Аспержи със сос Холандес

Сос Холандес безспорно е най-любимият ми солен сос. И нямам как да е иначе, при наличието на толкова масло и комбинацията му със жълтъци. Той е един от основните сосове и служи за база за приготвяне на много други сосове, като се добавят различни подправки. Много е вкусен със задушена риба или зеленчуци. Класика е и рецептата яйца по Бенедиктински, която е прекрасно описана и предсавена в блога на Ирина

Аз го обожавам и обикновенно похапвам със запечени на фурна броколи, моркови и картофки поръсени със кашкавал или пармезан и обилно поляти със соса или пък със задушена в плик сьомга.

Не бях опитвала до сега аспержи. За тях ме подсети Димитрана с прекрасната си рецепта на киш с аспержи. В общи линии аспержите не са популярен зеленчук в България, въпреки, че преди 9 септември сме били едни от големите производители и износители на аспержи, но в последствие са били изкоренени защото са били смятани за буржоазна храна.

За рецептата използвах замразени аспержи, но по пазарите могат да се намерят и свежи, на цена около 10 лева за връзка. Честно казано аспержите не ме впечатлиха особено с вкуса си – твърде неутрален и нехарактерен. Въпреки това или именно заради това в комбинация със сосът се допълваха перфектно

Продукти за 2 порции:

1 пакет замразени аспержи от 400 грама

1 ч.л. сол

за сос Холандез:

2 жълтъка

125 грама масло – малка опаковка

сол, черен пипер и лимонов сок на вкус

Приготовление:

В тенджера се сипва вода, добавя се солта и се оставя да заври. Добавят се замразените аспержи и се варят 3-5 минути. Свалят се от котлона, заливат се със студена вода и се изцеждат добре от водата. Дебелата част на стеблата се отстранява

На сос Холандес:

Жълтъците се разбиват с вилица или тел и се поставят в купа на водна баня, като се разбъркват непрекъснато, докато започнат да се сгъстяват.

В купа се разтопява до втечняване маслото

Жълтъците се свалят от огъня и при непрекъснато бъркане се изсипва на тънка струйка топлото разтопено масло. Сосът се посолява, подправя с лимоновия сок и черният пипер.

Сервира се топъл върху аспержите

Добър апетит!

Други публикации:

Тарт с чери домати

Ароматни топчета от цедено мляко

Предястие с пъдпъдъчи яйца и козе сирене

11 comments on “Аспержи със сос Холандес

  1. Ирина каза:

    И аз не съм опитвала аспержи, макар че също съм чувала, че са доста безвкусни и именно това ги прави чудесно допълнение към сос Холандес.
    А той е невероятен! И аз мога да го хапвам с почти всичко, но ето че трябва да опитам и с аспержи 🙂

    Хубав утрешен ден, Дани 🙂

  2. Yordanka Dobreva каза:

    Дани, снимката е много апетитна, макар че не си „падам“ по аспержи 🙂
    Но сосът „Холандес“ е друго нещо!
    Усмихнат ден!

  3. Diana каза:

    Дани,
    изкушаващо предпложение, така както ти умееш!
    Хубав и усмихнат ден, Диана

  4. Danyela каза:

    Дани, Ирина, Диана, благодаря много за добрите думи и комплиментите!

  5. Dimitrana S. каза:

    Привет, Даниела 🙂

    Макар и със закъснение поради ред причини, но тази седмица получих желания и очакван брой на ‘Меню’ – предполагам не е нужно да обяснявам защо толкова му се радвам 🙂

    Снимката е изключително апетитна, да 😀

    А аспержите хармонират толкова добре именно с холандеc заради интензивния му вкус, който компенсира лекия, типичен за само за тези растения.
    Голямото водно cъдържание и ниската калоричност наистина са ги правели неподходящи за хора занимаващи се с физически труд в миналото, а хм.. сравнително високата им цена предизвиква недолюбването им в настоящето 😉

    Поздрав и 🙂 от мен, с пожеланието за лек петък и хубав уикенд!

    • Danyela каза:

      Дими, много се радвам, че си получила списанията. Благодаря ти за милите думи. Този брой и предишният, в който е публикацията на твоята страхотна торта, са прибрани грижливо.
      Поздрави и усмихнати почивни дни!

  6. Ема каза:

    Привет Дани 🙂
    Според мен пък аспержите имат вкус на бакла 🙂
    Наскоро готвих за пръв път замразени (естествено не съм се и сещала за сос Холандес, защото съм абсолютен лаик, но мисля да опитам по твоя начин, защото вкуса на аспержите ми допадна. Малчуганчето ми пък беше очаровано от това да ги яде с ръце 😀 и сосчето да капе навсякъде :D.
    Обаче имаше един проблем – повечето бяха доста дървенисти. Надявам се следващия път да уцеля по-млади стръкчета.
    Приятен уикенд от мен! 🙂

    • Danyela каза:

      Ха, Ема, знаеш ли че никога не съм опитвала бакла. Ти сериозно ме заинтригува сега 🙂 Имам още един плик замразени аспержи и аз ще пробвам да дам на Сами за ядене с ръка, дадеми старохтна идея.
      Хубави и усмихнати почивни дни!

  7. Luluto каза:

    Голям фен съм на аспержите. Съвсем скоро и аз пправих едни подобни и бяха просто божествени!

  8. Lucy каза:

    Поздрави за чудесния блог. Само докато чета се чувствам 10кг по тежка от огромното желание да изям всички тези вкусотиики!

    Та аспержите си ги гледаме в градината. Вярно че не са толкова забележителни но ние ги хапваме в 2 вариянта – със чеснов зехтин и шейвингс пармезан, и с домашен майонезен сос с подправки. Страшен стартер е. Аспержите могат да са или бланширани или на барбекю (барбекюто увеличава сладкия привкус на свежите аспержи).

    Ако има дървениста част – това е защото са стари…Младите аспержи са много крехки. Казват че се консумира тази част която сама се чупи. Тоест ако аспержата е отрязана на 40см от земята, хващам двата края и чупя..там където се счупи, ям частта към върха – колкото и см да е.

    В Английско ги режат с приспособление да са еднакви – към 20см – но не е гаранция за „крехък“ продукт. Тук (Варненско) и по 35см дълги аспержи сме си хапвали с съпруга-чудо. Аз мога и сурови да ги ям с малко пармезан или „вмирисано“ сирене както се шегува мъж ми…

    „Дървените“ части ги ползвам при заготовка на зеленчуков бульон ..обичам безотпадъчни процеси (или поне се стремя де…).

    Даниелка, блога ти е много супер наистина. Някъде четох реакцията ти за the Cook’s Book – и аз така реагирах като си я купих! Остава си една от любимите ми книги – при все че съм развалена от към книги…библиотеката ми е голямото ми богатство..Ако нямаш The Soup Bible – силно препоръчвам..още една великолепна и пълна с вдъхновение книга. A the Pasta Bible има и много сосове…Абе 20кг по тежка станах до края на този дълъг пост…

    Сърдечни поздрави!!

    • Danyela каза:

      Здравей, Луси!
      Много благодаря за милия и информативен коментар!
      Наскоро преоткрих аспержите и учудващо много ми харесаха. Ще опитам непременно със сосовете, за които пишеш!
      Нямам книгите, които препоръчваш, веднага се впускам в издирването и поръчването им, хиляди благодарности!

      Сърдечни поздрави!

Вашият коментар