Пиле с домати

Днес приготвих едно от най-любимите ястия в къщи – пиле с домати и гъби. Тази рецепта знам от свекърва ми, а тя от нейната. Това е стара еврейска сефарадска рецепта. Сефарадските евреи идвайки от Иберииският полуостров донасят със себе си и кулинарните си традиции до голяма степен повлияни от местната испанска и португалска кухни. За това и ястието носи привкус на лято, море, зехтин, босилек и херез…

Херезът (или познат също като Шери) е подсилено с бренди вино, произвеждано в испанският град Херез. Подсилването с бренди се прави след като ферментацията е приключила и първоначално херезът е сухо вино. То придава допълнителен аромат на това страхотно ястие

Продукти:

500 гр пилешко месо (бутчета или гърди) ползвах пилешки гърди

1 средна глава лук или 2 стръка пресен лук, нарязани на дребно – ползвах пресен лук

3-4 скилидки чесън, смачкани

500 гр гъби, нарязани на филийки– ползвах печурки

2 големи домата, налязани на кубчета или една консерва (400 гр) стерилизирани домати

3 с.л. концентрирано доматено пюре

1 ч.л горчица

1 ч.л сух босилек

2-3 стръка пресен босилек

100 мл вода

50 мл Херез

3-4 с.л зехтин

сол и черен пипер на вкус

За гарнитурата:

1 ч.ч. ориз

3 ч.ч вода

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Пилето се нарязва на порции и се разбърква заедно с гъбите, доматите, доматеното пюре и горчицата разтворени във водата, лукът, чесънът, зехтинът, солта, черния пипер, сухият и пресният босилек и Хереза. Всичко се изсипва в тава и се пече на 250 гадуса около 40 минути или до готовност на пилето.

Готово за печене

За гарнитурата:

Приготвям ориза в микровълновата фурна. Оризът и водата заедно със солта и черният пипер се варят на 850 W за около 30 минути, докато водата се абсорбира от ориза. Алтернативно можете да го задушите и на котлона

Добър апетит!

Други публикации:

Кугел с тиквички

Кугел с тиквички

Фалафел със сос Тахини

Фалафел със сос Тахини

Пиле с бамя

Пиле с бамя

Advertisements

2 comments on “Пиле с домати

  1. Баце каза:

    Какво е Херез?

    • Danyela каза:

      Здравейте, в поста над рецептата е описано какво е Херез има и линк към Уикипедия.
      Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s