Ароматни топчета от цедено мляко

У дома всичко млечно е на почит. Сирене, кашкавал, кисело мляко, сметана, масло – все неща, които ако няма в хладилника, все едно няма какво да ядем. Мисля, че може цяла мандра да работи само за нас – всичката и продукция точно ще ни стига.

Днес реших да ви споделя едно любимо предястие – топчета от цедено биволско кисело мляко, мариновани в зехтин и подправки. Аз слагам сух розмарин и сух босилек, защото много обичам техния аромат. Ако предпочитате други билки – експериментирайте с тях.

Алтернативно, вместо да заливате топчетата със зехтин и подправки, може напарво да ги овъргаляте в сухите билки, добавяйки и червен пипер и така да сервирате. Или пък всяко топче да овъргаляте в различна подправка. Вариянти много, но все вкусни.

В същност това е много просто ястие, но в същото време страшно ефектно. Изваждате няколко топчета от буркана заедно с лъжичка от ароматизирания зехтин и мажете на препечена филийка – имат неповторим вкус.

Продукти (за бурканче от около 250 мл):

1 (1 ½ ) кофичка биволско кисело мляко – зависи от гъстотата на киселото мляко

50 мл студено пресован зехтин

сол, черен пипер на вкус

щипка сух розмарин

щипка сух босилек

Опционално: сушена люта чушка

Приготовление:

Посолявате и  поръсвате с черен пипер киселото мляко. Разбърквате добре и го слагата в предварително стерилизирана за 5 минути във вряща вода марля. Завързвате го и го оставяте да се изцеди най-малко 1 нощ.

От млякото с длани оформяте топчета с размер на много малък орех.

оформените топчета от кисело мляко

Поставяте топчетата в буркан. Поръсвате със сухият босилек и розмарин и сушената люта чушка нарязана на дребно. Заливате със зехтина и оставяте в  хладилника поне за 1 нощ.

Приятен апетит!

Други публикации:

Предястие с пъдпъдъчи яйца и козе сирене

Предястие с пъдпъдъчи яйца и козе сирене

Чушки бюрек

Чушки бюрек

Пастет от пилешки дробчета с Марсала

Пастет от пилешки дробчета с Марсала

7 comments on “Ароматни топчета от цедено мляко

  1. tallulla каза:

    ммм… страхотно – ще опитам. Между другото, аз правя същата рецепта, но със хубаво сирене и е много вкусно. 🙂

  2. erno каза:

    Моите поздравления за стила и изискаността на блогът ти. Впечатлен съм от Ароматни топчета от цедено мляко вчера ги направихме в къщи и сме във възторг. Ще продължим да следим блога с интерес заштото нещата, които предлагаш в него са наистина много качествени.

  3. Madla каза:

    Страхотен блог – много ми хареса. Тези топчета задължително ще ги пробвам. Изглеждат доста апетитно

    • Danyela каза:

      Madla, благодаря! И аз разгледах твоя блог – много е вкусен!
      Поздрави и хубава седмица!

  4. Валентин Георгиев Георгиев каза:

    Здравейте! Поздрави за чудесния блог!! Имам два въпроса. Колко време могат да изкарат в хладилника или във фризера? Дали ще могат да се стерилизират? Благодаря Ви предварително за отговора!

Вашият коментар