Още щом видях този кекс, с апетитно запечена, поръсена с овесени ядки коричка, на една вкусна снимка в Tastespotting, реших че ще го направя. Банани, овесени ядки забъркани във вкусен сладкиш – това е неустоима комбинация. После рецептата поизостана някъде сред други планувани неща. Тази сутрин открих в хладилника два позабравени банана и се сетих за рецептата. Отсипах от плика с овесените ядки на детето, намачках плодовете, добавих брашното, яйцата и другите продукти и кексът беше във фурната. Ароматът на банани се разнасяше от печката из цялата къща, а кафето точно извираше от кафеварката и ме събуждаще и ободряваше с аромата си. Кекъст се оказа не само вкусен, но и много лесен за приготвяне
Адаптирано от British cream tea
Продукти за тава с приблизителни размери 8 на 30 см
2 чаена чаша брашно
¾ чаена чаша захар
2/3 чаена чаша финни овесени ядки + малко за поръсване
1 с.л. какао
2 яйца
2 средно големи банана
1/3 чаена чаша кисело мляко
1/3 чаена чаша вода
50 гр масло
½ ч.л. сода за хляб
Приготовление:
Брашното, захарта, какаото и овесените ядки се смесват.
В отделна купа се намачкват бананите с вилица. Яйцата се разбъркват с вилица и се добавят към бананите. Киселото мляко и водата се разбъркват и се добавя содата за хляб. Маслото се разтопява и се охлажда леко. Маслото, млакото, бананите и яйцата се смесват добре, добавят се към сухите съставки и се разбъркват добре.
Тестото се изсипва във предварително намаслена форма за кекс и отгоре се поръсва с малко овесени ядки
Фурната се загрява на 200 градуса.
Кекъст се пече около 60 минути, или докато клечка забита в центъра излезе суха
Добър апетит!
Други публикации:
Е, този път ще го направя. Срам не срам, но не съм приготвяла нищо с банани:) Сега е момента.
В последния брой на списание „Меню“ има доста рецепти с тях.
Спокоен и усмихнат ден!!!
Ммм, интересна информация, Дани, за списание „Меню“. Ще го проуча, че много обичам банани във всякаква форма
Хубав и усмихнат ден!
Даниела,
а аз, още като видях заглавието на поста ти,
очаквах нещо изкушаващо и красиво.
И така е …
чудесна рецепта и прекрасни снимки,
поздрав, Диана
О, това е нещо, което не може да се пропусне! 🙂 Чудесна рецепта, снимки и представяне!
Спокоен и усмихнат ден 🙂
Благодаря за рецептата, това ще е следващата ни закуска. А до тогава ще си взема парченце от твоя кекс.
Апетитен и не се съмнявам вкусен кекс, Даниела!
Лека вечер 🙂
Динана, Ирина, Краси, Тони, благодаря ви!
Рецептата е много хубава,вече няколко пъти го правя и ваниги се получава много добре,сега се чудя дали ще стане ако се сложат кайсии в тестото и на повърхността?
Ели, много се радвам че рецептата ви харесва. Да мисля, че с кайсии ще стане много добре
Това ще бъде 3-тата рецепта от този блог, която ще пробвам в рамките на 2 дни! Вчера го открих и не мога да се спра да изпробвам рецептите. В момента докато пиша този коментар във фурната се пече Бързият какаов сладкиш и от кухнята се разнася невероятен аромат, надявам се и вкусът му да е толкова приятен.
Лек ден от мен, поздрави! 🙂
Стефани, благодаря ти за доверието да изпробваш толкова много мои рецепти за така кратко време! Да ви е сладко!
Направих и банановия кекс :)). Страхотен е!! Приготвила съм си продуктите за ябълковите мъфини, а в близките дни ще направя и чийзкейка.
Харесвам хора, които правят нещата с вдъхновение и успяват да вдъхновят и другите…
Много хубав сайт.
Дани, тази сутрин направих кекса за закуска. Супер стана – бързо се приготвя, лек е и много вкусен! Браво на теб!! Супер е блогът ти, вече толкова много от твоите рецепти приготвям и всички до една са страхотни 🙂
Много благодаря!
Тръгнах да правя кекса и сложих 1 чаша брашно, защото 2 ми се видяха много.. в момента се пече, ще видим. Моля, оправете го.
Здравейте, Javari
Дано рецептата ви е допаднала и кексът да се е получил въпреки по-малкото количество брашно, което сте сложили.
Не разбрах, кое искате да оправя?
Поздрави!