Смокинов сладолед

Тази година циганското лято е дълго и цветно. Приятно е да се разхождаш по улиците без да е изпепеляващо горещо и да вдъхваш аромата на леко прегорялата трева и започващите да пожълтяват листа. Сутрин въздухът леко щипе, напомняйки ни че зимата е по-билзо от колкото ни се иска. В такива приказни дни се сещам с малко носталгия за вече отиващото си лято, за морето, крясъка на чайките и сладкия аромата на презрели септемврийски смокини по крайбрежната улица в Созопол.

В опит да запазя още малко лятото пък и да се разхладя в днешния топъл почти октомврийски ден, купих малко смокини с идеята да ги направя на сладолед. Потърсих подходяща рецепта и се спрях на тази от Vanila Garlic. По думите на автора на блога, рецептата е от книгата на Дейвид Лебовиц – The Perfect Scoop. Това натежа в полза на тази рецепта, защото всички сладоледи, които съм пробвала от блога на Дейвид Лебовиц са били много вкусни, сполучливи и най-вече много лесни за изпълнение без машина за сладолед – като например тази за лесен бананов сладолед със шоколад.

За смокиновия сладолед ви трябват зрели смокини, неподсладена сметана, захар, малко лимон. Кипвате смокините със захарта и лимонената кора до консистенция на сладко, прибавяте сметаната и оставяте в камерата. Не се налага да надничате на всеки половин час в хладилника, за да разбърквате, защото в този сладолед не се образуват големи кристали и консистенцията му е приятно кремообразна без почти никакви усилия

Продукти:

500 гр зрели смокини

1/3 ч.ч захар

1 ч.ч неподсладена сметана

кората на половин лимон

¼ ч. ч вода

Приготовление:

Дръжките на смокините се отсраняват и плодовете се нарязват на парченца. Добавя се водата и настърганата кора от лимона и се оставят да поврят под капак на котлона за 10 тина минути

Добавяте захарта, разбърквате и оставяте сместа да ври на слаб огън, без капак докато придобие консистенция на сладко – при мен отне около 40 минути

Оставяте да изстинат до стайна температура и блендирате заедно със сметаната.

Прехвърляте в пластмасов съд и оставяте да се охлади в камерата.

Преди сервиране, преместете сладоледа за около половин час в хладилника, за да се отпусне.

Добър апетит!

Други публикации:

Прасковено сорбе с мента

Прасковено сорбе с мента

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Крембо

Крембо

Advertisements

5 comments on “Смокинов сладолед

  1. Val каза:

    Мм че вкусно

  2. gali_bez каза:

    ohh sega e o6te zima a tolkova mi se qde sladoled…

  3. […]   Адаптация и приготвяне: Деян Топалов По идея на: Даниела Стоянова […]

  4. […]   Адаптация и приготвяне: Деян Топалов По идея на: Даниела Стоянова […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s