Табуле

Табулето е една любима салата, която не мога да пропусна да споделя тук. Тази традиционна близкоизточна салата има способността да оставя в устата вкус на пролет и зеленина. Много важно за тази рецепта е да оставите булгурът да поеме достатъчно вода и зехтина да е наистина качествен

Продукти:

1/3 ч.ч булгур

2-3 връзки магданоз

1 месест домат

Перата на 2 стръка зелен лук

½ връзка мента

Сокът на ½ лимон

Сол, зехтин

Приготовление:

1/3 ч.ч булгур се залива с вряща вода до ръба на чашата и се оставя да преседи, докато течността се абсорбира и булгурът набъбне.

булгур

Премествате в салатна чиния, като изстисквате течност, ако е останала. Магданозът, ментата и перата на лука се режат на много ситно и се добавят към булгура. Семките на доматите се отстраняват и месестата част се реже на дребни кубчета и се добавя към останалите продукти.

домат

Салатата се посолява, полива се с лимоновия сок и зехтина. Обърква се добре и се оставя да преседи поне половин час, за да поемат съставиките ароматите и да се семесят

готовото табуле

Други публикации:

Фатуш

Фатуш

Салата от сурови тиквички Labrex

Салата от сурови тиквички Labrex

Картофена салата с розмарин

Картофена салата с розмарин

6 comments on “Табуле

  1. Michelle каза:

    Obojavam orientalska kuhnq!A mentata naistina li podhojda na salatata?:)Pozdravi!

    • Danyela каза:

      Michelle, да, ментата ужасно и подхожда, салатат е много приятна и освежаваща. Разбира се всичко е въпрос на личен вкус и ако ментата те притеснява – пропусни я или пък започни като сложиш съвсем мъничко и ако ти пареса сложи повече.
      Поздрави и приятно готвене!

  2. […] е табуле . Първо ме заинтригува рецепта в блога на Даниела, а после направих съпоставка в книгата, която скоро си […]

  3. Petya каза:

    Здравейте, наистина табулето е много вкусно и рецептата е точна. Разликата с това, което се сервира в арабските държави, е, че тук зелените продукти се накълцват наистина на ситно (като с блендер или чопър; или както при магданозени кюфтета). Пробвайте и ще видите, че това леко променя вкуса. Прекрасен блог!

  4. Iva Encheva каза:

    Магданоза се реже на много ситно и доматите:)Без мента се прави иначе. Аз понякога си добавям малко краставичка ситно нарязана също много малко се слага и така и малко маслинки ако обичате:)Но краставичката не е в оригиналната рецепта,но в Ливан на някой места го приготвят така…За мента не бях чула до сега 😀 :))))

Вашият коментар