Хляб без месене

Кой не си е мечтал за пухкав, бухнал домашен хляб без много усилия. Просто да се прибереш от работа и да го сложиш в тавата, да го опечеш, докато приготвяш вечерята и да се наслаждаваш на аромата му. Аз – много :-). Мислех, че това е невъзможно. Все пак, трябва да се потрудя, за да имам домашен хляб, казвах си – това е цената.

Преди няколко дни попаднах на рецепта без месене, а хлябът на снимката изглеждаше божествено, препечен, с хрупкава коричка. Казах си това трябва да се направи веднага. Обърквах в дълбока купа брашно, мая, сол и вода. Оставих да втаса на стайна температура 3-4 часа. После оформих питка и опекох хляб. Стана страхотен! А най-хубавото от всичко е, че може да се направи двойна или тройна доза от тестото и след като втаса, да се прибере в хладилника. После само да се извади и да се опече хлябът. Това определено е рецепта, която вече се настани трайно в моята кухня. От както я открих преди няколко дни, пека непрекъснато, понякога по няколко пъти на ден.

Тайната на хляба е в това, че тестото е доста по-меко и рядко, от това от което стандартно съм свикнала да меся хляб с класическата твърдост „като мекото на ухото”.

Другото нещо е, че хлябът се пече при много водни изпарения. На дъното на фурната се слага голяма тава, в която когато се нагрее се изсипва гореща вода и се образува много пара. В оригиналната рецепта хлябът се пече върху нагрят камък за пица, предполагам и сач би свършил работа. Аз намях сач и пекох в обикновена тава, и въпреки това хлябът стана превъзходен. Просто 5 минути преди да се извади е хубаво да се премести най-отодлу, за да се запече добре и долната му коричка

Рецептата е адаптирана от The Ivory Hut

Продукти за 1 хляб:

2 чаена чаша брашно + 2 с.л.

1 чаена чаша хладка вода

3/4 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка суха мая

Приготовление:

Водата, брашното, солта и маята се разбъркват добре с лъжица в голяма купа. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя на стайна температура за 3-4 часа, докато увеличи двойно обема си.

Включете фурната на 230 градуса, поставете решетката на средната скара, а най-отдолу сложете тавата на фурната или друга голяма тава.

Поръсете дъното на тава с царевичен грис или с брашно. Набрашнете обилно ръцете си и вземете тестото или откъснете от него, ако сте направили по-голямо количество

С няколко движения оформете топка, като придърпвате краищата на тестото на долу. Тестото лепне доста, но това е нормално.

Поставете питката в тавата и оставете за около 30-40 минути на стайна температура, докато фурната се загрява.

Преди да сложите да се пече, с остър нож набраздете питката отгоре с разрези във форма, която ви харесва

Поставете тавата на средна решетка и изсипете около половин литър гореща вода в тавата, поставена на дъното на фурната, много внимателно, за да не се изгорите и да не разлеете вода извън тавата. Подгответе се, че веднага ще се вдигне много пара, и бързо затворете вратата.

Печете 30-40 минути или докато питката се зачерви. Махнете долната тава, като внимавате да не се залеете с вряла вода, ако още не се е изпарила изцяло и поставете тавата с питката най-отдолу, като включите фурната само на долен реотан. Печете 3-5 минути.

Добър апетит!

Други публикации:

Плосък ръжен хляб

Марокански селски хляб със сусам

Бейгъли

60 comments on “Хляб без месене

  1. Ирина каза:

    Де да можех да си отчупя една коричка 🙂
    Превъзходен е хлябът – точно такъв, какъвто обичам! Непременно ще използвам рецептата, благодаря ти, Даниела! 🙂

    Сърдечни поздрави!

  2. Тони каза:

    Колко изкушаваща коричка!
    Обожаваме домашен хляб с хрупкава коричка. Непременно ще се опита 🙂
    Изглежда страхотно!

    Спокоен и усмихнат утрешен ден, Даниела 🙂

  3. pepa каза:

    На вид е примамлив, а не се съмнявам, че вкусът е превъзходен. Аз имам машина за хляб, но не съм очарована. Непременно ще опитам тази рецепта, лесна и ефектна.

  4. Dani каза:

    Дани, страхотен хляб 🙂 Отдавна мечтая за такава рецепта и се радвам, че си я намерила.Топла прегръдка от мен 🙂

  5. Danyela каза:

    Момичета, благодаря ви! И мен първоначално ме привлече хрупкавата коричка.
    Pepa, от доста време обмислям покупка на машина за хляб, но все още се колебая…
    Прекрасни и усмихнати почивни дни

  6. Diana каза:

    Даниела,
    и аз много харесвам тази технология.
    Твоят хляб се получил с превъзходна коричка
    и обемни шупли – чудесен е!
    Поздрав, Диана

  7. Dimitrana S. каза:

    Прекрасен е!

    Мога само да те поздравя за отличната реализация и споделянето на рецептата, Даниела!

    Вкусен и уютен уикенд, 🙂

  8. pepa каза:

    Малко ще се отклоня от темата – за машината за хляб – правилно е казано, че от всяко дърво свирка не става, иначе казано – не от всяко брашно става хубав хляб. Живея в чужбина и хубавите брашна имат и хубави цени. И не е по-икономично от купения хляб. Може би има сметка ако се изхранва голямо семейство, но ние сме само двама,като направя дори половин доза, на следващия ден хвърлям остатъка, защото не става за ядене. И формата е една странна – правоъгълно-квадратна и трудна за рязане на филии.

  9. Danyela каза:

    Диана, Дими, много сте мили – благодаря! 🙂
    Пепа, мен не ме притеснява толкова цената на хляба, колкото качесвото му. Тук качеството на хляба, който се продава, е под всякаква критика и на вкус и като състав. От друга страна, не винаги имам време да меся домашен хляб, аз и за това толкова се зарадвах на този без месенето. Но за машините все чувам противоречиви мнения. За сега така или иначе се въздържам от такава покупка, защото кухнята ми е твърде малка, за да поеме още един уред :-)Благодаря ти, че сподели мнение

  10. Filifionka каза:

    Е това е Рецептата, поздравления и благодаря за споделянето

  11. Dora каза:

    ПОпаднах днес във вашата кухня и чета и се възхищавам на желанието и умението Ви, личи си, че всички ястия приготвяте с любов – получават Ви се! Хлябът изглежда прекрасно! Пека поне два пъти седмично месеница или питка, ще пробвам ресептата!

    Дора

    • Danyela каза:

      Дора, добре дошла в блога! Радвам се, че ви допада и ви благодаря за милите думи 🙂

  12. Gery каза:

    Мила Дани,
    вчера направих хлебчето…не успях да оформя хубава топка, тестото по-скоро се разля в тавата и се получи тънка питка (сложих по-малко брашно…), но въпреки нетърговския си вид-вкусът беше прекрасен. Определено този лесен хляб ще присъства често в дома ни 🙂

    • Danyela каза:

      Гери, понякога тестото поема повече брашно – зависи от брашното. Много се радвам, че ви е харесал!
      Целувки на сладката Петя!

  13. Стела каза:

    Zdravei,Dani!Hliabat smiatam nepremeno da go napravia.Izglejda mnogo apetitno,pak i recepta mnogo lesna.Az sa6to jiveia v 4ujbina i opredeleno hliabat,koito prodavat tuk ne mi dopada,ta za tova si prigotviam vka6ti.Receptata mi pesti dosta vreme,pak i testoto moga da go shrania za po-dalgo.Pozdravlenia!

  14. Tedy каза:

    Здравейте,
    Пробвам вече втори път, спазвам си указанията (почти утроих обема), все пак май при оформянето на топка има месене :)) …
    Иначе и в двата случая както и при Gery тестото се разля… и дума не може да става за оформяне както Вашият хляб, но това е Хляба…най-трудно ми се получава. Лек ден и благодаря

    • Danyela каза:

      Здравейте, Tedy. Оформянето на топката го правя като по скоро прехвърлям 1-2 пъти от ръка в ръка, колкото да заеме форма. Може би ако пробвате да добавите още малко брашно, няма да се разлее толкова
      Хубава и усмихната седмица!

  15. Даниела каза:

    Много хубава рецепта-направих го онзи ден,когато имах гости-хлябът беше унищожен за минути!Е,формата не стана точно като на картинката,но имаше превъзходна коричка отгоре,а и вкуса ….божествен!

  16. Vera каза:

    Здравейте, и аз скоро попаднах на рецептите ви за хлябове, поздравления за постоянството в блога и майсторството в готвенето:)
    Днес пробвах рецептата за този хляб без месене и имам въпрос – съотношението 2:1 за брашно-вода не е ли твърде малко? Тестото беше много рядко и макар нищо да не разбирам от приготвяне на хляб, ми се струва, че трябва да има повече брашно. Аз трябваше да добавя малко брашно и да поомеся, иначе буквално ми се налагаше да изсипя сместа в сача, повече приличаше на смес за кекс отколкото на питка:) После с печенето проблемът беше, че явно сачът е доста дебел и всъщност май няма нужда от печене на пара, защото отдолу не можа да се опече. Самият хляб като цяло не бухна, иначе с още двайсетина минути печене над времето във вашата репецта, се поизпече и на вкус е добре. Коричката наистина е супер.

    • Danyela каза:

      Здравейте, Вера!
      Благодаря ви за милите думи! Във всъщност съотношетието не е точно 2 към 1, защото към 2 те чаши брашно се прибавят още 2 с.л. брашно. Но дори и така е възможно да остане по-рядко тестото, просто зависи от брашното. Ако стане твърде рядко, както се е получило с вашето, добавете още малко брашно – консистенцията на тестото трябва да е такава, че да може да се оформи на топка, макар и с много набрашнени ръце. Като цяло все пак е доста рядко – някъде на границата м/у това да се задържи и да се разлее. Ако печете върху сач, трябва предварително много добре да го загреете във фурната, така че да предава от топлината си на хляба при печенето. Водата явно е свършила своята работа, защото тя е главния виновник за хубава хлебна коричка.
      Поздрави!

      • Vera каза:

        Здравейте, Даниела, много благодаря за отговора. В най-скоро време ще пробвам хляба отново с корекциите, които препоръчахте:)

  17. Дори каза:

    Благодаря Ви за чудесният хляб!
    Правя го вече неведнъж, а рецептите ви чета с удоволствие, с умиление и радост!
    Благодаря Ви, радвам се, че Ви има!

  18. svetlana каза:

    Даниела поздравления..не о4аквах 4е ще се полу4и толкоз вкусен хляб…сложих по ве4е брашно..т.е. правих на око..но резултата е страхотен

    • Danyela каза:

      Светлана, хлябът ти е станал прекрасен и много се радвам, че ви се е харесал! Благодаря, че сподели снимка от резултата!
      Хубава и усмихната седмица!

      • svetlana каза:

        утре пак ще го правя..Но се 4удя дали след като го забъркам тестото да не го прехвърля в тавата за пе4ене..и там да втасва?4е втасва 4удесно и при прехвърлянето се губи въздуха според мен..

  19. Danyela каза:

    svetlana, опитай, ще се радвам да споделиш резултата. И аз имам една доза от тестото в хладилника, утре ще опитам да изпека хляба както ти казваш
    Приятно печене!

    • svetlana каза:

      Opredeleno po tvoya nachin e po dobre!t.e. ne se poluchi kraglata forma na xlyab…a stana kato keks…vkusa e sashtiya no…opredeleno po retseptata si e po dobre.Pozdravi

      • Danyela каза:

        Да, и аз тъкмо извадих един хляб , втасвал в тавата от фурната. Наистина много се разля, но пък си го хапнахме 🙂
        Поздрави!

  20. Стефка каза:

    Мили боже! Тая рецепта наистина работи! Ще падна! Ужасна готвачка съм, въпреки близо 40-те ми години! Нищо не ми се удава по принцип, да не говорим за печене! Абсолютно лишена съм от усет за количества, пропорции, вкусови съчетания и т.н. Обаче този хляб ми се получи от раз! А се опитах да го направя, защото живея в Щатите, където истински вкусен хрупкав хляб по европейски „тертип“ много трудно се намира, даже почти не… Е, не ми се получи чак така красив и така бухнал като на снимката тук, обаче на вкус и консистенция беше фантазия! Даже изядох половината точно за 3 минути и се почувствах ужасно виновна… Да сте жива и здрава, която и да сте – намерих тази рецепта в сайта Ви чрез Гугъл и мисля да си я лепна на стената, докато я науча наизуст! Защото мисля, че „купешки“ хляб в къщата ми повече няма да влезе… Единствено солта ми се видя малко малко. Следващия път ще сложа мъничко повече, но това си е въпрос на личен вкус…

    • Danyela каза:

      Стефка, благодаря ви! Коментарът ви ми усмихна целия ден! Сърдечни поздрави и приятно печене! Искрено се радвам, че сте останали толкова доволна!

  21. Dori каза:

    Нещо не ми е ясно-пече се едновременно отдолу и отгоре ли? Чудя се няма ли да остане суров отвътре?

    • Danyela каза:

      Дори, да пече се отгоре и отдолу едновременно. Хлябът не остава суров отвътре, кое ви притеснява в печенето?

      • Dori каза:

        Ами печива винаги пека само отдолу, до порозовяване, фурната ми е на вентилатор, няма друга опция. Вчера правих хляба, но пеках на, получи се супер хрупкава горна коричка, но хляба беше абсолютно суров отвътре – в сача ли ми беше проблема или в печенето не разбрах – днес пак ще пробвам 🙂

  22. Danyela каза:

    Dori, дано да се е получил. Всяка домакиня си познава най-добре печката, надявам се сте намерили правилния начин при вас
    Поздрави

  23. maxx каза:

    Привет! Току-що забърках тестото, надявам се, че ще успея още от първия път да постигна задоволителен резултат! (: За утре съм запланувал Кугел с тиквички. Поздравления за блога, страхотни идеи и рецепти имате! С удоволствие ще започна да го следя и да приготвям от вкусотиите, които представяте! Успех! 🙂

    • Danyela каза:

      maxx, благодаря ви! Надявам се и хлябът и кугелът да са ви харесали!
      Поздрави!

  24. Ванеса каза:

    Приет и аз правя опит да измайсторя този така добре изглеждащ хляб,но ми се струва,че при мен пък тестото стана малко по-гъсто,трябваше да го позамеся с ръка и добявих малко водичка,за да мога да направя гъсто,но бъркано тесто.В момента втасва и се надявам да хапнем тази вечер вкусен,домашен хляб:)))МЕРСИ ЗА РЕЦЕПТАТА.ЩЕ СПОДЕЛЯ РЕЗУЛТАТА.

  25. Vesela каза:

    Здравейте! Тъй като и аз сега се опитвам да го направя имам един въпрос. Преди престояването на тестото то трябва ли да е по-течно, т.е. не може да се оформи топка. За пръв път ми се случва и се чудя дали е нормално ?

    • Danyela каза:

      Весела, бих ви препоръчала да добавите още 1-2 с.л. брашно в този случай. Трябва да е лепкаво, но не течно на консистенция
      Поздрави

  26. Maya Marinowa каза:

    Mного добре изглежда хляба ,ще ви пробвам рецептата.

  27. likup каза:

    Супер рецепта! Замесих двойна доза , изпекох хляба в тавичка с диаметър 28см и го изпекох направо във фурната. Прескочих водната баня.Стана страхотно. Благодаря за рецептата.

    • Danyela каза:

      likup, много се радвам, че ви е харесал хлабът!

      • likup каза:

        Даниела, здравейте! Моля Ви да ми отговорите , каква е ролята на водната баня при изпичането на хляба( аз го изпекох направо във фурната)? Благодаря.

  28. Елена каза:

    Честит имен ден!
    Много хубава рецепта. Днес ще я изпробвам. Чудя се дали ще стане и с царевично брашно?

    • Danyela каза:

      Благодаря за честитките и пожеланията!
      Само с царевично мисля, че няма да стане, трябва да има и пшеничено, за да бухне
      Дано ви е харесал!
      Весели празници!

  29. Danyela каза:

    Здравейте, likup
    Водната баня прави коричката на хляба по-хрупкава.
    Поздрави и весели празници!

  30. Рози каза:

    За пръв път ще правя този хляб и в момента го чакам да втаса. Имам проблеми с фурната и печиво, което трябва да се пече 40мин на 200 градуса при мен се пече час-час и половина, но всеки път е различно със съпътстващ страх. Ако може някой да ми даде съвет с колко горе долу минути да увелича печенето?

    • Danyela каза:

      Здравейте, Рози.
      Ужасно е да нямаш доверие във фурната си, и всеки път да пече различно. За жалост не мога да преценя така колко да печете хляба, опитвайте често с клечка за зъби, когато излезе от хляба без по нея да има полепнало тесто – значи е готов
      Поздрави!

  31. Надя Димитрова каза:

    Вчера го правих, стана точно каквото си е на снимките, много благодаря Дани, правя хляб за първи път и обрах точките. И понеже са първи път попадам в блога ти, атакааа..

    • Danyela каза:

      Надя, много се радвам, че хляба е станал и сте останали доволни от резултата!
      Сърдечни поздрави!

  32. Деси каза:

    Здравей, Дани! Рецептата е чудесна, правих я вече много пъти, но питките в тавичка като ги сложа и се разливат доста, затова след известен брой опити ми дойде наум да ги опека във формички за мъфини, от по-големите. Получава се чудесно, Благодаря ти за прекрасната рецепта и весели празници от мен.

    • Danyela каза:

      Здравей, Деси! Непременно и аз ще опитам във формички за мъфини! Благодаря за чудесната идея
      Поздрави!

  33. Eli каза:

    Здравейте, вчера направих хляба и се получи доста добре. Е, не съвсем като на твоята снимка, но все пак добре. За съжаление не можах да използвам керамичната си плоча за печене, понеже нямаше как да прехвърля хляба след второто втасване – толкова беше лепкав (а плочата трябва първо да се сгорещи, докато той втасва някъде). Искам да попитам колко време може да се държи в хладилника тестото, ако направя повече?

  34. Ляля каза:

    Много добре ми се получи, супер! Благодаря за рецептата!

  35. Янита каза:

    Здравейте,
    Хляба ми не увеличава размера си изобщо.Помощщщ😁😁😁

Вашият коментар