Детска торта без захар

Направих детска торта за синът ми и децата поканени на партито послучай първият му рожден ден. Искам детето ми да се храни здравословно и подходящо за възрастта му. Това според моите разбирания изключва захарта от менюто. Тъй като съм го захранвала в крак със съвремените тенденции за предпазливо и бавно въвеждане на храни след 6 навършени месеца, той все още не е ял прясно мляко, белтъци, ядки.. Това автоматично изключва всяка възможност да опита от тортата Жаба, която направих за празненството. А как може рожденика да не опита от тортата. Ами не може . За това направих специална детска торта, което си е предизвикателство, като се има в предвид че не трябва да присъстват основните съставки на всеки един сладкиш.

Блатовете направих от масло,  брашно и жълтък и наподобяват бисквита. Кремът е от кисело мляко и заквасена сметана с много банани. Така тортата стана  сладка за един бебешки вкус необременен от злоупотреба със захар. Децата и синът ми я оцениха по достойнство, всичко беше изядено до последна троха.

Продукти за торта с диаметър 26 см

За блатовете:

250 гр студено масло – използвах Президент

3 чаени чаши брашно

много малка щипка сол

6 с.л. студена вода

1 жълтък – опционално

За крема

2 кофички кисело мляко от 400 гр – използвах Био Кисело Мляко

2 кофички заквасена сметана от 400 гр

800 гр банани

1 пакетче желатин на прах

60 мл вода

За декорация:

1 голяма ябълка или 2 банана или други плодове по избор

Приготовление:

За блатовете:

В купа се поставя нарязаното на парченца студено масло, брашното и солта. Със студени ръце се размесва, докато стане на трохи. Добавя се водата и тестото се събира на топка. Добавя се разбития с вилица жълтък. С няколко движения се замесва в тестото. Ако тестото е много сухо се добавя още мъничко вода. Тестото се разделя на 4 топки, завиват се със прозрачно свежо фолио и се прибират в хладилника за час-два.

На набрашнена повърхност топките се разточват на листа с дебелина 2-3 мм и диаметър 26-27 см. От тях се изрязват кръгове с диаметър 26 см. Най – лесно става като директно се наложи тавата в която ще се пекат и се изрежат с остър нож. Разточвайте корите една по една, а останалите топки дръжте в хладилника.

Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете тавата, в която ще печете, с хартия за печене. Навийте тестото около точилката и го прехвърлете в тавата. Надупчете с вилица повърхноста, застелете отгоре с фолио или хартия за печене и покрийте с кухненски тежести или стар боб. Аз използвах няколко стари вилици.

Печете така, на средна скара около 15 минути, след това отстранете фолиото и тежестите и печете още 15 тина минути или до порозовяване на блата. Извадете и оставете да се охлади. През това време подгответе следващата кора. Печете само по една кора във фурната.

За крема

Бананите се намачкват с вилица. 1 от сметаните и 2 те кисели млека се смесват в дълбока купа заедно с плодовете.

В купа изсипете желатина заедно със водата и оставете да набъбне за 2-3 минути. След това преместете на котлона на водна баня или в микровълновата фурна за 20 тина секунди, докато желатина се втечни.

Загрейте на водна баня млечно-плодовата смес докато стане малко по-топла от хладка.

Изсипете желатина в млякото и разбъркайте

Асемблиране на тортата

Във форма за торта със свалящи се стени поставете първият блат и отгоре изсипете ¼ от крема. Повторете докато блатовете свършат, като завършите с млечно-плодова смес

Приберете в хладилника за няколко часа, докато желатина стегне.

Свалете стените на формата и намажете тортата от страни и от горе с останалата кофичка сметана. Отгоре и отсграни декорирайте с плодове.

Аз направих розетка от резенчета ябълка, която закрепих с клечка за зъби. Може да украсите с резенчета банани като оформите слънце.

Добър апетит!

Други публикации:

Детски овесени блокчета

Детски безглутенови бисквити без захар

Детска крем супа с тиква и просо

48 comments on “Детска торта без захар

  1. Dani каза:

    Прекрасна торта,Дани.Много се радвам,че така здравословно храниш малкия“шушон“В днешно време,при толкова много нездравословни изкушения,това е най-правилния начин.Поздравления и спокоен уикенд:)

  2. Eoc каза:

    Не бих отказала парче от тортата 🙂 Благодаря за идеята, много е сполучлива!
    Поздрави

  3. Ирина каза:

    Мисля, че понякога е хубаво и ние да се подложим на „бебешка диета“, имайки предвид колко често злоупотребяваме с храната, понякога съвсем несъзнателно.

    Даниела, със сигурност си много грижовна и всеотдайна майка, надявам се, че все по-често ще се срещат хора като теб!

    Усмихната нова седмица 🙂

  4. Danyela каза:

    Момичета, много ви благодаря!
    Ирина, много си мила!
    Опитвам се да създам здравословни навици за хранене, занм че не мога да го опазя от всичко вредно и за винаги, но поне мога да опитам 🙂
    Успешна нова седмица!

  5. Diana каза:

    Даниела,
    впечатлена съм!
    Чудесна идея за здравословна торта и
    много отговорно родителско поведение.
    Усмихни се на малкия принц и от мен, Диана

  6. Dimitrana S. каза:

    И аз съм впечатлена, Даниела!

    Поздравявам те! И за грижата към детенце, и за семплата, нежна торта. И за прекрасните обяснения в Стъпка по стъпка!

    Нежна, гальовна и усмихната седмица ви пожелавам 🙂

  7. Супер, тъкмо ми се налага утре да правя торта за детски рожден ден! Много благодаря 🙂

  8. Danyela каза:

    Диана, Дими, много ви благодаря! Комплиментите от кулинари като вас ме ласкаят много
    Костова, успех с тортата
    Хубав и усмихнат ден!

  9. Благодаря ти много получи се страхотно и най-важното голямото ми опасение че няма да се хареса не се случи, децата после питаха дали има още една (трета) торта. Останах с обещанието че пак ще направя 🙂 Супер благодаря отново 🙂

    • Danyela каза:

      Много се радвам, че тортата ви е допаднала и най-вече че децата са останали доволни! Благодаря за доверието да я направите!
      Поздрави и усмихнати почивни дни!

  10. Vava каза:

    Изглежда много вкусно и за възрастни. На първия рожден ден и аз бях поставена пред подобна дилема и в крайна сметка рожденика не яде торта. За втория мога да компенсирам с твоята рецепта. Поздрави!

  11. Vava каза:

    Даниела, да споделя, направих тортата и си облизахме пръстите 🙂 Аз малко по-мързеливичко – взех готови бисквитени блатове и не желирах сместа. Доста по-различно от оригиналната рецепта очевидно, но много вкусно. Благодаря отново за идеята!

  12. вики каза:

    Здравейте малко ми е странно да пиша тук защото съм само на 10 и много ми хареса как изглежда тортата и съм сигурна, че е вкусна.Много ми харесва ,че поне някои хора знаят как да се хранят тази рецепта е прекрасна особено ,щом си си направила труда да я обясниш толкова подробно аз си имам сестричка на 2 годинки.За да имам шанс да опитам от тази торта ще помоля мама да направи за рожденият и ден.
    Поздрави!И нека винаги да се храните така здравословно те хората вече наблягат към вредните храни.Ще опитам от всяко твоя рецепта и без това се уча да готвя и ще се опитам да постигна малка част от това ,което ти си направила.Още щом видях снимката и останах без дъх аз много си падам по такива неща.Много се разприказвах е довиждане и на всички ви желая успехи в кухнята и много усмихнати години.

  13. Стела каза:

    Zdravei,Daniela!Skoro mina parviat rojden den b¡na sina mi.Kakto vsi4ki i az biah mnogo razvalnuvana i re6ih da prigotvia ne6to za moeto malko Angel4e.Prigotvih torta po tvoiata recepta.Stana strhotno.Blagodarim ti.Uspeh!

  14. Ема каза:

    Дани, страхотна рецепта 🙂
    Изведнъж много се възгорях като я прочетох , понеже направих нещо подобно за първия РД на моето момченце 🙂 – е, не беше толкова добре изпипана украсата, нито блатовете бяха съвсем без захар…, но идеята и състава бяха подобни :).
    Понеже блога ти е един от любимите ми кулинарни, които следя напоследък, това някак си много ме зарадва и реших да го споделя 🙂
    Хубав ден!
    p.s. Пък може за втория РД (който наближава) да опитам твоя вариант! 🙂

    • Danyela каза:

      Ема, представям си колко вкусна и красива е била твоята торта! А това, че е приличала по състав, явно мислим в една посока, когато става дума за храненето на децата.
      Благодаря, че сподели!
      Хубава и усмихната нова седмица!

  15. Виолета каза:

    Най-искрени поздравления за това, че се стремиш към здравословно хранене, особено за мъничето!
    Отвори ли се тема „торти“ обичам да се шегувам, че тортата е истинска бомба за панкреаса, а някой я беше нарекъл кулинарна перверзия…Като се замисля колко красиво изглеждат тортите, а колко са вредни! Аз се радвам, че в моето семейство това сладко изкушение отдавна не е на почит.
    Поздрави и весел ден!

    • Danyela каза:

      Виолета, благодаря ти! Права си за тортите, разбира се, обаче толкова ги обичамммм…все пак гледам да злоупотребявам с тях рядко

  16. Мария каза:

    Тортата стана страхотна, направо бях изненадана от резултата! Тъй като на нашия детски РД присъстваха доста възрастни, от тортата не остана абсолютно нищо хи хи хи! Поздравления за блога и за ценната информация, която споделяш с нас!

    • Danyela каза:

      Мария, Честит Рожден Ден на малкото ти съкровище! Да ти е живо и здраво и много, много да те радва! Много съм щастлива, че тортата ви се е харесала толкова много!
      Хубави летни дни!

  17. qna каза:

    страхотни идей възхитена съм!супер а и изглеждат толкова вкусно и апетитно

  18. Menta каза:

    Дани, направих тортата за първия рожден ден на Йойо 🙂 Много ти благодаря за идеята! В общи линии, ние с таткото си я ядохме, но пък си я изядохме с апетит и с удоволствие 🙂 Ето и снимка на парченце: https://lh4.googleusercontent.com/-7j9wtGh2gJE/Tc7mv33iXHI/AAAAAAAACA8/oHBqycShhTs/s720/IMG_1730.jpg

    • Danyela каза:

      Мента, да ти е жив и здрав Йойо, много да ви радва ! Страхотна е станала тортата !
      Сърдечни поздрави!

  19. Svilena каза:

    izglejda vkusna no ne e 4ak tolkova zdravoslovna imaa JELATIN ima zakvasena svetana v koqto ako e kupe6ka ima E pro4etete samo za jelatinaa v internet

    • Danyela каза:

      Здравейте, Свилена
      Да, в сметаната има Е та, както и в маслото, брашното и почти всеки друг купен продукт. За голямо съжаление, колкото и да опитваме трудно можем да избягаме от всички Ета, освен ако изцяло не произвеждаме сами храната си и дори тогава не съм убедена, че е възможно. Какво ви притеснява в желатина?
      При желание може да се замени сметаната с кисело мляко, а желатина може да се пропусне
      Поздрави!

  20. Svilena каза:

    Receptite vi sa unikalni samo kam taq imam vazrajenie zatova i q komentirah drugite detski gi izprobvah 🙂 dosta spolu4livi .Prava ste 4e za sajelenie na vsqkade ima e-ta no moje pone da gi izbqgvame ot 4asti az li4no sam protiv jelatina vapreki 4e ima i rastitelen a otnosno bra6tnoto i smetanata predpolagam 4e ima ppo malko E ot kolkto v gotova torta ot magazina lek den i Pozdravi za bloga

  21. Cvetelina каза:

    Звучи много добре, искам да я направя, но нали бананът няма да почернее? Мерси!

    • Danyela каза:

      Здравейте, Цветелина.
      Съжалявам за късния отговор. Малко потъмнява бананът. Ако искате можете да му сложите 2-3 капки лимон, но като се обърка с киселото мляко цветът на банана няма кой знае какво значение, не се вижда много
      Поздрави!

      • Cvetelina каза:

        Благодаря, Даниела 🙂

        Вече я правих, трябваше ми за 3ти март 😉

        Аз също бях чела за лимоновия сок и топнах парченцата, но пак не бях сигурна. Ето какво показа моят опит:
        – 2 от блатовете ми се натрошиха, въпреки, че след като това се случи с първия блат, намалих времето за печене почти на половина – 15 мин. под фолиото и после около 5 им бяха достатъчни. Не знам защо така се получи, струва ми се, че от препичане се натрошиха.
        – и аз не харесвам желатин, но ме беше страх да оставя без нищо стягащо (пак основно заради цвета на банана 😦 ) и реших да заменя с растителен ‘желатин’ – агар-агар. Не бях работила обаче нито с желатин, нито с агар преди това и първоначално не се справих много добре – останаха малки бучици желе тук-таме 😦

        Въпреки тези мои фалове идеята (мерси за която ;)) е страхотна и ми се получи сравнително добре. Следващия път ще е направо божествено ;))

  22. Мамата каза:

    Страхотно! Благодаря ти!Да сте живи и здрави с бебче! Надявам се и аз да успея да забъркам тази торта без фалове като дойде първият рожден ден на малката ми маймунка.

  23. Венета Тунева каза:

    Благодаря за прекрасната рецепта, Дани!
    Моето момченце има рожден ден утре и направих тортата с малки промени.
    Блатовете станаха повече при мен, защото след изрязването остана толкова тесто, че от него изпекох и 5-ти блат. Някои от тях се начупиха леко, но едва ли ще си личи, когато тортата се разреже. 😉
    Използвах цедено вместо обикновено кисело мляко, като количествата на сметаната и цеденото мляко бяха почти 1:1, но на финала пак общото количество на млечните продукти беше 1 200 гр. Вместо банани сложих сварени на пара ябълки, като подсилих сладостта с ябълков концентрат. Бананите оставих на резенчета между първия и втория и между четвъртия и петия блат. Сега „сглобената“ торта отлежава в хладилника. Това, което ме притеснява, е дали желатинът ще бъде достатъчен, за да се запази формата на тортата, след като сваля обръча, който в момента я фиксира. Кремът ми стана много течен – като боза. При теб, Дани, така ли беше?
    И на финала, декорация направих от корите на ябълките – обелих ги много тънко и от тях направих розички, които фиксирах с желатин. Станаха красиви и ефектни, защото ябълките ми са шаренки и желатинът им придава лъскавина. Ще се постарая да снимам крайния резултат, за да видиш колко е вдъхновяващ блога ти!
    Още веднъж, благодаря за рецептата! 🙂

    • Danyela каза:

      Здравей, Венета! Да ти е живо и здраво момченцето! Честит празник! Надявам се кремът да се е стегнал, малко рядък ми се струва, че е станал твоят, но блатовете до голяма степен ще го попият. Сигурна съм, че печените ябълки са внесли много приятна нотка във вкусът на тортата. Много ще се радвам, ако си снимала тортата и я покажеш!
      Сърдечни поздрави!

      • Венета Тунева каза:

        Привет, Дани! Благодаря за пожеланията!
        Кремът стегна прекрасно и на финала тортата беше чудесна. Всички я харесаха много,но най-важното е, че и дечицата успяха да хапнат..
        Ето тук има малко снимки: http://venytuneva.snimka.bg/experiment/razni-bezobrazni.598030.28894834 и http://venytuneva.snimka.bg/experiment/razni-bezobrazni.598030.28894840.
        Оставих си твърде малко заквасена сметана и не ми стигна за цялата торта, а само за отгоре, затова облепих страните със счукани детски бисквити с ябълка и банан, пак без захар, които бях купила от един био магазин.

  24. Петя каза:

    Здравейте, страхотна торта, но наистина би било по-добре да не я печете с алуминеви фолиа и още по-малко с метални лъжици, това е само съвет а и още повече , че е за деца

  25. Danyela каза:

    Венета, тортата ви е станала страхотна! Много красива е с тези розички от ябълки!
    Сърдечни поздрави!

  26. Даниела каза:

    Страхотно! Дали ще станат блатовете с кокосово масло?

  27. Elena Paskova каза:

    Искам и аз да споделя, че направих тази торта за първия рожден ден на моя внук и се получи чудесно! Използвах за крема три банана и ябълков мус. С дъщеря ми бяхме на мнение, че не би се получил хубав празник, ако „виновникът“ сам не опита тортата си и на вкус и на пипане, разбира се! Запечатахме на снимка щастливата му усмивка . Това беше празник имаше достатъчно и за баби и дядовци и без подсладители и оцветители. Благодаря за идеята!

    • Danyela каза:

      Елена, да ви е жив и здрав внукът!
      Толкова много се радвам, че рецептата ви е допаднала!
      Сърдечни поздрави!

  28. Благодаря за чудесната рецепта! Направих за първия рожден ден на дъщеря ми, стана страхотна!
    Докато правех тестото ми хрумна да го подсладя с 10тина фурми – пасирах ги с общо 8сл вода, така че друга вода не слагах.
    За крем ползвах заквасена сметана и пюрирани банани с малко ябълков пектин. Блатовете напоих със сок от ябълки. Отделно на 2 места между блатовете сложих намачкани печени ябълки. Тортата стана много свежа и вкусна!
    За украса и надпис на тортата използвах изрезките – събрах ги от 4те блата и разточих ново мини блатче. От него изрязах буквички с името на дъщеря ми и „1г“. Получи се страхотен и ядлив надпис!

    • Danyela каза:

      Страхотна торта се е получила!
      да ви е живо и здраво съкровището!
      Сърдечни поздрави!

  29. lakovap каза:

    Правих тортата Ви за първия рожден ден на дъщеря ми 🙂 Стана страхотна и даже се хареса и на възрастните 😀 Поздравления за хубавия блог и рецепти.

  30. Стаси каза:

    И аз станах мама и на мен ми предстои Първи РД.Разтърсих се из нет пространството,но нищо не ми допадаше.Една позната ми показа тази рецепта.Направих тренировка 😉 преди големия ден.Аз успях да изкарам 5 блата.Последният от остатъците от изрязването.Направих го на бисквитки.Макар и без захар много ми харесаха.Родата не хареса тортата,че за тях без захар си е гадно…Без коментар…
    На мен ми допадна.Струва ми се,че може да се добави ванилия.
    Определено ще я повторя повече от един път!
    Благодаря!

  31. rina2012 каза:

    Здравейте! Прочетох коментарите и ще опитам и аз да направя тортата. Имам обаче въпроси, два от които бяха коментирани:
    1. вместо желатин агар-агар може ли?
    2. само цедено кисело мляко и да се спести сметаната не може ли?
    3. какви брашна да се ползват?
    4. а мазнината не може ли да е кокосово масло?

  32. Павлина каза:

    Здравейте,

    Виждам, че никой не се е вклчючвал по темата от доста време. Направих тортата стъпка по стъпка, според описанието за първия рожден ден на дъщеря ми. Получи се прекрасно. Декорирах я с боровинки и малини. Благодаря за рецептата!

    С поздрави,
    Павлина

Вашият отговор на Danyela Отказ