Преди време, една читателка ме беше помолила за повече рецепти с риба. Лошото е, че в къщи рибата не е първата ми мисъл, когато се чудя какво да приготвя. Изключение прави сьомгата, разбира се, особено пушена и с лимон. Нея съм я хапвала и за закуска заедно с масло и препечен хляб. Знам че звучи ужасно тежко. Обаче всеки си има страности и прегрешения с храната. А когато пушената сьомга е в неограничени количества, просто си е престъпление да не я употребиш. Такъв беше случая преди няколко години, когато за известно време бях в Естония. А там сьомгата е обикновенна ежедневна храна, така както за нас да речем салатата. Много пъти съм се чудила, защо в България няма кой знае какви традиции в храненето с риба. А уж сме морска държва, наякога даже сме граничили с 3 морета и въпреки това когато стане дума за традиционно българско ястие рибата не фигурира в тях. За разлика например от стредиземноморските държави.
Харесвам бялата риба, заради липсата на кости и сравнително ненатрапчивата и миризма. Обикновено я приготвям печена на фурна, задено със запечени картофки и моркови и средиземноморски подправки. Но от доста време ми се искаше да опитам една рецепта – риба “Бабка” от любимата ми книга с еврейски рецепти The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking . Рецептата е на Ашкеназките евреи и ястието има много фин вкус и лека и въздушна текстура. Приготвя се бързо и е много вкусно
Продукти за 4 порции:
500 гр филе от бяла риба – използвах Хек
1 глава лук
50 грама масло
½ ч.л. индийско орехче
1 дебела филия вчерашен хляб
3 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
4-5 стръка магданоз – в оригиналната рецепта копър
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Рибните филета се нарязват на дребни парчета. Хлябът се нарязва на малки кубчета и се смесва с рибата. Залива се с прясното мляко и се оставя да преседи, докато приготвяте останалите продукти
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в маслото на среден огън около 10 минути, докато стане прозрачен
Лукът се сваля от котлона и се добавя към рибата. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци
Жълтъците се добавят към рибата. Добавят се подправките – солта, черния пипер, индийското орехче и ситно нарязания магданоз или копър и се разбърква добре
В отделна купа белтъците се разбиват на твърда пяна с миксер. Прибавят се към рибата и се разбърква леко.
Тавичка за печене на кекс – с размери приблизитенто 10 на 30 см се застила с хартия за печене или фолио. Сместа се изсипва в тавичката. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути или докато сместта стегне.
Тавичката се изважда от фурната и се оставя да се охлади за 5-10 минути. След това Бабката се нарязва на филийки и се сервира. Като гарнитура е много подходящо картофено пюре или салата от сурови тиквички
Добър апетит!
Други публикации:
Дани, това е много хубава рецепта 🙂
И аз харесвам бяла риба и
ще я опитам !
Усмихната седмица!
Споделям изцяло отношението ти към рибата!
Толкова е сходен вкуса ни в това отношение.. Затова и благодаря за тази рецепта: харесва ми терина и ще го пробвам! Предвкусвам го вече..
Поздрави сърдечни, Даниела и пожеланиея за все така вкусни, ведри, здрави и спорни майски дни 🙂
Дани,
още една завладяваща ме рецепта.
Много ми допада и снимката е изкушаваща –
благодаря ти!
Усмихнат и успешен ден, Диана
И обичам риба, освен това тук виждам толкова много нови за мен неща!!!
Поздрави и слънчеви Мяйски дни!
Много ми харесва рецептата, лека и ароматна. Ще я опитам. Поздрави!:)
Дани, Дими, Диана, Мария, Катя, благодаря ви много за добрите думи!
Поздрави и усмихната седмица!
Дани, много оригинално и вкусно ястие, при това лесно за приготвяне. Аз избрах магданоза за подправка и мисля, че подхожда повече. Чудя се дали би се получило във вегетариански вариант, ако рибата се замени със зеленчуци? Примерно тиквички (с копъра)? Какво ти е мнението?
Здравей, Гери!
Радвам се, че рецептата ви е допаднала! Да, с тиквички предполагам би станало страхотно – благодаря за чудесната идея – ще пробвам
Поздрави!