Риба “Бабка”

Преди време, една читателка ме беше помолила за повече рецепти с риба. Лошото е, че в къщи рибата не е първата ми мисъл, когато се чудя какво да приготвя. Изключение прави сьомгата, разбира се, особено пушена и с лимон. Нея съм я хапвала и за закуска заедно с масло и препечен хляб. Знам че звучи ужасно тежко. Обаче всеки си има страности и прегрешения с храната. А когато пушената сьомга е в неограничени количества, просто си е престъпление да не я употребиш. Такъв беше случая преди няколко години, когато за известно време бях в Естония. А там сьомгата е обикновенна ежедневна храна, така както за нас да речем салатата. Много пъти съм се чудила, защо в България няма кой знае какви традиции в храненето с риба. А уж сме морска държва, наякога даже сме граничили с 3 морета и въпреки това когато стане дума за традиционно българско ястие рибата не фигурира в тях. За разлика например от стредиземноморските държави.

Харесвам бялата риба, заради липсата на кости и сравнително ненатрапчивата и миризма. Обикновено я приготвям печена на фурна, задено със запечени картофки и моркови и средиземноморски подправки. Но от доста време ми се искаше да опитам една рецепта – риба “Бабка” от любимата ми книга с еврейски рецепти The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking . Рецептата е на Ашкеназките евреи и ястието има много фин вкус и лека и въздушна текстура. Приготвя се бързо и е много вкусно

Продукти за 4 порции:

500 гр филе от бяла риба – използвах Хек

1 глава лук

50 грама масло

½ ч.л. индийско орехче

1 дебела филия вчерашен хляб

3 яйца

1 чаена чаша прясно мляко

4-5 стръка магданоз – в оригиналната рецепта копър

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Рибните филета се нарязват на дребни парчета. Хлябът се нарязва на малки кубчета и се смесва с рибата. Залива се с прясното мляко и се оставя да преседи, докато приготвяте останалите продукти

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в маслото на среден огън около 10 минути, докато стане прозрачен

Лукът се сваля от котлона и се добавя към рибата. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци

Жълтъците се добавят към рибата. Добавят се подправките – солта, черния пипер, индийското орехче и ситно нарязания магданоз или копър и се разбърква добре

В отделна купа белтъците се разбиват на твърда пяна  с миксер. Прибавят се към рибата и се разбърква леко.

Тавичка за печене на кекс – с размери приблизитенто 10 на 30 см се застила с хартия за печене или фолио. Сместа се изсипва в тавичката. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути или докато сместта стегне.

Тавичката се изважда от фурната и се оставя да се охлади за 5-10 минути. След това Бабката се нарязва на филийки и се сервира. Като гарнитура е много подходящо картофено пюре или салата от сурови тиквички

Добър апетит!

Други публикации:

Пастет с пушена сьомга и крема сирене

Сьомга на скара

Рибни рулца с ленено песто

8 comments on “Риба “Бабка”

  1. Yordanka Dobreva казва:

    Дани, това е много хубава рецепта🙂
    И аз харесвам бяла риба и
    ще я опитам !
    Усмихната седмица!

  2. Dimitrana S. казва:

    Споделям изцяло отношението ти към рибата!

    Толкова е сходен вкуса ни в това отношение.. Затова и благодаря за тази рецепта: харесва ми терина и ще го пробвам! Предвкусвам го вече..

    Поздрави сърдечни, Даниела и пожеланиея за все така вкусни, ведри, здрави и спорни майски дни🙂

  3. Diana казва:

    Дани,
    още една завладяваща ме рецепта.
    Много ми допада и снимката е изкушаваща –
    благодаря ти!
    Усмихнат и успешен ден, Диана

  4. Maria Miteva-Christou казва:

    И обичам риба, освен това тук виждам толкова много нови за мен неща!!!

    Поздрави и слънчеви Мяйски дни!

  5. катя казва:

    Много ми харесва рецептата, лека и ароматна. Ще я опитам. Поздрави!:)

  6. Danyela казва:

    Дани, Дими, Диана, Мария, Катя, благодаря ви много за добрите думи!
    Поздрави и усмихната седмица!

  7. geri_peneva казва:

    Дани, много оригинално и вкусно ястие, при това лесно за приготвяне. Аз избрах магданоза за подправка и мисля, че подхожда повече. Чудя се дали би се получило във вегетариански вариант, ако рибата се замени със зеленчуци? Примерно тиквички (с копъра)? Какво ти е мнението?

    • Danyela казва:

      Здравей, Гери!
      Радвам се, че рецептата ви е допаднала! Да, с тиквички предполагам би станало страхотно – благодаря за чудесната идея – ще пробвам
      Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s