Бейгъли

Не се сещам за по-известно еврейско ястие по света от бейгълите. Тези гевречета водят началото си от Полша и в последствие са разпространени в Северна Америка, където са много популярни и се хапват почти с всичко.

Може би най-традиционният американо-еврейски сандвич се приготвя с разрязан на две бейгъл, намазан с крема сирене и поставено парченце пушена сьомга.

Бейгълите са гевречета от варено тесто, поръсени или не със сусам, маково семе, лук. Приготвяли се традиционно след края на шабат (ден, в който работата е забранена), за да има топъл хляб, защото в сравнение с другите видове хляб се пекат много бързо, заради предварителната кулинарна обработка.

Бейгълите са най-вкусни топли, туко що извадени от фурната, ако ви остнат за другия ден можете да ги препечете в тостера.

Рецептата е от книгата ”The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking”

Продукти  (за 10-12 бейгъла)

1 пакетче суха мая – 7 гр

1 ч.ч. хладка вода – 250 мл

4 ½ ч.ч бяло брашно – 500 гр – ползвах типово

1 ½ ч.л. сол

1 жълтък

2 с.л захар

3-4 с.л царевичен грис

маково семе, сусам, кимион за поръсване

Приготовление:

Маята, брашното, солта се разбъркват добре. В отделна купа се сипва хлаката вода и постепенно с постепенно бъркане се изсипва брашнената смес във водата.

Тъй като ползвах типово брашно, а то втасва по-трудно, си направих предварително закваска от 3 с.л от брашното, маята, щипка захар и 2-3 с.л вода. Когато маята шупна, добавих солта и останалото брашно и водата.

Замесва се гладко тесто, което месите около 20 тина минути. Трябва да се получи доста по твърдо тесто от обикновенното хлебно тесто.

Поставете тестото в леко намазнена купа, завийте с кърпа и оставете около 40 минути докато удвои обема си. Ако ползвате типово брашно времето за втасване ще е по-дълго, при мен отне около час и 10-15 минути.

Кога тестото удвои обема си, извадете го от купата и на леко набрашнена повърхност го месете 3-4 минути, докато стане еластично.

Разделете тестото на 10-12 еднакви топчета.

оформените бейгъли

От всяко от топчетата оформете около 6 см диск и пробийте с пръст дупка в центъра. Оставете ги да втасат около 20 минути, като ги покриете с кърпа

Междувременно кипнете в голям съд около 3 литра вода заедно с 2 с.л захар. Сложих 6 литра с 4 с.л захар. Когато водата кипне, намалете котлона, така че водата да ври тихо и пуснете вътре гевречетата. Не слагайте много на веднъж, за да не се припокрият. Имайте в предвид, че по време на варенето те леко се раздуват. Варете ги около 8-10 минути, като ги обръщате за да се сварят от всички страни

Бейгълите във врящата вода

Между временно загрейте фурната на 200 градуса. В тава застелете хартия за печене като леко я намазните. Поръсете равномерно с царевичния грис.

Извадете бейгълите с решетъчна лъжица и ги поставете в тавата.Бейгълите в тавата

Разбъркайте жълтъка с 1 с.л вода и намажете с него бейгълите. Поръсете с маковото, сусамовото семе и кимиона.

Бейгъл поръсен с маково семе

Печете около 25-30 минути или докато бейгълите се зачервят.

Сервирайте топли, самостоятелно или като сандвичи.

Добър апетит!

Други публикации:

Марокански селски хляб със сусам

Марокански селски хляб със сусам

Арабски питки

Арабски питки

Реклама

8 comments on “Бейгъли

  1. Nanita каза:

    Изкусителни бейгъли!Лек и усмихнат уикенд!
    Поздрави Nanita!

  2. barboran4e каза:

    Дани, страхотни бейгъли! Дали след варенето бих могла да ги замразя, а след това да пека когато имаме нужда от пресни хлебчета?
    Обмислям покупката на машина за хляб, а до тогава събирам идеи за това как да имам винаги пресен, домашен хляб без да губя много време (май времето е проблем за всички…, а на теб лично ти се възхищавам как успяваш винаги да намираш време?!?)

    • Danyela каза:

      Гери, мисля че няма да има проблем да замразиш сварените хлебчета, аз не съм го изпробвала лично но ми се струва че ще стане добре.
      И аз отдавна обмислям покупка на машина за хляб, но много ми е тясна кухнята и поставянето на още един уред ще дойде доста в повече и без това сега почти нямам място да се обърна, без да бутна нещо.
      Уфф, намирането на време ми е мнооого трудно, особенно напоследък от како се върнах на работа.
      Целувки за Петя и хубави усмихнати летни дни

  3. Петя каза:

    Ау, че интересно! Изкуши ме! Ще ги пробвам!

    • Danyela каза:

      Петя, страхотни неща правите, прекрасни бижута. Надникнах в блогат ви. Приятно месене и печене на бейгълите.
      Поздрави!

  4. Деси каза:

    Здравей, Дани! Правих ги преди малко за късна закуска, разкошни станаха. Благодаря за хубавата рецепта, със сигурност влизат и в моята кухня като любима рецепта. Мъжете ми щяха да се избият у дома кой ще изяде повече. Следващия път трябва да направя двойна доза 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s