Както знаете съм болна на тема шоколад. Така, че като видях рецептата за този кекс го направих веднага. Много е лесен и бърз за приготвяне, а резултата си заслужава. В него много ми хареса това, че се изпича абсолютно равномерно, не се надига при печенето и остава равен и ще е много подходящ за блат за торта. Непременно след като минат Новогодишните празници ще направя някоя абсолютно шоколадова торта и ще ползвам тази рецепта за блат. Сладкишът е много вкусен със заливка от шоколад и лъжица заквасена сметана за гарнитура. Добавих в нея и няколко листа прясна мента за украса, и се получи най-неустоимия десерт, който бях опитвала наскоро.
С парче от този сладкиш черпя всички мои читатели, по случай 100 ния пост в блога ми
Адаптирано от Bell’alimento
Продукти за 20-26 см кръгла тава
1 чаена чаша захар
1 яйце
50 гр масло на стайна температура
1 чаена чаша прясно мляко
1/3 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. брашно – използвах типово
1 натурален шоколад
1 прахче ванилия
1 с.л. какао
1 ч.ч. = 250 мл.
За глазурата:
1 натурален шоколад
30 гр масло
За гарнитурата:
заквасена сметана
листенца прясна мента
Приготовление:
В купа се разбиват маслото, захарта и яйцето, докато сместа стане пухкава. Към сместа се добавя настъргания шоколад и се разбърква. В отделна купа се разбъркват киселото и прясното мляко и след това се добавят към маслено-шоколадовата смес. Брашното, ванилията, какаото и содата се разбъркват и се добавят постепенно към кексовата смес.
Формата за печене се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с масло.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Сместа се изсипва в тавата и няколко пъти се потупва в равна повърхност, за да излязат мехурчетата въздух от нея. Пече се 45-50 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха
За глазурата:
Шоколада се начупва на парчета и се разтопява заедно с маслото на водна баня или в микровълновата за 2-3 минути на отрязъци от 30 секуни, на които разбърквате добре.
Със шоколада поливате готовия сладкиш
Сервира се с щедра лъжица заквасена сметана.
Добър апетит!
Други публикации:
И аз съм шокоманиачка 🙂
Честита 100-на публикация, желая още много кулинарни експерименти и вкусни мигове!
Благодаря за виртуалната почерпка, само мога да съжалявам, че не мога да го опитам и на живо! 🙂
Благодаря за почерпката,с пожелание да продължиш това прекрасно занимание-и приготвянето и публикуването-които явно правиш с много любов!А за шоколада -отдавна разбрах,че си му фенка.Аз обожавам натурален!
Последната снимка е просто неустоима. („Ела, Вълчо, изяж ме!“) Вече слюноотделям.
Ще се опитам още тази вечер да спретна този прекрасен сладкиш.
Ирина, Дани, Йоана, благодаря ви много!
Дани, натуралният ми е огромна слабост. Особенно в комбинация с портокал. Има един такъв на Линд…ох,ще ходя да ровя във „вълшебиня“ шкаф, може да имам някъде скрит…
Йоана, много се надявам сладкиша да ви хареса
Здравейте! Адмирации за страхотните рецепти, които сте побликували. Доста от тях вече съм изпробвала, макар че тук в Англия, където живея, много от нашенските продукти липсват, но намирам начин, и от БГ складове се снабдявам с тях, за да мога да си приготвям тези вкусотийки. Страхотни са наистина. Сега на дневен ред ми е този невероятно изглеждащ, а предполагам и също толкова вкусен сладкиш. Обожавам шоколада!!!!
Пожелавам Ви всичко хубаво, и да ни радвате все така с вашите пикантерийки!
Галя, много благодаря за доверието Ви!
Представям си какво предизвикателство е да намирате любимите си продукти. Радвам се, че моите рецепти ви носят наслада. Аз също съм огромен любител на шоколада.
Най-добри пожелания от мен. Хубави и усмихнати почивни дни!
Здравей Даниела!
Имам един спешен( 🙂 ) въпрос към теб. Днес реших да си приготвя шоколадовия ти сладкиш, а и хората около мен чакат с нетърпение да го направя, но…имам проблем, нямам хартия за печене, как мога да импровизирам? Аз си мисля за намазнена тавичка, посипана с брашно, но незнам дали ефекта ще е същия, ако ти имаш някакво друго предложение, с радост ще се съобразя с него, имам ти доверие. Благодаря ти предварително, и хубава и спокойна неделя от мен!
Здравей!
Можеш да опиташ с много добре намазана тава с масло. Направо взимаш бучица масло и с нея обикаляш стените и дъното, след това посипи с брашно и изтупай излишното.
Преди да извадиш сладкиша, изчакай да изстине. Ако е нужно помогни си с много остър нож, като обиколиш стените на тавата, за да може да се отлепи. Сложи отгоре върху тавата чиния и обърни тавата. След това захлупи сладкиша с друга чиния и обърни отново.
Мисля, че няма да имаш проблем.
Успех!
Непрекъснато препрочитам рецептата и тъй като от понеделник излизам в отпуск ще се опитам да направя този сладкиш, но ме притеснява количеството брашно. Не е ли малко за течната смес?
Яна, отдавна не съм правила този сладкиш, но си спомням че спазих точно тези мерки когато го правих, сега погледнах и оригиналната рецепта http://www.bellalimento.com/2009/10/25/torta-al-cacao-chocolate-cake/ и тук количествата са същите. Скоро се каня пак да направя и ще споделя отзиви след това отново. Ако ме изпревариш, ще се радвам да споделиш впечатления
Приятна отпуска
Направих сладкиша, спазих всички съставки и инструкции, но не се получи. Наистина брашното е малко, стана течно и не се опече. Натъжих се, исках да имам сладкиш за изпращането на мъжа ми в дълга командировка. Сега мисля, с какво да го изненадам като се върне 🙂
Гергана, много съжалявам за разочарованието 😦 Тази рецепта ще трябва много скоро да я направя отново и да поправя мерките щом се налага. Мисля да обърна всичко в грамове или всичко в чаши, за да не стават неразбории с пропорциите. Сигурна съм, че за завръщането на мъжа ти ще направиш най-вкусният сладкиш, дано времето докато го няма мине бързо.
Хубава вечер
[…] Италиански шоколадов сладкиш […]
Здравей!Рецептата е страхотна,утре ще имам гости и ще я пробвам.Имам един въпрос,тъй като утре ще имам бая неща за вършене,ми се искаше да направя сладкиша днес.Дали ще се развали вкуса и вида му за един ден?
Здравей, Вани!
Извинявай, че се забавих с отговора, ти сигурно вече си направила сладкиша, но все пак да кажа, мисля че няма да има никакъв проблем
Поздрави
Още не съм,но ще го направя утре сутрин.Още един въпрос.Пише,че се сервира с лъжица сметана,но някакси не мога да си го представя.Просто лъжица върху парчето ли или?:))Мерси,нямам търпение да го направя
Вани, лъжицата сметана я сервирах в чинията до парчето сладкиш, но ако на теб не ти се връзва, просто я изпусни
Поздрави!
Дани,направих сладкиша-стана страхотеееен!!Пожънах голям успех.:))Направих няколко промени-наистина имаше нужда от повече брашно,но незнам колко-на око.Отгоре поръсих със смлени лешници(домашни) и орехи.Вместо един шоколад отгоре,сложих два и нещо:))Стана трепач.Не успях обаче да постигна ефекта от снимката:)
Vani, много ти благодаря, че сподели впечатления! Да явно брашното е проблем тук, все се каня да го направя пак и все не остава време, за да запиша и измеря количествата в чаши и да коригирам, ако има нужда. Страхотна добавка си напарвила с лешниците и орехите. Като казваш „ефекта от снимката“ имаш в предвид това, че шоколада е потекал ли? Ами в съшност това беше дефект, пък стана ефектно. Просто нямах време и разрязах сладкиша още докато беше топла глазурата и тя текна настрани, много се ядосах, но накрая го снимах така, то пък стана много изкушаващо. Радвам се, че ви е харесал сладкиша 😉
Снимката е това,което ме накара да го направя:)Чакам още изкушаващи рецепти:)
Ей сега тамън го приключих просто уникално е аз сложих малко повечко шоколад и отгоре шоколадови стърготини също
Мерси за вкусната рецепта
Aнни, много се радвам, че ви е харесал 🙂
Minavam samo da kaja, 4e pravq toq sladki6 za 100-ten put i udoma se izqda na edin put. Mnogo e lesen i vkusen. Mersi, Dani, o6te vednuj za receptata.
Pozdravi.
Стела, благодаря отново за добрите думи! Винаги си много мила! Радвам се, че ви харесва!
Сърдечни поздрави!
Здравейте,в крайна сметка някой може ли да сподели колко точно брашно е нужно,защото на око се съмнявам да се справя… 🙂
Здравейте, направих сладкиша стана много хубав, но от натуралния шоколад става доста по тъмен отколкото е на снимката. Имам една препоръка рецептите да бъдат в една мерителна единица или грамове или чаши,защото се оказа ,че имам „чаени чаши“ с 130 гр. и с 350 гр съдържание.Мерси за хубавите идеи!
Здравейте, Петя.
Благодаря за препоръката, напоследък се старя да пиша винаги милилитрите на чашите които използвам и продуктите винаги в чаши. Разбирам неудобството от смесените мерки
Радвам се, че сладкишът ви е харесал!
Поздрави!
И аз направих този сладкиш вече два пъти…Възхитена съм от рецептата. Благодаря много!!! Даже днес имаме 5-годишнина с приятеля ми и аз го направих за изненада. Само че имам въпрос-и двата пъти като го правя в различни фурни ми се подува от едната страна повече от другата. Каква е причината? 😦
Кеми, радвам се че ви харесва. Да ви призная, нямам представа защо се надига само от едната страна, понякога и при мен се случва – заради фурната, заради лек наклон на тавата или просто без явна причина
Поздрави!
[…] (естествено) е шоколадов – по рецептата за италиански шоколадов сладкиш, който обаче доста ме разочарова. Кремът е от […]
И аз направих сладкиша, както и подозирах, брашното се оказа твърде малко, моля тези , на които се е получил да споделят колко брашно са сложили. Благодаря ви за страхотната рецепта, въпреки че сладкиша е длетав, е много вкусен 🙂
Здравейте, рецептата не се получи и при мен, а спазих съвсем точно описаното.
Може би е добре да ползвате еднакви мерки за всички съставки от рецептата, а не комбинация грамове/чаши. Също, количеството брашно ми дойде доста малко…
Не бих препоръчала тази рецепта на никого честно казано, особено ако чакате гости!
Ники, Мадлена, съжалявам че резултатът ви е разочаровал.
Днес правих отново сладкиша и записах всички продукти в рецептата в чаени чаши (с изключение на маслото, което оставих в грамове, защото повечето опаковки за масло са разграфени в грамове и лесно се измерва количеството). Постът е коригиран.
Поздрави!
Окей. Намерих тази рецепта преди около 2 години, в последствие намерих и оригинала, някъде из нета, но тази рецепта е доста по-опростена с продукти, които могат да се намерят във всеки рафт. Естествено, и качеството на използваните продукти е от значение. Както и да е, всеки път се получава невероятно и гостите, ако са още живи след толкова много шоколад, ми предлагат брак 😀
Ето снимка от последното изобретение, с малко кокосови стърготини за украса, обикновено разхвърлям и настъргани бадеми, но този път бяха свършили.
Снимка:
Много красив сладкиш сте направили!
Много се радвам, че ви допада рецептата
Сърдечни поздрави!