Печени домати

Това е много бързо и лесно ястие за летните жеги, когато доматите са в изобилие, а навън е толкова топло, че не искам да разпилявам ценна енергия във въртене край печката. Режа доматите, слагам малко подправки, зехитн, пека и яденето е готово. Хапваме с голям резен сирене, малко маслини и препечени филийки.

Е, аз разбира се не се въздържах да сложа и малко тиквички, но само в мойта половина на тавата. След цяла пролет готвене и изяждане на тиквички във всякаква форма и с какви ли не подправки, мъжът ми обяви бойкот на този зеленчук до другата година, което не му попречи да омете половината от моята половина на тавата 🙂

Продукти:

4-5 големи домата

½ връзка босилек или магданоз

3-4 с.л зехтин

3 филии вчерашен хляб без коричките

сол, черен и червен пипер на вкус

Опционално: 2 голями тиквички, 3-4 цели скилидки чесън

Приготовление:

Измивате доматите и ги режете на колелца дебели около 3 мм. Намазвате дъното на тавата, в която ще печете със зехтин и поръсвате с половината ситно нарязан магданоз или босилек. Редите кръгчетата домати в тава като ги застъпвате.

Доматите в тавата

Ако ще слагате и тиквички, редувате колелцата тиквичка и домат.

Подредените домати (и тиквичките)

Посолявате, слагате черния пипер и поръсвате с другата половина зелени подправки. Филиите ги правите на трохи и ги поръсвате върху зеленчуците. Поливате със зехтина и слагате малко червен пипер. Скилидките чесън ги разпределяте в тавата, върху зеленчуците, без да ги режете. Печете в предварително загрята н 200 градуса фурна около 40 минути.

Добър апетит.

Други публикации:

Пиле с домати

Пиле с домати

Пиле с бамя

Пиле с бамя

Печени чушки с доматен сос

Печени чушки с доматен сос

8 comments on “Печени домати

  1. Dani каза:

    Здравейте ,попаднах случайно на вашия блог и много рецепти ми харесват.Поздравления.А тази ми допадна много.

  2. Таня Луфчева каза:

    Здравей Дани! От както попаднах на твоят блог, мога да ти се похваля, че почти всяка седмица си приготвям по едно ястие от твоите блюда, за което получаваш много адмирации. Днес например приготвих печените домати и наистина са много вкусни.Даже препоръчвам и на моите близки приятелки и колежки за чудесния ти блог да го посетят . Възхищавам ти се ! С поздрав:
    Таня.

    • Danyela каза:

      Таня, изключително мила си. Благодаря много за отзивите, радвам се че рецептите от блога допадат на теб и семейството ти
      Поздрави и усмихната нова седмица!

  3. Mariya каза:

    Вкъщи рядко готва без месо! И обикновено постните ми гозби се приемат с протести:) С изключение на това ястие! Обикновено вечерята завършва с празна тепсия и репликата “ Трябва пак да ни направиш!“! А рецепта ти за кюфтета от тиквички е просто божествена!

  4. Gabriela каза:

    Страхотен блог и страхотни рецепти!
    Сега си приготвям салата табуле по рецепта на Дани, а утре ще приготвя и тези прекрасни печени домати!
    Поздрави:))

    • Danyela каза:

      Gabriela, много се радвам, че рецептите ми Ви допадат!
      Сърдечни поздрави!

Вашият коментар