Галет със сини сливи

Прабаба ми правеше страхотно сладко от сини сливи и едро нарязани орехи. Това е един от вкусовете на детството ми. Моята задача беше да изчистя орехите, после двете приготвяхме сладкото – тя го бъркаше, а аз гледах с широко отворени очи в тенджерата, стъпила върху едно ниско дървено столче, за да стигам печката. Едва дочаквах сладкото да изстине и баба ми мажеше голям резен домашна питка с него.

Много ми се искаше да си припомня този вкус на домашно сладко от сливи и за това направих галет със сини сливи.

Галет е общо название на френски печива от маслено тесто с различна плънка. За тестото се използва много масло (а както съм споменавала и преди обожавам маслото, както и всичко млечно). Плънката направих от сини сливи, захар и орехи. Когато сладкишът започна да се запича, цялата кухня замириса невероятно. А при отрязването на първото парченце в чинията потече невероятно гъст и сладък почти карамелизиран сос от сливите…страшна вкуснотия

Продукти:

За масленото тесто

250 гр масло

2 ½ ч.ч брашно (ползвах типово)

1 ч.л сол

1 с.л захар

3 с.л ледена вода

За плънката:

500 гр сини сливи, нарязани на колелца

6 с.л захар

50 гр сурови орехови ядки

За глазура:

2 с.л сметана

1 ч.л захар

Приготовление:

Баршното и солта се пресяват. Маслото се реже на малки парченца и се смесва с брашното и захарта. С бързи движения сместа се прави на трохи. Добавя се ледената вода и тестото се прави на топка. Увива се с прозрачно фолио и се прибира в хладилника за 30 минути. За добър резултат е важно да се спазва точно времето за охлаждане, така се работи много по-лесно с тестото после.

На набрашнена повърхност тестото се разточва на кръгла кора с дебелина около ½ санитметър. Ако кората е залепнала за повърхноста върху, която разточвате, прекарайте остър нож под тестото, за да го отлепите. В случай, че кората се скъса, притиснете леко краищата и ги намажете с вода – тя ще ги спои.

Тестото се навива на точилката и се премества в тава, предварително постлана с хартия за печене. В началото, когато ми беше много трудно да местя тестото по този начин, го разточвах между два листа хартия за печене. После просто се отстранява горния лист, а тестото и долния лист се преместват в тавата.

Приберете тавата в хладилника за 30 минути.

Междувременно нарежете сливите на кръгчета и ги объркайте със захарта и орехите.

Загрейте фурната на 180 градуса

Извадете тавата от хладилника и в центъра и подредете сливите, като оставите по 3-4 сантиметра от краищата на кората непокрити с плодове. След това загърнете непокритото тесто върху сливите.

Намажете тестото със сметаната и поръсете с лъжицата захар

Печете около 1 час и 15 минуи или докато тестото придобие златист цвят

Добър апетит!

Други публикации:

Чийзкейк със сини сливи

Чийзкейк със сини сливи

Английски кифлички (Сконс)

Английски кифлички (Сконс)

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Advertisements

2 comments on “Галет със сини сливи

  1. Светла каза:

    Страхотен сладкиш, благодаря! Получи се чудесен, зарадвах близките и приятелите си (и най-вече себе си 😉 за рождения ми ден и вече е след любимите ми домашни лакомства.

    • Danyela каза:

      Светла, честит рожден ден, да сте жива и здрава!
      Радвам се много, че сладкишът ви е допаднал!
      Сърдечни поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s