Някак си тази година успях да стигна и до коледните сладкиши. Въпреки, че си бях казала, че няма да правя нищо и този път ще пропусна, веселите подскоци на детето около елхата, докато я украсявахме ми дадоха енергия за празнично печене. Оказа се, че трябва да направя кекс, защото детето било обещало на едно от джуджетата на дядо Коледа, майка му да му направи сладкиш, когато дойде. И тъй като в петък очакваме добрия старец да се спусне през комина и на нашата къща, не трябва да нарушавам даденото от Сами обещание. Кексът трябвало да бъде с много сушени плодове, защото елените на старецът ги обичали много. А сушените плодове трябвало да бъдат набрани и сушени от горските зайчета. Трябвало да има и ядки. Ясно, май ще правя щолен, помислих си. Всяка година малко преди празниците да дойдат се заричам, че тази година вече ще направя този прословут сладкиш и всяка година нещо ме възпира. Купих всички продукти, сложих ги на масата и се подготвих за първият ми щолен. Прочетох отново рецептата, представих си всяка стъпка от нея и…обърнах готварската книга на друга страница – и тази година ще пропусна. Не зная защо тази рецепта никога не успява да ме плени дотолкова, че да я направя. Вероятно и нейното време ще дойде, но не сега. Разлиствайки страниците на готварската книга попаднах на рецепта, която отдавна си бях набелязала и после забравила – Английски коледен кекс. Плени ме златистата коричка, многото сушени плодове и ядки и уханието на масло, което щеше да се разнесе из цялата къща. Освен това почти всички нужни ми продукти вече бяха на плота, приготвени за щолена. Нарязах сушените плодове на кубчета и ги сложих в дълбока купа, полях ги с малко ром, и взривът от аромати и цветове моментално ме зареди с настроение. Пукането на бадемите във фурната и веселото жужене на детето, докато се прави, че разбърква на ужким яйца с въображаем миксер подражавайки ми, аромата на масло и захар, топлината от печката в кухнята и чашата греяно вино на масата – това прави този празник толкова обичан и чакан.
Адаптирано от The cook’s book
Продукти за тава с размери 30 см на 10 см.
200 гр много размекнато масло
5 яйца, на стайна температура
1 ½ ч.ч. брашно
¾ ч.ч. захар
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. сурови, белени бадеми
настърганата кора на един лимон
За плодовата плънка:
400 гр. различни сушени плодове по избор – използвах манго, пъпеш, ананас, боровинка
100 гр. сурови бадеми
3 с.л. брашно
3 с.л. ром
Приготовление:
Сушените плодове с изключение на боровинките се нарязват на дребни кубчета и се поръсват с рома. Оставят се да преседят няколко часа. Бадемите за плънката се запичат за кратко в нагорещена фурна, докато съвсем леко порозовеят. Нарязват се на едро
Брашното и бакпулверът се пресяват 2 пъти и се оставят настрани.
Бадемите за тестото се смилат в блендер много на ситно, докато станат почти на брашно. Изсипват се в дълбока купа и заедно с едно от яйцата се разбиват с миксер. Добавя се ситно настърганата кора от лимон. Добавя се маслото и захарта и се разбива добре. Останалите яйца се разбъркват леко и постепенно се добавят към останалата смес, докато се бърка непрекъснато с миксер. Брашното се добавя на три части към останалата смес и нежно се разбърква със шпатула докато сместа стане хомогенна.
Плодовете и ядките за плънката се смесват заедно с 3 те с.л. брашно и добре се разбъркват, така че брашното да ги покрие от всички страни. Добавят се към кексовата смес и се разбъркват.
Тавата се намазва с масло и се поръсва с брашно. Излишъкът се изтръсква. Парче хартия за печене се постила, така че да покрие дъното на тавата. Сместа се изсипва в тавичката и повърхността се заглажда. Фурната се загрява на 220 градуса. Когато тавичката се сложи в нея, фурната се намалява на 170. Пече се около 15 минути, след това върхът на нож, потопен в масло се прокарва по повърхността на кекса, така че да спре надигането. Печенето продължава още 50-60 минути или докато повърхността на клечка за зъби забита в кекса излезе суха и чиста. Кексът се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно преди да се извади и нареже.
Весели празници и добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Дани, чудесни ухания, събрани на едно място!
И видът му е прекрасен, цветен, шарен….
Сърдечни поздрави и весели празници!
А на Сами най-желаните подаръци!
Сладкишът изглежда страхотно! Наистина е много шарен и ни кара да мляскаме и преглъщаме! Поздравления и весели празници!
Чудно изглежда сладкиша, а снимките са вълшебни 🙂 Много хубаво посрещане на Коледа Дани и много здраве за теб и твоето семейство! Сърдечни поздрави!
Прекрасен коледен кекс – цветен, маслен и уханен.
Весели празници!
Изглежда ми много вкусен и подходящ за Коледните Празници 🙂 Прекрасна рецепта 🙂 Весели Празници 🙂 И всичко най – хубаво 🙂
Даниела, прекрасно изглежда! Да ти кажа – аз тази година правих за първи път щолен и много ми хареса, докато беше съвсем пресен и още топъл, Но на другия ден въобще няма нищо общо и не ми се хареса толкова, така че според мен не си изпуснала много 😉 Всъщност аз пробвах рецепта за щолен без яйца, но не ми се щеше да слагам, защото ще го опитат и малки деца, та може и от там да идва проблема 🙂 Както и да е … Пожелавам на теб и семейството ти топла и уютна Коледа!
Боряна
Страхотен е кекса ти , Дани !
Прегръдки за теб и твоето слънчице !
Весели празници !
Даниела, много ароматен коледен кекс! Дядо Коледа със сигурност е останал доволен :).
Весели празници!
Честита Коледа!
Дани,чуден е станал кекса-така ,че не съжалявай за щолена.
Даже и аз ще си запиша рецептата и след празниците ми се иска да я пробвам.
Весели празници!
Благодаря ви!
Честита Коледа, приятели!
Весели Новогодишни празници!
това е наи вкусния кекс които съм правила . Шапка ти свалям. Направих една корекция като добавих около половон чаша пресно млеко и стана по мек и пухкав. МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ХУБАВАТА РЕЦЕПТА.
Натали, много благодаря за позитивният коментар! Много се радвам, че кексът ви е допаднал!
Сърдечни поздрави!
Здравейте! Сега правя вашият кекс, и имам един въпрос – чаената чаша на колко се равнява? Аз я мерих 200гр., но сега като се пече кекса много масло има по повърхността. Още при разбъркването не успя хубаво да се хомогенизира. Дали не е по-добре да е разтопено маслото?
Благодаря Ви, предварително!
Здравейте, Весела!
Чаената чаша, която използвам за мярка се равнява на 250 мл, но дори да сте мерила всичко с мярка от 200 мл ,не е проблем, защото продуктите ще са пропорционални като съотношение, а това че маслото ще дойде малко в повече не е проблем. Маслото трябва да е много размекнато, а яйцата на стайна температура, защото ако са директно извадени от хладилника ще стегнат маслото при разбиването.
Дано кексът ви се получи добре и ви е вкусен
Поздрави!