Това са традиционни триъгълни еврейски сладки, които се правят за пролетния празник Пурим. И макар, че вече е почти време да пека рогалах за Ханука, реших отново да направя от тези вкуснотийки, защото са едни от любимите сладки на мъжа ми и ги правя често.
Първият път когато чух за името им бях много озадачена, каква е историята зад него. Аман е един от главните злодеи в историята свързана с Пурим. Но в същност най-вероятно името идва от изопачена дума на Идиш означаваща пакетчета пълни с маково семе, каквато е и една от традиционните плънки на тези сладки. В същност всяко еврейско семейство има различно предпочитание за плънката – някой ги правят със сладко, други със шоколад (като мен), трети с нарязани сушени кайсии или сливи. Каквато и плънка да изберете, сладките са невероятно вкусни приготвени с повод или без.
Адаптирано от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking
Продукти за около 25-30 сладки:
125 гр масло на стайна температура
1 ¼ чаена чаша захар
2 с.л. мляко
1 яйце
1 прах ванилия
щипка сол
2 ½ чаени чаши брашно
За плънката
шоколад, сладко от сливи, нарязани сушени кайсии със захар, маково семе със стафиди
използвах шоколад и сладко от къпини
Приготовление:
В купа се разбиват маслото и захарта докато станат кремообразни
В отделна купа се смесват млякото, яйцето, ванилията и солта
В трета купа се пресява брашното
Маслото се смесва с 1/3 от брашното. След това останалото брашно се добавя на три пъти, като се редува с яйчената смес. Тестото се оформя на топка, завива се с прозрачно фолио и се прибира в хладилника поне за час
Фурната се загрява на 180 градуса
На леко набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина около 3 мм, от която се изрязват кръгове с диаметър около 8 см.
В средата на всяко кръгче се поставя парче шоколад или чаена лъжичка от сладкото. От кръгчетата се оформят триъгълни сладки, като се повдигат от три края към центъра, оставяйки място в средата от което да се вижда плънката.
Подредете сладките в тава застлана с хартия за печене и печете около 15-20 минути или до зачервяване
Добър апетит!
Други публикации:
Не се съмнявам ,че си ги напаравила с шоколад.Бях споменала ,че проявявам интерес към еврейската кухня-и да се похваля:от вчера имам тази книга ,която цитираш и я разглеждам с голям интерес.Слънчев уикенд!
Приятно готвене, Дани! Книгата е страхотна! Особенно харесвам първата и част, в която няма рецепти, а само разказ за традициите и обичаите. Първоначално я купих, за да зарадвам мъжа ми с вкусове от детството му, но после така се запалих по тази кухня, че вече редовно готвя неща от там
Хубав и усмихнат уикенд!
Виждала съм някога някъде, незнайно къде тези сладки.. бях впечатлена 🙂 А, ето че сега даже и рецепта има към тях – благодаря ти, Даниела!
Уютен и доволен уикенд, поздрав и 🙂
Димитрана, много ти благодаря!
Слънчева и усмихната неделя!
Много апетитно изглеждат тези уши 😀
Включвам ги в списъка на „трябва да се опита“ 🙂
Поздрави, Даниела!
Благодаря ти, Ирина!
Хубава и успешна седмица!
Çok güzel!Delicios!
very pretty!
Cahide, Errin, thanks a lot!
Много исках да ги опитам тези сладаки и тъй като съм в отпуск ги направих сутринта, но нещо не ми се получиха, Плънката се разтече, изгубиха си формата особено втората партида, Мислех че съм ги препълнила, затова втората партида беше с по-малко сладко. Използвах желе от дюли, което беше много твърдо т.е. преварено. Не знам какво обърках.
Яна, съжалявам за несполучливият опит. Трудно ми е да кажа, така от растояние какъв е бил проблемът, наистина вероятно плънката е дошла в повече, или пък може би тестото не е било достатъчно охладено преди разсточването. Може просто жегата на вън да ти е изиграла лоша шега при разточването и бързо да е разтопила маслото, без да ти даде времето необходимо за работа.
Поздрави!
Да, възможно е да е от горещината за втората партида. Но за първата извадих тестото от хладилника добре охладено. Най – интересното е че тестото не приличаше на типичното маслено тесето – имам пред вид ронливо. Беше твърдо като бисквитка,дори и на следващия ден. Може и маслото да не е качествено, ползвах на „Вълчев“. Благодаря, че ми отговори. Прохладна вечер ти желая.
Здравейте, Даниела,
за предстоящите именни дни и съпътстващите ги почерпки реших да се доверя на предложените Уши 🙂 Въпросът ми е дали маслото може да се замени с мас и дали това ще повлияе драстично на структурата и вкуса на тестото. Благодаря за прекрасните рецепти, които предлагате винаги 🙂
Поздрави.
Здравейте, Милена!
Честита Нова Година!
Да, маслото може да се замени с мас по принцип и в доста рецепти се употребява. Но това ще промени вкусът и аромата и донякъде структурата, така че лично аз не бих използвала мас в бисквити или сладкиш
Весели предстоящи празници!
Сладките изглеждат чудесни, може ли само да уточните млякото, прясно или кисело е?
Здравейте, Тина! Млякото е прясно. Дано Ви достави удоволствие печенето на сладките!
Мога да допълня, че за по-малко сръчните като мен, сладките могат да се направят под формата на пуричка с пълнеж. Тогава се наричат „Пръсти на Аман“. Вместо мляко може да се използва портокалов сок. Весел Пурим, Даниела!
Имам два въпроса:
1. Маслото разтапя ли се преди да се разбърка със захарта ?
2. Млякото наистина ли е толкова малко ( мерната му единици наистина ли е супена лъжица ) ?
Поздрави!