Отминалата седмица беше много натоварена за мен. Детето ми тръгна за първи път на ясла, аз имах за довършване няколко изостнали ангажимента, подготвям се за връщането ми на работа, имах и едно кулинарно приключение. В цялата тази суетня и ангажименти, почти забравих, че в четвъртък имам рожден ден. Сетих се в последния момент и трябваше спешно да приготвя торта, защото без торта не може. Желанието е хубаво, но пък трябват и продукти. Но в цялата залисия, бях забравила да напазарувам и така трябваше да импровизирам с наличните продукти в къщи. В същност така най-обичам – без рецепта и план, просто да отворя хладилника и да изкомбинирам нещо. За щастие в него се намираха малко портокали и сметана. А какао, брашно и масло има винаги в къщи.
Продукти за форма за торта с диаметър 26 см
За блата:
130 гр масло
¾ чаена чаша захар
3 яйца
½ чаена чаша мляко
3 с.л. какао
1 1/3 чаена чаша брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
настърганата кора на 1 портокал
малка шипка сол
за напояване на блата
200 мл сок от портокал
За крема:
500 мл подсладена сметана
½ чаена чаша филирани бадеми
1 доза портокалов крем
1 ч.л. желатин на прах
30 мл студена вода
За 1 доза портокалов крем:
1 яйце
3 с.л. пудра захар
50 гр. масло
настърганата кора на 1 портокал
70 мл сок от портокал
За декорация:
настърганата кора на 1 портокал
филирани бадеми
Приготовление:
На блата:
Маслото, на стайна температура, и захарта се разбиват добре с миксер. Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива добре.
В отделна купа се пресяват брашното, какаото, бакпулверът, солта и содата.
Брашното се добавя към маслената смес на два пъти, като между тях се добавя прясното мляко и настърганата кора портокал. Сместа се разбърква добре и се изсипва в предварително застлана с хартия за печенеформа за торта със свалящи се стени. Стените се намазват с масло. Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути, или докато клечка забита в центъра излезе суха
Блатът се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно, преди да се освободи от стените на форамата.
На портокаловия крем:
В купа се разбиват маслото, на стайна температура, със захарта. Добавя се яйцето и кората от портокала и се разбърква до хомогенизиране. Добавя се портокаровия сок.
Купата се премества в микровълновата фурна на 560 W, като се пуска на отрязъци от 1 минута. След всеки времеви отрязък са разбърква добре. Готви се 5-10 минути общо, или докато кремът леко се сгъсти. При мен отне 9 отрязъка от по 1 минута. Алтернативно, кремът може да бъде приготвен на котлона, на водна баня, при непрекъснато бъркане.
Кремът се оставя да се охлади до стайна температура
На кремът за тортата:
Сметаната, добре охладена, се разбива с миксер на твърд крем.
Желатина се накисва във студената вода за 1-2 минути, за да набъбне. След това се премества на водна баня или в микровълновата за 20 тина секунди, за да се втечни, но без да завира.
Портокаловия крем, леко се загрява до телесна температура, ако е изстинал много и към него се добавя желатина. Разбърква се добре с лъжица или шпатула и се прибавя заедно с филираните бадеми към разбитата сметана. Разбърква се добре бързо, с леки движения и веднага се изсипва върху подготвения блат (виж по-долу):
Асемблиране на тортата:
След като е изстинал добре, блатът се освобождава от формата, като ако е нужно се прекарва остър нож между стените и блата. Хартията за печене се отстранява, блатът се връща във формата, стените на формата се поставят.
С помоща на лъжица, блатът се напоява равномерно с портокаловия сок. Отгоре се изсипва кремът, разпределя се равномерно и се заглажда с нож или шпакла
Тортата се поставя в хладилника за няколко часа, за да стегне кремът.
Стените на формата се свалят, отстрани тортата се облапва с филирани бадеми и отгоре се поръсва със стърготини от портокалова кора
Добър апетит!
Други публикации:
Прекрасно си се справила, Дани!
Честит рожден ден /на патерица/
Да си жива и здрава и да изживееш прекрасни моменти с любимите ти хора 🙂
Сърдечно те прегръщам!
С известно закъснение – Честит Рожден Ден! Бъди здрава, леко и безпроблемно да се справите с яслите и успех със завръщането на работа!
Тортата е прекрасна 🙂
Дани,
и от мен сърдечни пожелания за рождения ти ден!
Бъди здрава и вдъхновена,
усмихната и успяваща!
Прекрасна торта, прекрасни снимки!
Честит рожден ден.
Желая ти здраве, щастие и да си все така неповторима и прекрасна, каквато те познавам от блога ти.
Тортата изглежда страхотно, крема е толкова пухкав и въздушен, като облаче.
Дани, Честит Рожден Ден и от мен 🙂
С пожелание за здраве, много любов, усмивки и много щастливи моменти! Успех във всяко начинание 🙂
Тортата е толкова ароматна и пухкава, че направо ми идва да взема едното парченце 🙂
Хубави и много усмихнати почивни дни 🙂
Eх,чудесна зодия, знаех си, че има нещо…Любов с мирис на горчив шоколад, ванилия и канела..много да си щастлива и обичана, и обичаща, Даниелка!Целувки
Със закъснение, но от сърце – Честит Рожден Ден, Даниела! Желая много здраве, щастие, късмет, усмивки на теб и на цялото ти прекрасно семейство! 🙂
Тортата е чудна – съчетание на продукти и аромати, които няма как да не ни преложат един вкусен и лек десерт 🙂
И от мене честит рожден ден, Дани, тортата изглежда просто прекрасно.
Изглежда прекрасно,нежна и ароматна!Поздравления!
Момичета, много ме трогнахте всички! Благодаря ви за прекрасните пожелания!
Хубав и мързелив неделен ден!
Макар и със закъснение, Честит Рожден Ден!
Бъди здрава! Желая ти всичко най-хубаво, безпроблемно привикване на детенцето в яслите и приятно тръгване на работа за теб!
И от мене честит рожден ден Дани.Желая много здраве, щастие, късмет.
Ренета, bgbox, много ви благодаря за вниманието и за милите пожелания!
Здравей Дани 🙂
Искам да споделя, че приготвих вчера тази торта и резултата е много добър 🙂
Мъжът ми каза, че е като торта от сладкарница.
Само ми е интересно защо сметановия крем стана някак си ронлив – отчупват се парчета при рязане примерно… Дали е от вида на сметаната или съм сложила желатин в повече (малко се разсипа и не можах да го премеря точно)..
Желая ти приятни почивни дни 🙂
Здравей, Ема!
Много ме радват твоите коментари всеки път и се радвам, че тортата ви е харесала. Вероятно се рони заради желатина, поне така предполагам
Хубави почивни дни и целувки на малкото съкровище!
Благодаря за милите думи :), симпатията е взаимна 🙂
п.с. пропуснах да кажа, че и аз я приготвих за собствения си рожден ден :), а проблема с роненето май е заради нетърпението да я опитаме (на следващия ден се режеше много добре ;))
Охоооо, Честит Рожден Ден! Пожелавам ти много здраве и щастие с любимите хора! Хиляди усмивки от мен!
Благодаря 🙂
Да ти се връща!
[…] идеята за външния вид от тук, а рецептата за блата е от „Шоколад“ на сп. […]