане 2-3 мм. С остър нож се разрязва на четириъгълници, набожда се с вилица и се поръсва с лютия червен пипер. Изрезките се отстраняват за ново разточване, а крекерите заедно с хартията за печене директно се преместват в тавата. Пекат се в предварително загрята на180 градуса фурна около 15 минути или докато се зачервят, изваждат се и се оставят да изстинат. Най-хубави са прясно изпечени.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Дани, много добре звучат и ухаят 🙂
А и имам една опаковка брашно от нахут, която не съм използвала!
Благодаря за прекрасната идея:)
А и нещо се изморих да чета „сладки“рецепти!
Поздрави, хубава вечер и усмихнар уикенд!
Интересна рецепта, много вкусно звучи. Задължително ще се пробва!
Може ли брашното от нахут да се замени с друго брашно (ръжено, пълнозърнесто и пр.)?
В конкретната рецепта може да се замени със ръжено или пълнозърнесто брашно, вероятно количеството на водата ще се промени също в зависимост от влажността на другия вид брашно. За крекери/хляб от други видове брашна можеш да погледнеш също и тези рецепти
https://vkuhniata.wordpress.com/2010/02/02/rosemary-cornmeal-biscuits/ – царевични крекери
https://vkuhniata.wordpress.com/2010/02/06/oatcakes/ – овесени крекери
https://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/15/flat-rye-bread/ – плосък ръжен хляб
https://vkuhniata.wordpress.com/2010/04/28/salmon-pate/ – ръжени крекери /рецептата е на снимката в линкът/
Много благодаря за отговора, нямам достатъчно опит с готвенето и най-вече с брашната и затова попитах и се извинявам ако съм причинила неудобство.
Дани, рецептата ти е разкошна! Ентрито ти е много добро. На мен постоянно ми се случва да блея в белия лист и отчаяно да си ровя из главата си, от която нищо не излиза.:D
Поздрави
Маги
Благодаря ти! Позната картинка, а така ме е яд като забравя всичко и трябва да мисля наново 🙂
These look delicious!
Изглеждат супер 🙂 Но къде мога да намеря брашно от нахут, май не съм виждала по магазините :(( ( като изключим био-магазина )
Iana, брашното мисля че купих от квартален магазин от щанда за диетични храни, но доклокото помня съм виждала и в Пикадили. Със сигурност може да се поръча и от он-лайн магазините. Цената му беше около 2 лева за 500 грама.
Успех!
Дами, благодаря ви!
Peggy, thank you!
Дани, тъкмо се чудех какво да правя с едно брашно от нахут в къщи. Записвам си рецептата и ти благодаря. Много обичам солени гризки вечерно време.
Интересно ми беше да прочета как пишеш. Поздрави и дни изпълнение с много вдъхновение пред белия лист, а и навсякъде другаде!
Ще ги направя тези нахутени крекерчета на всяка цена. Изглеждат супер!
Незнам кое ме блазни повече – рецептата или текста преди нея, но определено с любопитство отварям блога ти. Такааа, днес явно ще се ходи на пазар за нахутено брашно много са ми любопитни тези нахутени гризки. Поздрави!
Благодаря ви, много сте мили, дано и на вас ви допаднат така както на мен ми допадна вкусът им!
Is there an english translation? I’d love to try these!
Jennifer, you can find original receipt in English here http://blog.fatfreevegan.com/2007/10/gluten-free-chickpea-crackers.html
Enjoy!
Имам един въпрос. Нямам брашно от нахут, но имам сух нахут, дали ако го смеля в мелничка за кафе мога да го ползвам вместо брашно?
Да, би трябвало да стане добре, само внимателно да не изгори мелничката 🙂 Наскоро една читателка, ejjjik, беше ми дала линк за това как се прави брашно от различни зърна в домашни условия. Ето и линка
http://mynewroots.blogspot.com/2009/04/its-miller-time.html
Дано ви е полезно
Поздрави и успешен край на седмицата!
О непременно ще пробвам, благодаря!!! Прекрасни неща има в блога ви, днес ми беше първият ден от отпуската и искрено се забавлявах цял ден с него и с дръзки планове за готварски подвизи и също така с царевичните крекери, които направих във всички видове форми за сладки. За пръв път постигам наистина вкусно печиво с царевично брашно. Вдъхновяващ и уютен ден ви пожелавам!
Kalina, много ви благодаря! Приятна отпуска, завиждам ви за ентусиазма да готвите в тази горещина!
Поздрави!
мили момичета всичко ми е ясно,но само едно не мога да разбера откъде да купя брашно от нахут?
Няма да мога да си доставя брашно от нахут, защото няма да си меля сама , а значи няма да мога да си направя и питки само ще чета и ще ви се радвам на рецептите. Успех ви желая! Явно вие сте млади момичета и сте по-настоятелни от мен.
Купих нахутено брашно от началото на жейския пазар/откъм трамвая/вляво магазин за екзотични подправки
А може ли да си направим сами брашно от нахут?
Прегледах коментарите преди да ги приготвя, но все бяха от рода на Страхотно изглеждат. Така че реших да ги направя. Съжалявам, но кракерите са доста горчиви, неприятни. Спазих точно пропорциите. Не бих ги повторила. Не са вкусни дори и с мед отгоре.
На мен, за съжаление не ми се получиха. Тестото изобщо не можа да се разточи. Залепна и на хартията и на точилката.