Солени овесени бисквити

В този студен, почивен ден, какво по-хубаво от това да се сгушиме на топло в къщи, а от печката в кухнята да се рзнасят вкусни ухания.  Напоследък съм на вълна неща за гризкане. Царевичните крекери с розмарин изчезнаха бързо и е време за печене на нещо ново. Когато публикувах рецептата за овесени блокчета със сушени плодове и ядки Ирина , спомена, че прави солен вариант. Това силно ме заинтригува и си обещах да опитам някой път, но както обикновенно става разсеях се с други рецепти, които исках да направя и напълно забравих за тях. Скоро разглеждайки отново The Cook’s book, а тя е необятна на страхотни рецепти, попаднах на солени овесени бисквити. Много я обичам тази книга, всеки път ме изненадва с нещо ново, с нова техника, с нов вид непознато до момента за мен ястие или с нов поглед върху някоя класика. Книгата е огромна, повече от 600 страници с прекрасни описания и снимки и обикновенно отваряйки, и искайки да прочета нещо конкретно, например за тайните на идеално приготвения пилаф или ризото, се оказвам погълната от рецепта на съвсем друга страница и друг раздел и неусетно вече съм в кухнята забърквайки продукти, наплъно забравила за първоначалната идея. Така се случи и този път с тези овесени бисквити, докато търсех рецепта за фритата.

Така че сега пишейки този пост, сладко похрупвам от бисквитите, които заплашват да изчезнат, преди някой друг в къщи да ги е опитал

Продукти за около 30 броя

200 гр финни овесени ядки

1 ч.л. сол

¼ ч.л. сода за хляб

8 с.л. течна неподсладена сметана

8-10 с.л. вода

Приготовление:

В купа се разбъркват добре овесените ядки, солта и содата. Добавя се сметаната и водата и се разбърква.

Купата се покрива с кърпа и се оставя за 15 минути, за да поемат ядките течноста. Тестото трябва да е с такава консистенция , че когато се стиснат с ръка, овесените ядки трябва лесно да стават на топка. Ако е нужно се добавя още мъничко  вода.

От тестото се оформят 3-4 топки. Разточват се върху леко набрашнен плот. Ако тестото залепне между тестото и плота се прокарва остър нож. С помоща на кръгла формичка или чаша с остри ръбове се изрязват кръгове от тестото.

Бисквитите се преместват върху тава застлана с хартия за печене.

Пекат се 10-12 минуи или со леко зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна

Добър апетит!

Други публикации:

Сладки с овесени ядки, орехи и портокал

Сладкиш със овесени ядки, пълнозърнесто брашно и фурми

Смокинов сладолед

17 comments on “Солени овесени бисквити

  1. Ирина каза:

    Ето какво ще приготвя утре! Как ги обичам тези овесени бисквитки, а пък със сметана не съм пробвала – звучи обещаващо! 🙂
    Страхотна форма си им докарала, Даниела, като купени от магазина 🙂

    Хубава вечер и спокойна неделя ти желая!

  2. Dani каза:

    Има ли още?!!!!Много са апетитни и, когато хрупам предпочитам да е солено:)Поздрави, Дани:)

  3. […] снак за следобедно хрупане през компютъра. Вчера Даниела ме подсети, че трябва и аз да си направя. Мислих какви […]

  4. Diana каза:

    Даниела,
    много са изкушаващи и
    страхотни снимки.
    Поздрав, Диана

  5. Danyela каза:

    Ирина, Дани, Диана, много ви благодаря!
    Поздрави и успешна седмица!

  6. jibek каза:

    Çok değişik bir kurabiye olmuş…

  7. ejjjik каза:

    Здравей, Даниела, моля те за съвет по тази рецепта – как мислиш, дали мога да заменя течната сметана с кокосова за хора, които постят?

    • Danyela каза:

      Здравей, ejjjik!
      Мисля, че ще стане добре с кокосова.
      Приятно готвене!

  8. Милена каза:

    Здравей, пробвах тази рецепта днес – доста хрупкави бисквитки – и почти свършиха, въпреки че за моя вкус трябва много по-малко сол. Следващия път мисля да намаля количество сода (така или иначе няма шанс да бухнат). С две думи скоро ще направя пак, благодаря за рецептата !!!

  9. Импровизатор-ка каза:

    Много добре изглеждат. А дали ако се прибави малко сирене или нещо подобно няма да се развали всичко? 🙂

    • Danyela каза:

      Здравей, Импровизатор-ка. Честно казано не знам какво ще се получи със сиренето – пробвай. Ще се радвам да споделиш после резултатът. Малко се притеснявам да не се разпаднат, ако сложиш повечко сирене. Но така или иначе и да не сложиш в тестото и да ги оставиш в оригиналният вид, са вкусни да се похапнат с парче сирене след като се изпекат.
      Поздрави и приятно печене

  10. Стефани каза:

    Здравей! :))) Реших да ги направя, но тъй като бързах, докато пазарувах, съм взела заквасена сметана, вместо течна…. Голям проблем ли е и дали ще се получат?

    • Danyela каза:

      Здравей, Стефани!
      Не бих ти препоръчала да слагаш заквасената. По-скоро замени количеството течна сметана с равно количество прясно мляко или ако нямаш с равно количество вода и 1 с.л. разтопено масло.
      Приятно печене !

      • Стефани каза:

        Oх… аз не изчаках отговора ти и реших да се пробвам, пък така или иначе утре ще правя пак, но все пак да споделя и какво стана. 🙂
        Разредих малко заквасената сметана с вода, за да стане по-течна и добавих след това и 10 лъжици вода, тестото се получи, ама при разточването беше доста лепкаво и се налагаше да ползвам повечко брашно. Доста време бяха във фурната, след което и увеличих малко градусите и в крайна сметка добиха леко златист цвят и реших да пробвам. На вкус ми допаднаха, но след като утре ги направя по точната рецепта ще мога да ги сравня с истинския им вкус! :))) Благодаря и нека и аз похваля този чудесен блог! 🙂

  11. Danyela каза:

    Ще чакам с нетърпение да разкажеш за сравнението, ако утре ги напарвиш пак. Лепкавостта не е задължително да е заради сметаната, понякога овесените ядки са малко по-влажни и си трябва повче брашно при разточването. Щом са ти допаднали на вкус, значи всичко е наред. Така или иначе, готвенето не е точна наука и едно от най-сладките неща е да видоизмениш рецептата, да вложиш нещо от себе си и накрая да се получи страхотно, както е станало при теб
    Поздрави и хубава вечер!

  12. Мента каза:

    Дани, бисквитите са ужасно вкусни! Днес ги направих, реших като за проба да опека половината количество, но после така съжалих, защото се ядат, както се казва, като топъл хляб 🙂 Много ми харесаха!

    • Danyela каза:

      Мента, благодаря ти че сподели впечатления! Много, много се радвам, че бисквитите са ви допаднали!
      Поздрави!

Вашият коментар