Шоколадово-портокалова торта

Отминалата седмица беше много натоварена за мен. Детето ми тръгна за първи път на ясла, аз имах за довършване няколко изостнали ангажимента, подготвям се за връщането ми на работа, имах и едно кулинарно приключение. В цялата тази суетня и ангажименти, почти забравих, че в четвъртък имам рожден ден. Сетих се в последния момент и трябваше спешно да приготвя торта, защото без торта не може. Желанието е хубаво, но пък трябват и продукти. Но в цялата залисия, бях забравила да напазарувам и така трябваше да импровизирам с наличните продукти в къщи. В същност така най-обичам – без рецепта и план, просто да отворя хладилника и да изкомбинирам нещо. За щастие в него се намираха малко портокали и сметана. А какао, брашно и масло има винаги в къщи.

Продукти за форма за торта с диаметър 26 см

За блата:

130 гр масло

¾ чаена чаша захар

3 яйца

½ чаена чаша мляко

3 с.л. какао

1 1/3 чаена чаша брашно

1 ч.л. сода за хляб

1 ч.л. бакпулвер

настърганата кора на 1 портокал

малка шипка сол

за напояване на блата

200 мл сок от портокал

За крема:

500 мл подсладена сметана

½ чаена чаша филирани бадеми

1 доза портокалов крем

1 ч.л. желатин на прах

30 мл студена вода

За 1 доза портокалов крем:

1 яйце

3 с.л. пудра захар

50 гр. масло

настърганата кора на 1 портокал

70 мл сок от портокал

За декорация:

настърганата кора на 1 портокал

филирани бадеми

Приготовление:

На блата:

Маслото, на стайна температура, и захарта се разбиват добре с миксер. Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива добре.

В отделна купа се пресяват брашното, какаото, бакпулверът, солта и содата.

Брашното се добавя към маслената смес на два пъти, като между тях се добавя прясното мляко и настърганата кора портокал. Сместа се разбърква добре и се изсипва в предварително застлана с хартия за печенеформа за торта със свалящи се стени. Стените се намазват с масло. Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути, или докато клечка забита в центъра излезе суха

Блатът се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно, преди да се освободи от стените на форамата.

На портокаловия крем:

В купа се разбиват маслото, на стайна температура, със захарта. Добавя се яйцето и кората от портокала и се разбърква до хомогенизиране. Добавя се портокаровия сок.

Купата се премества в микровълновата фурна на 560 W, като се пуска на отрязъци от 1 минута. След всеки времеви отрязък са разбърква добре. Готви се 5-10 минути общо, или докато кремът леко се сгъсти. При мен отне 9 отрязъка от по 1 минута. Алтернативно, кремът може да бъде приготвен на котлона, на водна баня, при непрекъснато бъркане.

Кремът се оставя да се охлади до стайна температура

На кремът за тортата:

Сметаната, добре охладена, се разбива с миксер на твърд крем.

Желатина се накисва във студената вода за 1-2 минути, за да набъбне. След това се премества на водна баня или в микровълновата за 20 тина секунди, за да се втечни, но без да завира.

Портокаловия крем, леко се загрява до телесна температура, ако е изстинал много и към него се добавя желатина. Разбърква се добре с лъжица или шпатула и се прибавя заедно с филираните бадеми към разбитата сметана. Разбърква се добре бързо, с леки движения и веднага се изсипва върху подготвения блат (виж по-долу):

Асемблиране на тортата:

След като е изстинал добре, блатът се освобождава от формата, като ако е нужно се прекарва остър нож между стените и блата. Хартията за печене се отстранява, блатът се връща във формата, стените на формата се поставят.

С помоща на лъжица, блатът се напоява равномерно с портокаловия сок. Отгоре се изсипва кремът, разпределя се равномерно и се заглажда с нож или шпакла

Тортата се поставя в хладилника за няколко часа, за да стегне кремът.

Стените на формата се свалят, отстрани тортата се облапва с филирани бадеми и отгоре се поръсва със стърготини от портокалова кора

Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадова торта с дулсе де лече и бананов мус

Чийзкейк

Бърз какаов сладкиш

19 comments on “Шоколадово-портокалова торта

  1. Dani каза:

    Прекрасно си се справила, Дани!
    Честит рожден ден /на патерица/
    Да си жива и здрава и да изживееш прекрасни моменти с любимите ти хора 🙂
    Сърдечно те прегръщам!

  2. Eoc каза:

    С известно закъснение – Честит Рожден Ден! Бъди здрава, леко и безпроблемно да се справите с яслите и успех със завръщането на работа!
    Тортата е прекрасна 🙂

  3. Diana каза:

    Дани,
    и от мен сърдечни пожелания за рождения ти ден!
    Бъди здрава и вдъхновена,
    усмихната и успяваща!
    Прекрасна торта, прекрасни снимки!

  4. Краси каза:

    Честит рожден ден.

    Желая ти здраве, щастие и да си все така неповторима и прекрасна, каквато те познавам от блога ти.

    Тортата изглежда страхотно, крема е толкова пухкав и въздушен, като облаче.

  5. Тони каза:

    Дани, Честит Рожден Ден и от мен 🙂
    С пожелание за здраве, много любов, усмивки и много щастливи моменти! Успех във всяко начинание 🙂

    Тортата е толкова ароматна и пухкава, че направо ми идва да взема едното парченце 🙂

    Хубави и много усмихнати почивни дни 🙂

  6. ernesta каза:

    Eх,чудесна зодия, знаех си, че има нещо…Любов с мирис на горчив шоколад, ванилия и канела..много да си щастлива и обичана, и обичаща, Даниелка!Целувки

  7. Ирина каза:

    Със закъснение, но от сърце – Честит Рожден Ден, Даниела! Желая много здраве, щастие, късмет, усмивки на теб и на цялото ти прекрасно семейство! 🙂

    Тортата е чудна – съчетание на продукти и аромати, които няма как да не ни преложат един вкусен и лек десерт 🙂

  8. mama_gali каза:

    И от мене честит рожден ден, Дани, тортата изглежда просто прекрасно.

  9. Nanita каза:

    Изглежда прекрасно,нежна и ароматна!Поздравления!

  10. Danyela каза:

    Момичета, много ме трогнахте всички! Благодаря ви за прекрасните пожелания!
    Хубав и мързелив неделен ден!

  11. Ренета каза:

    Макар и със закъснение, Честит Рожден Ден!
    Бъди здрава! Желая ти всичко най-хубаво, безпроблемно привикване на детенцето в яслите и приятно тръгване на работа за теб!

  12. bgbox каза:

    И от мене честит рожден ден Дани.Желая много здраве, щастие, късмет.

  13. Danyela каза:

    Ренета, bgbox, много ви благодаря за вниманието и за милите пожелания!

  14. Ема каза:

    Здравей Дани 🙂
    Искам да споделя, че приготвих вчера тази торта и резултата е много добър 🙂
    Мъжът ми каза, че е като торта от сладкарница.
    Само ми е интересно защо сметановия крем стана някак си ронлив – отчупват се парчета при рязане примерно… Дали е от вида на сметаната или съм сложила желатин в повече (малко се разсипа и не можах да го премеря точно)..
    Желая ти приятни почивни дни 🙂

    • Danyela каза:

      Здравей, Ема!
      Много ме радват твоите коментари всеки път и се радвам, че тортата ви е харесала. Вероятно се рони заради желатина, поне така предполагам
      Хубави почивни дни и целувки на малкото съкровище!

  15. Ема каза:

    Благодаря за милите думи :), симпатията е взаимна 🙂
    п.с. пропуснах да кажа, че и аз я приготвих за собствения си рожден ден :), а проблема с роненето май е заради нетърпението да я опитаме (на следващия ден се режеше много добре ;))

    • Danyela каза:

      Охоооо, Честит Рожден Ден! Пожелавам ти много здраве и щастие с любимите хора! Хиляди усмивки от мен!

  16. Ема каза:

    Благодаря 🙂
    Да ти се връща!

  17. […] идеята за външния вид от тук, а рецептата за блата е от „Шоколад“ на сп. […]

Вашият коментар