Днес приготвих едно от най-любимите ястия в къщи – пиле с домати и гъби. Тази рецепта знам от свекърва ми, а тя от нейната. Това е стара еврейска сефарадска рецепта. Сефарадските евреи идвайки от Иберииският полуостров донасят със себе си и кулинарните си традиции до голяма степен повлияни от местната испанска и португалска кухни. За това и ястието носи привкус на лято, море, зехтин, босилек и херез…
Херезът (или познат също като Шери) е подсилено с бренди вино, произвеждано в испанският град Херез. Подсилването с бренди се прави след като ферментацията е приключила и първоначално херезът е сухо вино. То придава допълнителен аромат на това страхотно ястие
Продукти:
500 гр пилешко месо (бутчета или гърди) ползвах пилешки гърди
1 средна глава лук или 2 стръка пресен лук, нарязани на дребно – ползвах пресен лук
3-4 скилидки чесън, смачкани
500 гр гъби, нарязани на филийки– ползвах печурки
2 големи домата, налязани на кубчета или една консерва (400 гр) стерилизирани домати
3 с.л. концентрирано доматено пюре
1 ч.л горчица
1 ч.л сух босилек
2-3 стръка пресен босилек
100 мл вода
50 мл Херез
3-4 с.л зехтин
сол и черен пипер на вкус
За гарнитурата:
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч вода
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Пилето се нарязва на порции и се разбърква заедно с гъбите, доматите, доматеното пюре и горчицата разтворени във водата, лукът, чесънът, зехтинът, солта, черния пипер, сухият и пресният босилек и Хереза. Всичко се изсипва в тава и се пече на 250 гадуса около 40 минути или до готовност на пилето.
За гарнитурата:
Приготвям ориза в микровълновата фурна. Оризът и водата заедно със солта и черният пипер се варят на 850 W за около 30 минути, докато водата се абсорбира от ориза. Алтернативно можете да го задушите и на котлона
Добър апетит!
Други публикации:
Какво е Херез?
Здравейте, в поста над рецептата е описано какво е Херез има и линк към Уикипедия.
Поздрави!