Кроасани

След дълго време на събиране на смелост, най-сетне посегнах на тази светая светих в пекарството – кроасаните. Няма да казвам от колко време и как ли не ме е молил мъжа ми да му направя. Накрая си купувахме готови…от Макдоналдс. Единственото нещо, което купувам от там. Колкото и да звучи като светотатство – френски кроасани от американска верига за бързо хранене, но факт – кроасаните им се невероятни.

Винаги ми се е струвало, че правенето на кроасани е трудуемка задача, отнемаща цял ден. В същност наистина трябва цял ден за приготвянето им, но по-голяма част от времето е пасивна – тестото стои в хладилник или втасва. Работата по тях е може би общо около час-два. Тестото не е особено лесно за работа – с много масло и с мая. Трябва да се уцели точния момент за разточване, за да не е нито много твърдо, нито много меко и в същото време балончетата от маята в тестото се съпротивляват на точилката. Но удовлетворението накрая, когато цялата къща мирише на масло, а кроасанът е топъл и се троши между пръстите и хрупка в устата е неуписуемо. Със сигурност ще направя отново и ще опитам да сложа шоколадова плънка или пък сладко от ягоди.

Разбира се рецептата трябваше да е на някой френски майстор, за това се доверих на Pierre_Hermé и The Cook’s book

Продукти за около 24 кроасана:

7 гр. суха мая

200 мл хладка вода – използвах 220 мл

600 гр финно бяло брашно – използвах Брашно „Екстра“ на София Мел, с по-високо съдържание на глутен

2 ч.л. сол – сложих 1 ч.л

75 гр захар на дребни кристали

35 гр меко масло

15 гр. сухо мляко – пропуснах го

325 гр. студено масло

За глазурата:

2 яйца + 1 жълтък – използвах само 1 яйце

щипка сол

Приготовление:

Маята се разтваря в 2/3 от водата

В голяма купа се пресява брашното. Смества се със солта, захарта, много мекото масло, млякото на прах и разтворената мая. Всичко бързо се омесва. Ако тестото е твърде твърдо се добавя и останалата част от водата. На мен ми се наложи да добавя още 20 мл допълнително, над количеството от 200 мл. обозначено в рецептата. Купата се покрива със свежо фолио и се отстаяв на стайна температура за 1 -1 ½ часа.

Когато тестото увеличи обема си двойно, се маха от купата, размесва се 1-2 пъти на плота и се връща в купата. Покрива се със свежо фолио и се прибира в хладилника за 1 -1 ½ часа. След това се вади, отново се размесва 1-2 пъти на плота, връща се в купата, покрива се със свежо фолио и се прибира в камерата за 30 минути

Тестото се изважда от камерата и се разточва на леко набрашнета повърхност, докато стане на правоъгълник, горе-долу три пъти по-дълъг, отколкото широк. Половината от маслото, според оригиналната рецепта се омесва с ръце, докато стане меко и след това се нанася върху тестото, започвайки от долния край и се разстила с кокалчетата на пръстите, докато заеме 2/3 ти от повърхноста на тестото. Аз предпочетох да нарежа на тънки филийки маслото и да ги поставя върху 2/3 ти от тестото и после с кокълчетата на ръцете да го размачкам. Направете, както е най-удобно за вас. Целта е маслото да се разпредели равномерно.

Тестото се сгъва на третини, като се почне от горната не покрита с масло част. Тя се прехлупва надолу върху маслото.

След това се сгъва долната 1/3 та от тестото, като се захлупва на горе.

Тестото се завива в свежо фолио и се прибира в камерата за 30 минути и после се мести в хладилника за 1 час

Отново тестото се разточва на правоъгълник три пъти по-дълъг, отколкото широк. Другата половина от маслото се разстила върху тестото и процедурата със сгъването се повтаря. Тестото се завива в свежо фолио и се прибира в камерата за 30 минути и после се мести в хладилника за 1 час

Тестото се разточва върху набрашнета повърхност докато стане 3 мм. дебело. С помоща на остър нож се изрязват триъгълници – 20 см. дълги при основата и с 12 см. височина Триъгълниците се завиват, започвайки от основата към върха. Кроасаните се поставят върху тава застлана с хартия за печене на разстояние от около 5 см. един от друг и се оставят да втасат за около 1 ½ до 2 часа.

Пекат се в предварително загрята на 230 градуса фурна, като преди това се намазват с яйце. Когато се поставят във фурната, тя се намалява на 190 градуса и се пекат около 20 минути или до зачервяване.

Добър апетит!

Други публикации:

Рогалах

Тарт с круши, бадемов крем и карамелов топинг

Галет със сини сливи

40 comments on “Кроасани

  1. Диди Б казва:

    Изглеждат прекрасно!Направо ми идва да грабна един от последната снимка!:)
    Поздравления за кроасаните и публикацията!

  2. Nanita казва:

    Апетитни,хрупкави и със сигурност неуписуемо ароматни и вкусни!Влънчев уикенд!

  3. Dimitrana S. казва:

    Разкош, Даниела! Страшно вкусни снимки правиш!

    Поздравления и за сполучливите кроасани! Аз нямам куража да им приготвя тестото.. Огромен комплимент от мен!

    Слънчеви и сладки почивни дни🙂

  4. Diana казва:

    Дани,
    висш пилотаж – моите поздравления!
    Разкошен резултат и снимки!
    Хубав и усмихнат пролетен ден, Диана

  5. Dani казва:

    Прекрасни са, Дани!
    Много са ме изкушавали, но и аз като теб -отлагам🙂
    Сега, при това подробно описание, мога да опитам!
    Спокоен и слънчев уикенд!

    • Danyela казва:

      Диди, Нанита, Дими, Диана, Дани, много ви благодаря за комплиментите. Много ценя мнението ви!

  6. pepa казва:

    Апетитно изглеждат. Но истинския френски кроасан, правен от френски майстор не се троши, а се топи, образно казано. Консистенцията му е лека, въздушна. Все пак завидно търпение се иска, да направиш кроасани. Цял ден да си нащрек:)

    • Danyela казва:

      pepa, за съжаление никога не съм опитвала истински френски кроасан, приготвен от френски майстор – за сега само си мечтая за това🙂 Наистина от вътре станаха много леки и въздушни, многолистни, само отгоре коричката беше хрупкава, може би защото не жертвах 3 яйца за яйчената баня, а само едно. Нищо, следващия път, когато ще опитам да сложа и плънка, ще доискусорявам коричката и броят на намотките

  7. kabala казва:

    Ровейки се из нета, съвсем случайно попаднах на блога ви! Очарована съм и понеже обожавам да се мотам в кухнята, с удоволствие ще изпробвам,ако не всичко,то почти всичко тук. Имате талант да пишете и обяснявате добре, така че се замислете и за книга в бъдеще време-))), дори и да е в електронен вариант.
    Поздрави от мен! Страхотна сте! Вече запаметих блога ви протривам ръце, а да не говорим за слюнкоотделянето,като гледах снимките и обясненията-)))

  8. azvanya казва:

    Не цял ден, а цяла нощ. Ако искаш кроасан за закуска:)

    • Danyela казва:

      azvanya, да така е🙂 Хубавото е, че могат да се направят и да се замразят в камерата и след това да се изпекат. От дозата си замразих 6 за друг път

  9. kabala казва:

    Сега видях,че и името ви е като моето-)))Знаех си,че всички хубави хора започват с буквата „Д“-)))

    • Danyela казва:

      kabala, много ви благодаря за хубавите думи и за страхотните комплименти!
      Между другото, никът с който публикувам снимки и рецепти от блога ми в сайтовете за храна е Kabba🙂

  10. Ирина казва:

    И аз още не мога да се престраша, висш пилотаж в кулинарията са си кроасаните!
    Чудесно си обяснила технологията, а кроасаните изглеждат повече от божествено! Ще чакам и другите ти опити – с различни плънки🙂

    Честита първа пролет и много усмивки!

    • Danyela казва:

      Ирина, благодаря ти! Честита първа пролет и на теб! Много усмивки и ведро настроение!

  11. pepa казва:

    А това да се намаже с яйце в оригиналната рецепта ли беше ? Защото тук във Франция не съм виждала още такива кроасани, или са „голи“, или имат няколко ивици глазура, не знам дали правилно се изразявам – бял втвърден крем, който се начупва като отхапеш. И плънките са различни, но аз предпочитам шоколадовата.
    Правят и един pain au chocolat – т. нар. хляб с шоколад, тестото му е като това на кроасаните, или поне аз не виждам разлика, формата е правоъгълна и има разпределени навсякъде парченца шоколад.

    • Danyela казва:

      pepa, да в оригиналната рецепта, кроасаните се мажат с яйце. И не само в тази, във всички рецепти за кроасани, които съм чела. Яйчената баня дава този златист загар и лъскавина.

  12. kabala казва:

    Нищо случайно,няма на този свят,Kabba-)))

  13. littlethingslife казва:

    прекрасно изглеждат тези кроасани. от известно време чета блога ви и много ми харесва. напоследък и аз проучвам различни рецепти за кроасани. може и да се престраша. ще споделя като му дойде времето. поздрави за хубавата работа!

    • Danyela казва:

      Благодаря, littlethingslife!
      Ще следя блога ви с интерес, за да видя кроасаните, които ще направите!
      Поздрави!

  14. Eleonora казва:

    Поздравления за прекрасните и апетитни рецепти!!! А също и за снимките:-)
    Искам да те попитам, кога замразяваш кроасаните – след като ги оформиш и втасат или като тесто.
    Искам да изненедам домашните за закуска, но като чета рецептата ще ми трябва цял ден за тестото (все пак нямам намерение да не спя цяла нощ). И после размразяваш ли ги или направо ги слагаш в гореща фурна?
    Благодаря ти!

    • Danyela казва:

      Eleonora, благодаря! Кроасаните ги замразявам веднага след като ги оформя. След това се изваждат и се оставят да се размарзят и да втасат и чак след това се пекат, т.е. дори замразени подготовката отнема време. Приятно месене и точене.
      Поздрави!

  15. Сия казва:

    Здравей,Даниела! Събрах смелост и преди 2 седмици направих кроасаните, вкуса беше невероятен, но външния вид не се получи така перфектен като при теб. Нещо съм объркала при тестото навярно, беше ми доста твърдо и като се изпекоха станаха с по неравна повърхност /по-грапавки/. Съвсем скоро ще опитам отново.

    • Danyela казва:

      Сия, браво за смелостта и ентусиазма ви! Кроасаните искат много мотивация, за да ги направи човек, аз събирах доста дълго време смелост. Сигурна съм, че следващия път ще станат перфектни!
      Поздрави и усмихната седмица!

  16. Ivan казва:

    Мерси и от мене.Станаха невероятни. Следвайки рецептата ти нямаше никакви проблеми никак не е трудно. Мерси още един път. Поставам ви линк с снимките :
    http://s279.photobucket.com/albums/kk126/avatar_77/croissants/

    П.С Добавих млечно шоколадова плънка вътре а отвън сложих млечно-шоколадово фондю и настъргани бадемки…. наистина се топят в устата……. Благодарности и от жена ми и дъщерята…

    • Danyela казва:

      Еее, Иван, станали са страхотни, изглеждат неустоимо. С плънката, която си сложил сигурно са адски вкусни.
      Добър апетит и поздрави на семейството ти!

  17. weasell казва:

    Изглеждат чудесно🙂

  18. Жоро казва:

    Еййй голям зор са тия кроасани, но в крайна сметка ги направих…привърших ги в 02.30 часа….дано да си е заслужавало…иначе ето го моя резултат – http://prikachi.com/images/47/2997047j.jpg

  19. Жоро казва:

    един съвет само ще дам на тези, които мислят да ги пробват – внимавайте как и с какво намазвате яйцето преди да ги бутнете във фурната!! Аз използвах четка и пак пукнах две-три и направо станаха на пихтия и направо ми изскочиха нервите – цял ден играчка и накрая да спадне – УЖАС!!!

    • Danyela казва:

      Жоро, благодаря че споделихте впечатления. Кроасаните ви са станали страхотни!
      Поздрави!

  20. Pepy казва:

    Даниела, винаги съм мечтала и никога не съм си представяла, че ще опитам.
    Благодаря за мотивацията! аз не съм кулинар като вас, но ще използвам празничните дни за първи опит🙂

    • Danyela казва:

      Pepy, приятно готвене. Сигурна съм, че кроасаните ви ще станат страхотни, от коментарът ви личи, че ще ги правите с голямо желание🙂

  21. […] Тези кроасани ги видях в блога на Дани – „В кухнята на моето семейство“ и понеже доста отдавна не бяхме правили домашни такива,  реших да направя изпробваната от Дани рецепта на Pierre_Hermé и The Cook’s book. […]

  22. Камелия казва:

    аз в момента уча за готвач и също така имам часове по сладкарство и много обичам да си правя разни „нещича“😛 и нямам търпение да стана утре сутринта и да си ги направя, така или иначе съм ваканция :))

  23. Здрасти и от мен! Аз от доста време вече използвам вариации на тази рецепта, защото никога не спазвам точни пропорции, за това понякога стават много добре, друг път – не толкова, но винаги са страхотни на вкус. Обаче изглеждат различни в готово състояние от повечето снимки ,публикувани и от автора на статията и от другите смелчаги, развихрили се в кухните си😉 Ще се опитам да добавя снимка, но не знам дали ще се отвори ;))))))))

  24. Danyela казва:

    Таня, страхотно изглеждат! Радвам се, че и на вкус ви харесват
    Сърдечни поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s