Пиле с грах и фенел

Преди известно време купих един малък фенел от любимата ми сергия на пазара Борово. Беше ми много любопитно да разбера, какъв е вкусът на това растение от рода на копъра, познато у нас още като резене.

Оказа се много приятен, леко анасонов, но съвсем леко, деликатен и свеж. Исках да го включа в ястие. Разбира се обърнах се към любимите ми готварски книги за идеи. Поколебах се дали да не направя популярната и подходящата за сезона салата от фенел и портокали, но честно казано за моят вкус, това е твърде екстравагантно. За това се спрях на по традиционна рецепта, като пиле с грах, но обогатена с вкусът на този нов за мен зеленчук. Рецептата е италиано-еврейска и освен вкусът на луковицата на фенела е обогатена и с аромата на семената му.

Избрах да направя тази рецепта, и заради мъжа ми, за който традиционната яхния пиле с грах е свързана с неприятни ученически, столови спомени. Честно казано и за мен асоциацията пиле с грах не е от най-приятните. В рецептата освен фенел, има и вино марсала, разбира се, след като рецептата има италиански корени, използването на това вино е почти задължително. В сосът е добавен жълтък, за кремообразна структура и мекота. Резултатът вкусово и ароматно е много интересен и уханен.

Рецептата е  адаптирана от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking

Продукти за 2 порции:

2 пилешки филета, без кожа

1 глава средно голяма глава лук

1 много малка луковица фенел или ¼ средно голяма

400 гр. замразен грах

½ ч.л. семена фенел

сокът на 1 лимон

1 жълтък

75 мл вино Марсала, Порто, Херез ири червено вино

100 мл. пилешки бульон

1 с.л. нарязан магданоз

2-3 с.л. зехтин

1 с.л. брашно за овалване

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Пилешките гърди се посоляват и подправят с черен пипер и след това се овалват в брашно и се оставят на страни

В дълбок тиган се загрява 1 с.л. зехтин и се запържват лукът и фенелът инарязани на дребно, магданозът и семената фенел за около 5 минути. Добавя се останалия зехтин и се запържват пилешките гърди до златисто. Месото, лукът и фенелът се пресипват от тигана в чиния, а тигана се връща на котлона. Тигана се деглазира с виното и се оставя на силен огън, докато се изпари и редуцира до около 2 с.л. Добавя се бульона и граха. Пилето, лукът и фенелът се връжщат в тигана на тих огън.

Докато ястието се готви, разбиите в купичка жълтъка, заедно с лимоновия сок. Гребнете един черпак от соса и на много тънка струйка го изсипите при жълтъка, като бъркате непрекъснато. След това изсипете жълтъчната смес при пилето и гответе на тих огън, при непрекъснато бъркане, докато сосът се сгъсти леко. Не оставяйте да заври или сосът ще стане на парцали.

Сервирайте топло, поръсено с малко пресен магданоз

Добър апетит!

Други публикации:

Нахут с праз лук и лимон

Пиле с гъби и арпаджик

Пиле с домати

6 comments on “Пиле с грах и фенел

  1. Dani каза:

    Обичам ястие с грах, а това добавяне на жълтък към соса много ми хареса!
    Честита Баба Марта !
    Усмихната и спорна седмица, Дани:)

  2. Тони каза:

    Интересна рецепта, а и сигурна съм – вкусна 🙂

    Честита Баба Марта, Данела!
    Да сте здрави, весели, засмяни!

    Спорна и много усмихната седмица 🙂

  3. Diana каза:

    Интересна и много апетитно изглеждаща рецепта!
    Дани,
    Честит 1-ви Март!
    Сърдечни пожелания
    за здраве и късмет,
    успехи и радост,
    много пролетно настроение и щастие, Диана

  4. Danyela каза:

    Честита Баба Марта и на вас!
    Да сте живи и здрави весели и засмяни!

  5. Ирина каза:

    И за мен Фенела е много интересно растение, само че досега не съм го срещала. Ех, тази сергия в Борово, трябва да я посетя! 🙂
    Ястието изглежда много вкусно!

    Честита Баба Марта! Здраве, късмет, любов и много усмивки нека донесе на теб и цялото ти семейство! 🙂

    • Danyela каза:

      Ирина, фенел съм видала също в Пикадили. Благодаря ти!
      Хубав и усмихнат ден!

Вашият коментар