Топло е, но не чак толкова, за да не ми се върти из кухнята. Отдавна се каня на този италиански сладкиш със силен средиземноморски дъх на зехтин и розмарин. В къщи бяхме много любопитни да разберем как тези съставки, обикновенно свикнала да ги употребявам в солени ястия, ще се съчетаят в един сладкиш. Оказа се много свежа и лятна комбинация. Средиземноморската кухня определено умее да ме заплени.
Рецептата е адаптирана от книгата на Марио Батали The Babbo Cookbook, чрез Ceramic canvas
Продукти за кръгла тава с диаметър 26 см:
5 яйца
¾ чаена чаша захар
2/3 чаена чаша зехтин – Extra Virgin
1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин
1 ½ чаена чаша брашно
1 с.л. бакпулвер
съвсем малка щипка сол
пудра захар за поръсване
Приготовление :
Яйцата се разбиват за около 30 секунди с миксер, след това се прибавя захарта. Продължава се с разбиването докато сместа стане много пенеста и цветът и из светлее.
Продължавайки да бъркате с миксера прибавете зехтина на тънка струйка към яйцата. Добавете ситно нарязаният розмарин.
В отделна купа пресейте брашното, солта и бакпулвера и постепенно го добавете към яйчената смес, разбърквайки със шпатула, докато брашното напълно се поеме от тестото.
Застелете тава с хартия за печене и леко намажете със зехтин стените и. Изсипете сместта в тавата и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути или докато сладкишът стане златисто кафяв и клечка за зъби забита в центъра му излезе суха
Оставете да се охлади, преди да го нарежете и до го поръсите с пудра захар
Добър апетит!
Други публикации:
Преди една година:
Дани, много лек сладкиш 🙂
Аз не съм любител много на розмарина,
но 3-4 иглички ще ми свършат работа!
Поздрави и хубава неделя!
Много пухкав и ароматен сладкиш си приготвила Дани .
Ще го пробвам и аз . 🙂
Поздрави и хубав ден .
Много интересно предложение!
Сладкиша изглежда много лек и нежен, а ароматите макар и нетипични за десерт, съм сигурна че обогатяват още повече вкуса 🙂
Благодаря ви много! Наистина аромата е много интересен, но не е за хора, които не обичат розмарин, защото е доста отчетлив.
Хубав и усмихнат ден!
[…] Невероятно вкусният и свеж италиански сладкиш на В кухнята на моето семейство и ммммм…. хлебчета с розмарин и чесън от Кокошарник. […]
ммм…пробвах го и е уникално свеж и вкусен… Разгледах и останалите ти десерти и съм впечатлена 🙂 Ще черпя често идеи от теб 🙂 Особено съм впечатлена от рецептите ти за детето 🙂 Продължавай в същия дух 🙂
Благодаря ти за милите думи! Твоят блог е прекрасен!
Отдавна се каня, но вчера го направих.Не съм предполагала, че моят любим розмарин, прави такива чудеса в сладкишите. Много съм ти благодарна, че ме „светна“! Пожелавам ти много усмивки :):)
Ехаа, ти даже си го напарвила! Много се радвам, че ви е харесал!
Хубави почивни дни!
[…] Италиански сладкиш със зехтин и розмарин […]…
…
Чудесна рецепта, каня се да я пробвам, обаче…..в указанията за приготвяне са споменати всички съставки с изключение на розмарина???
Здравейте, Т!
Прав сте, редактирах рецептата и добавих пропуснатото. Извинявам се. Розмаринът се добавя към яйчената смес. После се добавя брашното и се разбърква
Весели празници!