Запеканка с просо

Когато денят е натоварен, а времето не особено приятно ми се иска да направя нещо на бързо, без излишна суетния и с наличностите в къщи, без да се налага да пазарувам. Напоследък в шкафа се намират доста различни зърнени, заради менюто на синът ми, а на мен ми се иска да ги употребя и за нас, а ако е възможно даже да не готвя 2 пъти, а всички да си хапнем от яститето. Обикновенно за детето готвя отделно, без да пържа, с по-малко подправки, избягвайки силни алергени и тежки храни. Този път това ястие ми се стори подходящо и за него.

Ястието приготвено по този начин, има текстура на ястие с кус-кус, а простото е благодатно за прибавянето на различни подправки според вкусът ви.

Докато избирах ясла за детето, се сблъсквах с храната предлагана в детските градини и ясли и доста силно съм притеснена и леко ужасена от това,което се предлага на децата там. Моят опит се свежда до проучването на няколко частни детски градини, в които наивно вярвах аз, храната трябваше да е здравословна. Какво бе учудването ми, когато установих, че даже в някои от най-реномираните и държащи на името си градини се предлагат сухи пасти, шоколадови десерти, сокове от кутии, пълни с консерванти, пържени ястия, десерти с много захар…. Уверяваха ме, храната била приготвена по детски рецептурник удобрен от МЗ, от скъпи и качествени продукти, очаквайки да ме убедят, че здравословната храна е задължително скъпа. А това съвсем не е така. А колко по-лесно би било, ако вместо съкп шоколадов сладкиш за закуска, предложат на децата пълнозърнеста каша…Опитвайки се да обесня колко е важно всичко това за мен, на хората отговорни за детските заведения, в които ходих, въпросът, който получавах на края беше – значи детето ви има нужда от специфичен хранителен режим, заради заболяване? Не, по дяволите, просто искам нормална здравословна храна за него. Мислех си колко се е изкривило разбирането ни за здравословното хранене, щом под здравословно се разбира диета необходима за коригиране на здравен проблем, а не се възприема като норма, която е добре да се следва от всички с цел превенция на заболяванията.Но както и да е, много се отплеснах, поста ми стана доста мрачен и до някъде морализаторски, а не целях това, просто тази тема е доста болна за мен. Все пак, от хранителните навици и храненето като цяло зависи здравето на човек в дългосрочен план. А най-лесно такива навици се формират в детството и не е нужно много, просто по-отговорно отношение. И щом положението с хранетето е толкова отчайващо в частните градини, какво ли е в държавните, мисля си…

Продукти за тава с диметър 26 см

1 ч.ч. белено просо

3 ч.ч. вода

1 стрък праз

1 малка глава лук

1 с.л. дометно пюре

3 яйца

50 гр масло

100 гр сирене

½ ч.л. сух босилек или друга подправка, според вкусът ви

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Просото се сварява заедно с водата на тих огън, докато омекне, зрънцата се разпукат и водата се абсорбира

Свареното просо се сваля от котлона и се прецежда, за да се отстрани ако има останала вода. Подправя се със солта и черният пипер, босилека. Добавя се доматеното пюре, яйцата и сиренето натрошено на дребно. Лукът се нарязва на дребно, а празът на колелца и се добавят към просото и всичко се разбърква добре

Сместа се изсипва в леко намаслена тавичка и отгоре се слагат парченца масло

Пече с в предварителна загрята на 230 градуса фурна окол 30-40 минути или докато се зачерви

Добър апетит!

Други публикации:

Пиле с грах и фенел

Кугел със спанак, тиквички и пресен лук

Кугел с тиквички

12 comments on “Запеканка с просо

  1. Ирина каза:

    За жалост, това е горчивата реалност в България. Храната не само в яслите и детските градини, но и в училищата е под всякаква критика. Колкото и да се стараеш да учиш детето на здравословни навици, то рано или късно се сблъсква с „лошата“ храна.

    Чудесно и здравословно ястие, Дани. Много ми харесва! 🙂

    Позрави и усмивки!

    • Maria каза:

      Не сте права , Ирина- лесно е да кажеш…. За съжаление, но смятам, че с повече усилия можем да изградим в децата си навици още от най-ранна възраст- приготвяме дравословна храна (закуска) на децата си и слагаш в чантата, по-добрата алтернатива, отколкото да му дадеш 2 лева и да си купи чипс, вафла или друга „закуска“. В края на карйщата връзката учители- деца -родители е дълбоко прекъсната, но за това имаме вина всички ние, а потърпевши са децата ни. Не смятам, че един сериал е по-важен и е редно да отнеме време на един родител, вместо да приготви една „просто“ приготвена храна (без излишна термична перработка) за утрешния де нна детето. После последствията са страшни за здравето на децата ни. По темата за детските градини и ясли – трябва да има Закон за опазване на детското здраве и строг контрол какво всъщност ядят дацата ни.

  2. mama_gali каза:

    Ох, направо е страшно това с храната в яслите и ДГ, отсега се тревожа, пък ние тук нямаме особен избор. Как да не се ядосва човек… Аз просото сега го открих като храна, както и много други, все покрай детето.

  3. Diana каза:

    Дани,
    тревожно е това, за което пишеш.
    Не само състоянието, а още повече – отношението.
    Радостно е, че все повече млади майки са отговорни към здравето и бъдещето на децата.
    Чудесна е рецептата за запеканка и снимката също!
    Поздрав, Диана

  4. Ema каза:

    Успешна адаптация на детенцето ти, Дани!
    Започвам с това, защото скоро и моето дете ще тръгне на ясла и това много ме вълнува.
    А рецептата с просо изглежда супер, аз много го харесвам и добавям по малко в ястията с ориз (защото отдавна готвя общо за семейството, а мъжа ми предпочита традиционните вкусове :D, та ако приготвя нещо изцяло с различни продукти ще се наложи сама да го ям и пак да готвя за него 🙂

  5. Danyela каза:

    Диана, Ирина, mama_gali, Диана благодаря ви!

    Надявам се положението в яслите и градините да се промени, но това зависи и от нас, като родители, защото колкото повече са изискващите, толкова по-бързо би се случило нещо в положителна посока. Дано нещата се подобрят бързо, въпреки че, честно казано не вярвам
    mama_gali, дано намерите градина, която да отговаря на изискванията ви
    Ema, благодаря много за пожеланието. За мое щастие се адаптира по-бързо от очакваното. Бърза и успешна адаптация и на твоето детенце. Не съм се сещала да добавя просото към ориз, страхотна идея, ще опитам непременно

  6. Ирина каза:

    Дани, тук са качили рецептата и снимките ти без да е посочен източник, а и почти съм сигурна, че не са те питали дали може.

    http://woman.hotnews.bg/n/zapekanka-s-proso.5718.html

    В този сайт имаше качени мои рецепти, на Диди Б., Танита и много други. Явно им е практика да качват крадени материали.

    • Danyela каза:

      Ирина, много ти благодаря! Не са ме питали, разбира се. Вече нееднократно се боря с такива препечатки на разни места. Ще взема незабавно мерки

  7. Миряна каза:

    Страхотна рецепта! Дегустирахме я тази вечер и цялото семейство е във възторг!
    Набелязала съм и други неща от блога и когато имам резултат ще споделя 🙂
    Благодарности за усърдието 😉

  8. Stela каза:

    „[…] сухи пасти, шоколадови десерти, сокове от кутии, пълни с консерванти, пържени ястия, десерти с много захар…“

    Защо тази пародия на храна ви разстройва толкова много, а млечните и животински продукти (които доказано не са за нашия вид) приемате във вашето хранене? Да не говорим за преобладаващата термично обработена (готвена) храна, която води със себе си протичащия процес на липидна пероксидация (запознайте се със свободните радикали и съединението акриламид) и хранителната левкоцитоза (която изтощава имунната система).
    Недоумявам как хората очакват да си нахранят клетките с мъртва и силно видоизменена храна…
    Сега разбирате, че всичко е въпрос на възгледи. Няма какво да се сърдите на тези, дето ви питат дали детето ви има нужда от специфичен хранителен режим, поради заболяване. И няма значение, дали едната храна е по-вредна от другата, защото крайният резултат е доказано един и същ. Само дето, ако човек е умерен в употребата ѝ ще си спести някоя и друга болест във времето (хипотетично, разбира се).

    Дано сте от хората, които „отместват“ първоначалните емоции и дават път на разума; само така ще ме разберете правилно.

    Приятен ден!

  9. Danyela каза:

    Стала, разбира се, че хранителният ни режим – нашият и този на семейството ни – е в резултата на личен избор и възгледи. На никого не се опитвам да налагам моите разбирания, държа само, моето семейство да се храни добре и здравословно според критериите, които смятам за правилни. Смятам също така за право на избор на родителя какъв хранителен режим да следва детето му, дори в ясла и детска градина и смятам за редно този избор да бъде зачитан.

Вашият коментар