Ахо бланко (бадемова супа)

Наскоро публикувайки поста за гаспачо, бях обещала да направя Ахо бланко – супата смятана за предшественик на гаспачото, от времето, когато доматите и чушките не са били познати в Стария свят. За тази супа знаех, че се прави основно от бадеми, зехтин, хляб и чесън. В съшност името на супата в превод означава „бял чесън”. Исках да намеря истинска, оригинална рецепта за ахо бланко. След кратко търсене, открих такава в книгата “Culina Mediterranean” под името “Cold Almond  Soup from Malaga”

И така заех се с приготвянето. Бях много любопитна да опитам вкусът и, още повече, че обожавам бадеми. В рецептата се казва, че супата се приготвя от ситно смелни бадеми, много зехтин, хляб, чесън и…грозде. Гроздето, беше елементът, който ме изненада. Както и преди съм споделяла – не обичам основното ядене да ми сладни. За това сервирах гроздето отделно, а не както изисква рецептата вътре в супата и започнах да опитвам, като прибавих само по едно зърно. Оказа се, че гроздето не само че не стои странно като вкус в супата, ами по неповторим начин я допълва. Така или иначе, за по-консервативните кулинари, бих препоръчала да пробват отделно. Другото нещо, което промених в оригиналната рецепта беше количеството зехитн. Рецептата изисква 250 мл, но на мен ми се стори, че ще стане твърде тежко заедно с бадемите и намалих количеството. Това, което според мен прави вкуса на тази супа неповторим е предварителното запържване на бланшираните бадеми в зехтин до златисто. Това придава неописуем аромат и страхотен вкус.

Продукти за 4 порции:

250 гр сурови, белени бадеми

50 мл студено пресован зехтин – в оригиналната рецепта 250 мл

3 филии вчерашен хляб – в оригинала половин багета

1 скилидка чесън

сол и черен пипер на вкус

5 с.л оцет от Херез – такъв не намерих и не заместих с друг

100 гр гроздови зърна

1 литър студена вода

Приготовление:

В тиган се загряват 4 с.л зехтин и бадемите се запържват до златисто. Ако ползавате необелени бадеми, ги потопете във вряща вода за 2-3 минути, след това залейте със студена вода и свалете обвивката им, като притискате бадема с палец и показалец.

В блендер се смилат бадемите, хляба, чесънът, зехтина заедно с 100 мл от водата, докато станат на гладко пюре. Пресипва се в голяма купа и се добавя останалата вода, солта и черния пипер.

Гроздовите зърна се разполовяват и семките се почистват.

Супата се охлажда добре и се сервира в купички заедно с малко от гроздовите зърна

Добър апетит!

Други публикации:

Минестроне

Супа от нахут и паста с розмарин

Супа от нахут и паста с розмарин

Гъбена супа с елда

Гъбена супа с елда

9 comments on “Ахо бланко (бадемова супа)

  1. Dani каза:

    Много интересно предложение.Аз за разлика от теб обичам такава комбинация/има една приказка“манджа с грозде“-като нещо не съвсем естествено/За това бих я опитала.Искам да попитам за оцета-не е ли киселко?Поздрави!

  2. Danyela каза:

    Дани, да – вероятно от оцета би станало киселко. Рецептата е за оцет от Херез /Шери/, а аз нямах такъв и не заместих с никакъв друг. Може би опитай с винен, ако нямаш оцет от Шери. Поздрави и прекрасен ден!

  3. Dimitrana S. каза:

    О, впечатлена съм! Интересна е супата и ще я пробвам 🙂

    Даниела, много вкусно и уютно е в кухнята ти!

    Поздрав!

  4. Dimitrana S. каза:

    Хей… Даниела 🙂

    Благодаря на свой ред за милите думи!

    И.. ако нямаш нищо против, с удоволствие бих добавила линк към блога ти в собствения си блогрол. Рецептите в блога ти са много интересни, отлично реализирани и красиво представени!

    🙂

    • Danyela каза:

      Димитрана,
      много ти благодаря! Вече те добавих в моя блогрол и честичко ще те посещавам!

  5. Roman каза:

    Привет 🙂 На повечето места в Андалусия ахо бланко се прави от козе кисело мляко с чесън и филирани бадеми, и на вкус, естествено, доста наподобява нашия таратор. Това, което предлагаш ти, е нещо съвсем различно – макар и може би също толкова приятно

    • Danyela каза:

      Здравей, Roman. Много ти благодаря за коментара. Явно живееш или си бил в Андалусия и си запознат с кухнята. Супата, която описваш звучи много вкусно.
      Рецептата, на Ахо Бланко, която съм публикувала е от книга за средиземноморската кухня и рецептата отговаря на описанието на АхоБланко в Уикипедия http://en.wikipedia.org/wiki/Ajoblanco
      Вероятно, както и за всички традиционни ястия, има повече от една популярна версия. С удоволствие ще опитам да направя и рецептата описана от теб.

  6. Арики каза:

    Интересна рецепта, може би ще я изпробвам.
    Но искам да обърна внимание, че не може да се пише „В блендер се смилат бадемите, хляба, чесънът, зехтина …“. Изберете или „хляба, чесъна, зехтина“ или „хлябът, чесънът, зехтинът“ . Препоръчвам второто.

Вашият коментар