Не се сещам за по-известно еврейско ястие по света от бейгълите. Тези гевречета водят началото си от Полша и в последствие са разпространени в Северна Америка, където са много популярни и се хапват почти с всичко.
Може би най-традиционният американо-еврейски сандвич се приготвя с разрязан на две бейгъл, намазан с крема сирене и поставено парченце пушена сьомга.
Бейгълите са гевречета от варено тесто, поръсени или не със сусам, маково семе, лук. Приготвяли се традиционно след края на шабат (ден, в който работата е забранена), за да има топъл хляб, защото в сравнение с другите видове хляб се пекат много бързо, заради предварителната кулинарна обработка.
Бейгълите са най-вкусни топли, туко що извадени от фурната, ако ви остнат за другия ден можете да ги препечете в тостера.
Рецептата е от книгата ”The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking”
Продукти (за 10-12 бейгъла)
1 пакетче суха мая – 7 гр
1 ч.ч. хладка вода – 250 мл
4 ½ ч.ч бяло брашно – 500 гр – ползвах типово
1 ½ ч.л. сол
1 жълтък
2 с.л захар
3-4 с.л царевичен грис
маково семе, сусам, кимион за поръсване
Приготовление:
Маята, брашното, солта се разбъркват добре. В отделна купа се сипва хлаката вода и постепенно с постепенно бъркане се изсипва брашнената смес във водата.
Тъй като ползвах типово брашно, а то втасва по-трудно, си направих предварително закваска от 3 с.л от брашното, маята, щипка захар и 2-3 с.л вода. Когато маята шупна, добавих солта и останалото брашно и водата.
Замесва се гладко тесто, което месите около 20 тина минути. Трябва да се получи доста по твърдо тесто от обикновенното хлебно тесто.
Поставете тестото в леко намазнена купа, завийте с кърпа и оставете около 40 минути докато удвои обема си. Ако ползвате типово брашно времето за втасване ще е по-дълго, при мен отне около час и 10-15 минути.
Кога тестото удвои обема си, извадете го от купата и на леко набрашнена повърхност го месете 3-4 минути, докато стане еластично.
Разделете тестото на 10-12 еднакви топчета.
От всяко от топчетата оформете около 6 см диск и пробийте с пръст дупка в центъра. Оставете ги да втасат около 20 минути, като ги покриете с кърпа
Междувременно кипнете в голям съд около 3 литра вода заедно с 2 с.л захар. Сложих 6 литра с 4 с.л захар. Когато водата кипне, намалете котлона, така че водата да ври тихо и пуснете вътре гевречетата. Не слагайте много на веднъж, за да не се припокрият. Имайте в предвид, че по време на варенето те леко се раздуват. Варете ги около 8-10 минути, като ги обръщате за да се сварят от всички страни
Между временно загрейте фурната на 200 градуса. В тава застелете хартия за печене като леко я намазните. Поръсете равномерно с царевичния грис.
Извадете бейгълите с решетъчна лъжица и ги поставете в тавата.
Разбъркайте жълтъка с 1 с.л вода и намажете с него бейгълите. Поръсете с маковото, сусамовото семе и кимиона.
Печете около 25-30 минути или докато бейгълите се зачервят.
Сервирайте топли, самостоятелно или като сандвичи.
Добър апетит!
Други публикации:
Изкусителни бейгъли!Лек и усмихнат уикенд!
Поздрави Nanita!
Благодаря ти, Нанита! Хубав уикенд и на теб!
Дани, страхотни бейгъли! Дали след варенето бих могла да ги замразя, а след това да пека когато имаме нужда от пресни хлебчета?
Обмислям покупката на машина за хляб, а до тогава събирам идеи за това как да имам винаги пресен, домашен хляб без да губя много време (май времето е проблем за всички…, а на теб лично ти се възхищавам как успяваш винаги да намираш време?!?)
Гери, мисля че няма да има проблем да замразиш сварените хлебчета, аз не съм го изпробвала лично но ми се струва че ще стане добре.
И аз отдавна обмислям покупка на машина за хляб, но много ми е тясна кухнята и поставянето на още един уред ще дойде доста в повече и без това сега почти нямам място да се обърна, без да бутна нещо.
Уфф, намирането на време ми е мнооого трудно, особенно напоследък от како се върнах на работа.
Целувки за Петя и хубави усмихнати летни дни
Ау, че интересно! Изкуши ме! Ще ги пробвам!
Петя, страхотни неща правите, прекрасни бижута. Надникнах в блогат ви. Приятно месене и печене на бейгълите.
Поздрави!
Здравей, Дани! Правих ги преди малко за късна закуска, разкошни станаха. Благодаря за хубавата рецепта, със сигурност влизат и в моята кухня като любима рецепта. Мъжете ми щяха да се избият у дома кой ще изяде повече. Следващия път трябва да направя двойна доза 😀
Деси, много се радвам, че са ви харесали!
Сърдечни поздрави!