В този студен, почивен ден, какво по-хубаво от това да се сгушиме на топло в къщи, а от печката в кухнята да се рзнасят вкусни ухания. Напоследък съм на вълна неща за гризкане. Царевичните крекери с розмарин изчезнаха бързо и е време за печене на нещо ново. Когато публикувах рецептата за овесени блокчета със сушени плодове и ядки Ирина , спомена, че прави солен вариант. Това силно ме заинтригува и си обещах да опитам някой път, но както обикновенно става разсеях се с други рецепти, които исках да направя и напълно забравих за тях. Скоро разглеждайки отново The Cook’s book, а тя е необятна на страхотни рецепти, попаднах на солени овесени бисквити. Много я обичам тази книга, всеки път ме изненадва с нещо ново, с нова техника, с нов вид непознато до момента за мен ястие или с нов поглед върху някоя класика. Книгата е огромна, повече от 600 страници с прекрасни описания и снимки и обикновенно отваряйки, и искайки да прочета нещо конкретно, например за тайните на идеално приготвения пилаф или ризото, се оказвам погълната от рецепта на съвсем друга страница и друг раздел и неусетно вече съм в кухнята забърквайки продукти, наплъно забравила за първоначалната идея. Така се случи и този път с тези овесени бисквити, докато търсех рецепта за фритата.
Така че сега пишейки този пост, сладко похрупвам от бисквитите, които заплашват да изчезнат, преди някой друг в къщи да ги е опитал
Продукти за около 30 броя
200 гр финни овесени ядки
1 ч.л. сол
¼ ч.л. сода за хляб
8 с.л. течна неподсладена сметана
8-10 с.л. вода
Приготовление:
В купа се разбъркват добре овесените ядки, солта и содата. Добавя се сметаната и водата и се разбърква.
Купата се покрива с кърпа и се оставя за 15 минути, за да поемат ядките течноста. Тестото трябва да е с такава консистенция , че когато се стиснат с ръка, овесените ядки трябва лесно да стават на топка. Ако е нужно се добавя още мъничко вода.
От тестото се оформят 3-4 топки. Разточват се върху леко набрашнен плот. Ако тестото залепне между тестото и плота се прокарва остър нож. С помоща на кръгла формичка или чаша с остри ръбове се изрязват кръгове от тестото.
Бисквитите се преместват върху тава застлана с хартия за печене.
Пекат се 10-12 минуи или со леко зачервяване в предварително загрята на 180 градуса фурна
Добър апетит!
Други публикации:
Ето какво ще приготвя утре! Как ги обичам тези овесени бисквитки, а пък със сметана не съм пробвала – звучи обещаващо! 🙂
Страхотна форма си им докарала, Даниела, като купени от магазина 🙂
Хубава вечер и спокойна неделя ти желая!
Има ли още?!!!!Много са апетитни и, когато хрупам предпочитам да е солено:)Поздрави, Дани:)
[…] снак за следобедно хрупане през компютъра. Вчера Даниела ме подсети, че трябва и аз да си направя. Мислих какви […]
Даниела,
много са изкушаващи и
страхотни снимки.
Поздрав, Диана
Ирина, Дани, Диана, много ви благодаря!
Поздрави и успешна седмица!
Çok değişik bir kurabiye olmuş…
Здравей, Даниела, моля те за съвет по тази рецепта – как мислиш, дали мога да заменя течната сметана с кокосова за хора, които постят?
Здравей, ejjjik!
Мисля, че ще стане добре с кокосова.
Приятно готвене!
Здравей, пробвах тази рецепта днес – доста хрупкави бисквитки – и почти свършиха, въпреки че за моя вкус трябва много по-малко сол. Следващия път мисля да намаля количество сода (така или иначе няма шанс да бухнат). С две думи скоро ще направя пак, благодаря за рецептата !!!
Много добре изглеждат. А дали ако се прибави малко сирене или нещо подобно няма да се развали всичко? 🙂
Здравей, Импровизатор-ка. Честно казано не знам какво ще се получи със сиренето – пробвай. Ще се радвам да споделиш после резултатът. Малко се притеснявам да не се разпаднат, ако сложиш повечко сирене. Но така или иначе и да не сложиш в тестото и да ги оставиш в оригиналният вид, са вкусни да се похапнат с парче сирене след като се изпекат.
Поздрави и приятно печене
Здравей! :))) Реших да ги направя, но тъй като бързах, докато пазарувах, съм взела заквасена сметана, вместо течна…. Голям проблем ли е и дали ще се получат?
Здравей, Стефани!
Не бих ти препоръчала да слагаш заквасената. По-скоро замени количеството течна сметана с равно количество прясно мляко или ако нямаш с равно количество вода и 1 с.л. разтопено масло.
Приятно печене !
Oх… аз не изчаках отговора ти и реших да се пробвам, пък така или иначе утре ще правя пак, но все пак да споделя и какво стана. 🙂
Разредих малко заквасената сметана с вода, за да стане по-течна и добавих след това и 10 лъжици вода, тестото се получи, ама при разточването беше доста лепкаво и се налагаше да ползвам повечко брашно. Доста време бяха във фурната, след което и увеличих малко градусите и в крайна сметка добиха леко златист цвят и реших да пробвам. На вкус ми допаднаха, но след като утре ги направя по точната рецепта ще мога да ги сравня с истинския им вкус! :))) Благодаря и нека и аз похваля този чудесен блог! 🙂
Ще чакам с нетърпение да разкажеш за сравнението, ако утре ги напарвиш пак. Лепкавостта не е задължително да е заради сметаната, понякога овесените ядки са малко по-влажни и си трябва повче брашно при разточването. Щом са ти допаднали на вкус, значи всичко е наред. Така или иначе, готвенето не е точна наука и едно от най-сладките неща е да видоизмениш рецептата, да вложиш нещо от себе си и накрая да се получи страхотно, както е станало при теб
Поздрави и хубава вечер!
Дани, бисквитите са ужасно вкусни! Днес ги направих, реших като за проба да опека половината количество, но после така съжалих, защото се ядат, както се казва, като топъл хляб 🙂 Много ми харесаха!
Мента, благодаря ти че сподели впечатления! Много, много се радвам, че бисквитите са ви допаднали!
Поздрави!