Ушите на Аман (Hamantashen)

Това са традиционни триъгълни еврейски сладки, които се правят за пролетния празник Пурим. И макар, че вече е почти време да пека рогалах за Ханука, реших отново да направя от тези вкуснотийки, защото са едни от любимите сладки на мъжа ми и ги правя често.

Първият път когато чух за името им бях много озадачена, каква е историята зад него. Аман е един от главните злодеи в историята свързана с Пурим. Но в същност най-вероятно името идва от изопачена дума на Идиш означаваща пакетчета пълни с маково семе, каквато е и една от традиционните плънки на тези сладки. В същност всяко еврейско семейство има различно предпочитание за плънката – някой ги правят със сладко, други със шоколад (като мен), трети с нарязани сушени кайсии или сливи. Каквато и плънка да изберете, сладките са невероятно вкусни приготвени с повод или без.

Адаптирано от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking

Продукти за около 25-30 сладки:

125 гр масло на стайна температура

1 ¼ чаена чаша захар

2 с.л. мляко

1 яйце

1 прах ванилия

щипка сол

2 ½ чаени чаши брашно

За плънката

шоколад, сладко от сливи, нарязани сушени кайсии със захар, маково семе със стафиди

използвах шоколад и сладко от къпини

Приготовление:

В купа се разбиват маслото и захарта докато станат кремообразни

В отделна купа се смесват млякото, яйцето, ванилията и солта

В трета купа се пресява брашното

Маслото се смесва с 1/3 от брашното. След това останалото брашно се добавя на три пъти, като се редува с яйчената смес. Тестото се оформя на топка, завива се с прозрачно фолио и се прибира в хладилника поне за час

Фурната се загрява на 180 градуса

На леко набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина около 3 мм, от която се изрязват кръгове с диаметър около 8 см.

В средата на всяко кръгче се поставя парче шоколад или чаена лъжичка от сладкото. От кръгчетата се оформят триъгълни сладки, като се повдигат от три края към центъра, оставяйки място в средата от което да се вижда плънката.

Подредете сладките в тава застлана с хартия за печене и печете около 15-20 минути или до зачервяване

Добър апетит!

Други публикации:

Портокалов сладкиш с бадеми

Лейках (меден сладкиш)

Крембо

18 comments on “Ушите на Аман (Hamantashen)

  1. Dani каза:

    Не се съмнявам ,че си ги напаравила с шоколад.Бях споменала ,че проявявам интерес към еврейската кухня-и да се похваля:от вчера имам тази книга ,която цитираш и я разглеждам с голям интерес.Слънчев уикенд!

  2. Danyela каза:

    Приятно готвене, Дани! Книгата е страхотна! Особенно харесвам първата и част, в която няма рецепти, а само разказ за традициите и обичаите. Първоначално я купих, за да зарадвам мъжа ми с вкусове от детството му, но после така се запалих по тази кухня, че вече редовно готвя неща от там
    Хубав и усмихнат уикенд!

  3. Dimitrana S. каза:

    Виждала съм някога някъде, незнайно къде тези сладки.. бях впечатлена 🙂 А, ето че сега даже и рецепта има към тях – благодаря ти, Даниела!

    Уютен и доволен уикенд, поздрав и 🙂

  4. Danyela каза:

    Димитрана, много ти благодаря!
    Слънчева и усмихната неделя!

  5. Ирина каза:

    Много апетитно изглеждат тези уши 😀
    Включвам ги в списъка на „трябва да се опита“ 🙂

    Поздрави, Даниела!

  6. Danyela каза:

    Благодаря ти, Ирина!
    Хубава и успешна седмица!

  7. Errin каза:

    very pretty!

  8. Danyela каза:

    Cahide, Errin, thanks a lot!

  9. яна каза:

    Много исках да ги опитам тези сладаки и тъй като съм в отпуск ги направих сутринта, но нещо не ми се получиха, Плънката се разтече, изгубиха си формата особено втората партида, Мислех че съм ги препълнила, затова втората партида беше с по-малко сладко. Използвах желе от дюли, което беше много твърдо т.е. преварено. Не знам какво обърках.

    • Danyela каза:

      Яна, съжалявам за несполучливият опит. Трудно ми е да кажа, така от растояние какъв е бил проблемът, наистина вероятно плънката е дошла в повече, или пък може би тестото не е било достатъчно охладено преди разсточването. Може просто жегата на вън да ти е изиграла лоша шега при разточването и бързо да е разтопила маслото, без да ти даде времето необходимо за работа.
      Поздрави!

  10. яна каза:

    Да, възможно е да е от горещината за втората партида. Но за първата извадих тестото от хладилника добре охладено. Най – интересното е че тестото не приличаше на типичното маслено тесето – имам пред вид ронливо. Беше твърдо като бисквитка,дори и на следващия ден. Може и маслото да не е качествено, ползвах на „Вълчев“. Благодаря, че ми отговори. Прохладна вечер ти желая.

  11. Милена каза:

    Здравейте, Даниела,
    за предстоящите именни дни и съпътстващите ги почерпки реших да се доверя на предложените Уши 🙂 Въпросът ми е дали маслото може да се замени с мас и дали това ще повлияе драстично на структурата и вкуса на тестото. Благодаря за прекрасните рецепти, които предлагате винаги 🙂
    Поздрави.

    • Danyela каза:

      Здравейте, Милена!
      Честита Нова Година!
      Да, маслото може да се замени с мас по принцип и в доста рецепти се употребява. Но това ще промени вкусът и аромата и донякъде структурата, така че лично аз не бих използвала мас в бисквити или сладкиш
      Весели предстоящи празници!

  12. Tina каза:

    Сладките изглеждат чудесни, може ли само да уточните млякото, прясно или кисело е?

    • Danyela каза:

      Здравейте, Тина! Млякото е прясно. Дано Ви достави удоволствие печенето на сладките!

  13. Irina каза:

    Мога да допълня, че за по-малко сръчните като мен, сладките могат да се направят под формата на пуричка с пълнеж. Тогава се наричат „Пръсти на Аман“. Вместо мляко може да се използва портокалов сок. Весел Пурим, Даниела!

  14. Дейвид каза:

    Имам два въпроса:
    1. Маслото разтапя ли се преди да се разбърка със захарта ?
    2. Млякото наистина ли е толкова малко ( мерната му единици наистина ли е супена лъжица ) ?
    Поздрави!

Вашият коментар