Салата от сурови тиквички Labrex

Когато дойде пролет, въздуха замирише на цъфнали дървета и по пазарите излязат пресни зеленчуци, ме обхваща необяснимо влечение към тиквичките. Обикновенно купувам 2-3 килограма и се започва едно готвене и изяждането им във всякаква форма.

Особенно ценена от мен е една салата от сурови тиквички, към която в началото подходих доста скептично, но се оказа неверояно освежаваща и добра комбинация както с основно ядене, така и поставена върху препечена филийка черен хляб с масло

Продукти:

zucchinisalad1

Няколко крехки, млади тиквички – за предпочитане Зукини

1-2 скилидки чесън

2-3 с.л. оцет балсамико или винен оцет, сол, копър и черен пипер на вкус, 60-70 мл зехтин екстра върджин

Приготовление:

Тиквичките се измиват много добре, отрязва се опашката, но не се белят. С картофобелачка се нарязват на тънки, дълги ивици. Поставят се в купа и се поръсват със сол. Оставят се да преседят, за да си пуснат водата и след това нежно се изстискват. Добавя се пресования или ситно наситнения чесън, оцета, черния пипер и обилно се полива с зехтин. Салатата се разбърква добре и се оставя в хладилника да отлежи няколко часа и тиквичките да поемат ароматите.

Източник: Labrex

Други публикации:

Табуле

Табуле

Пивка салата

Пивка салата

Зелена салата с рикота

Зелена салата с рикота

5 comments on “Салата от сурови тиквички Labrex

  1. Димитрина Боева каза:

    Здравейте!
    Искам да сдподеля с Вас варианти на салатата от сурави тиквички. Тя търпи творчески напъни, така да се каже. Аз изпробвах различни добавки. Всички зеленчуци които добавях са сурови и нарязани на ленти – моркови, краставици, кисела ябълка, глава целина, цвекло. Цвеклото в малки порции и да се отцежда отделно. Можете да направите салатата и само от някой от споменатите зеленчуци. Основата е соса с меда. Подправките също варират в зависимос от използвания зеленчук. Този сос е подходящ и за сурови салати от листникони зелечуци – марули, айсберг, спанак (към соса за спанак добавете индийско орехче!) и т.н. В соса можете да добаняте за мирис и вкус някой от следните растителни олия – орехово, сусамово, тиквено.
    Освен това можете да поръсите готовата салата с някой от следните ядки – едро счукани орехи, запечени или сурови семки (слънчоглед или тиквени), леко запечен сусам. Парченца препечен или запържен с мазнина хляб.
    Приятен апетит!

  2. verka каза:

    какви са съставките и как точно си приготвя соса с меда

    • Danyela каза:

      Здравейте, verka
      Не разбирам въпросът ви? В салатата от сурови тиквички, такава каквато я приготвям аз няма сос с мед? Да не би да сте объркали публикацията и коментарът ви да е за друга рецепта?

  3. Диди Боева каза:

    Здравейте Верка и Даниела!
    Грешката е моя за което се извинявам!
    Когато нямате оцет балзамик, можете да го замените с обикновен винен оцет + 1-2 с л мед. Ето рецептата в този случай:
    Предполагам повечето знаят тази салата на Лабрекс от Бгмама, но понеже ми стана любима, нека ви подсетя:
    Нужни са: 500 гр пресни крехки тиквички, 0.5 ч.л сол, 100 мл зехтин, 3 с.л винен оцет, 1-2 с.л мед, 2-3 скилидки чесън ( носи и повече), магданоз, копър, смлян чер пипер
    Тиквичките се измиват хубаво и, без да се белят, се нарязват на ивички с помощта на белачка за картофи по цялата дължина. Посоляват се и се оставят 30-ина минути. В това време се приготвя маринадата – в купа се смесват зехтина, меда, оцета, черния пипер, чесъна и ситно нарязаните зелени съставки, хубаво се размесват.
    Изстискват се леко тиквичките, слагат се в маринадата и се разбъркват. Купата с тиквичките се оставя в хладилника поне 2 часа, отвреме на време може да се разбъркват.

    Аз сложих лимон вместо оцет и поръсих със счукани орехи. Отново благодаря на авторката.

  4. Daniela каза:

    Много хубаво, ама има правописна грешка. Пише със зехтин, не с зехтин!

Вашият коментар