Шоколадова торта с Нутела и лешници

Мразя да снимам торти. Мъка и то голяма, или ще ми се блърне детайлът там където не искам, или обективът ще ми е неподходящ или ще я правя до толкова късно, че светлината ще си отиде и няма да успея да я снимам въобще. Но за сметка на това обожавам  да участвам в изяждането на тортата, да гледам рожденика колко е щастлив когато я види. Мразя да украсявам торти, направо ме побиват тръпки при мисълта да щприцовам цветенца и да украсявам страничния борд. Последното го ненавиждам особено много, защото винаги става страшен хаос от нападал по земята крем или ядки или и двете, за радост на кучето. Обаче обожавам да пека блатовете, да усещам аромата им от фурната да заспивам с мисълта за това с какъв крем биха си подхождали. Нищо в този свят не е идеално, за жалост не може да се прави торта само с блатове и крем, но без украсяването. Когато се учех да шофирам много ми се искаше инструктора да избира все улици с предимство и без завои. Последните особено много ме изнервяха, първите няколко урока направо затварях очи когато трябваше да завъртя волана, не дай си боже да трябваше да завия на ляво. Задавах особено умният въпрос – „Добре сега, ясно тръгвам и въртя волана – на колко градуса да го извия?” След това намирах инструктора свит на седалката от смях. Сега, след време, след като карам вече години наред ми е по-приятно, ако пътя не е еднообразен и има завои, препятствия, хлъзгаво е или мокро. В същност обичам да правя торти, да карам кола, точно заради съвкупността от всички тези емоци около тях, не въпреки тях. Това ме кара, да изпитвам собствените си умения, да научавам всеки път нещо ново, да искам всеки път нещата да са направени по-добре.

Тортата, за която е днешния пост, е по случай рождения ден на мъжа ми, който мина неотдавна. Направих я много шоколадова с крем от сметана и нутела, а блатовете с допълнително смлени лешници за допълване на вкуса

Ще ми се да му пожелая винаги да сме заедно и  не въпреки лошите ни страни, а и заради тях, да се обичаме.

 

Продукти за форма за торта с диаметър 26 см
За блатовете:
200 гр. сурови лешници
2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 ½ ч.л. бакпулвер
8 яйца
1 ½ ч.ч. захар
1 ванилия
½ ч.ч. прясно мляко

За крема:
500 мл. неподсладена сметана за биене
1 ½ ч.ч. нутела
½ ч.ч. прясно мляко

За украса:
200 мл неподсладена сметана за биене
1 с.л. пудра захар
100 гр. лешници
2-3 с.л. нутела

Приготовление:

На блатовете:
Лешниците се смилат на дребно в кухненски робот или блендер. Смесват се с брашното, какаото и бакпулвера в голяма купа.
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците заедно с 1 ч.ч. захар се разбиват с миксер докато се сгъстят и побелеят. Жълтъчната смес се смесва със шпатула със сухите съставки, като се редува с млякото.
Белтъците заедно с останалата захар се разбиват на твърд сняг и постепенно се добавят към останалите съставки.
Тава със свалящи се стени се постила с хартия за печене, а стените и се намасляват. Сместа се изсипва в тавичката и се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна около 45-50 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха. Блата се изважда от фурната оставя се да се охлади и се освобождава от формата за печене. Преди да се разреже се оставя да се охлади напълно.
С гладък нож блата се разделя на 3 части.

На крема:
Добре охладената сметана се сипва в охладена купа и се разбива на пухкав крем. За по-добър ефект, перките на миксера могат да се охладят преди разбиването в камерата за няколко минути.
Течният шоколад се загрява леко на водна баня или в микровълновата фурна за да се размекне. Добавя се към сметаната и със шпатула се разбърква докато се смеси добре.

Сглобяване на тортата:
Първия блат се връща във формата със свалящи се стени и се напоява с 1/2 та от прясното мляко. Отгоре се разпределя 1/2 та от крема. Същото се повтаря и с останалите блатове, мляко и крем, като най-горният блат не се напоява и не се маже с крем. Тортата се прибира в хладилника за час, за да стегне. След това се освобождава от формата.
В купа се разбива сметаната заедно с лъжицата пудра захар докато стане на пухкав крем. С крема се намазва тортата отгоре и отстрани. Цели лешници се подреждат по двата борда на тортата. Останалите лешници се начупват и с тях се полепва страничния борд. Нутелата се разстопява леко и с лъжица или нож се поръсва върху тортата

Добър апетит!

Други публикации:

Торта за моята любов

Ягодово-цитрусова торта с крем муселин

Детска торта без захар

Преди 1 година:

Торта за моя любим

17 comments on “Шоколадова торта с Нутела и лешници

  1. SZA каза:

    Дани, да е жив и здрав мъжа ти и все така да се обичате! Блатовете много ми допаднаха 🙂 Предстои ми РД на малкия ми син и се бях приготвила да правя отново твоята торта с крем с маскарпоне и дулсе де лече. Чудя се дали би подхождал с тези блатове, за да разнообразя (правим я вече няколко пъти, любима ни е). Многото сметана тук ме притеснява за децата – струва ми се тежка, кремът с маскарпоне като че ли е малко по-лек… Ти какво мислиш?

    Много поздрави и прегръдки, жалко, че не се появяваш толкова често вече.

    • Danyela каза:

      Здравей, Силве!
      Извинявай за закъснелият отговор, сигурно вече си я направила тортата, но все пак – да няма проблем да замениш блатовете, а относно сметаната – аз специално я намирам за по-лека от маскарпонето. Благодаря ти и приятно изкарване на празникът, поздрави на семейството ти

  2. Dani каза:

    Дани, да ви е жив и здрав човекът до теб 🙂
    Тортите ти винаги изглеждат чудесно, а на вкус са прекрасни!
    И на мен ми допаднаха блатовете, защото много обичам
    да усещам ядки в тях 🙂
    Топла прегръдка и хубава неделя!

  3. nunkata каза:

    много изкушаващо изглежда! Да ти е жив и здрав рожденика!

  4. traiana каза:

    Да ти е жив и здрав рожденикът!
    Тортата е чудесна!

  5. ЛиР каза:

    Ех…как ми се иска да я видя срязана…:)

  6. boryanailieva каза:

    Дани, да ти е жив и здрав! Тортата изглежда прекрасно, какви са тези глупости, че не можеш да украсяваш ?!? Чудесна е, мен да ме видиш как го правя, няма да вярваш на очите си! Поздрави от мен :))

    • krasi_yo каза:

      Страхотна торта! И на снимките им няма нищо- много са си хубави.

      Поздрави

  7. Мъх каза:

    Съставките на тази торта ще ги използвам в някоя моя торта- просто звучат невероятно!
    Вкусна ще да е била и бих участвала в изяждане на подобно изкушение!
    Снимките ми харесват много!
    Да е много здрав рожденикът и съвместния ви живот да е низ от хубави емоции.

  8. Laka Kuharica каза:

    Тортата е просто прекрасен!Тя изглежда чудесно и с Nutella не може да се обърка.

  9. Danyela каза:

    Много ви благодаря за пожеланията и коментарите!

  10. Не виждам да имаш проблем със снимането на торти – толкова изкусително изглежда, че ми потекоха лигите!

  11. Winnie каза:

    This is a stunning looking cake!
    I’ve just seen it on Photograzing and had to tell you how beautiful I thing it is.

    Chocolate and hazelnut – a wonderful combination

  12. rumi каза:

    Moje li blatovete da se izpekat edin po edin…predpolagam nqma da ima problem?

  13. rumi каза:

    napravih tortata,no nikak ne mi se polu4i! blatovete ostanaha mn suhi vupreki 4e gi siropirah,kreme ne stana sladuk vupreki 4e slojih pove4e nutella,a sled edna no6t v hladilnika smetanata otgore se napuka….no veroqtno v men e vinata

  14. radostina каза:

    moje li da mi kajesh kolko e edna chasa i polovvina nutela v gramove

Вашият коментар