Преди известно време купих един малък фенел от любимата ми сергия на пазара Борово. Беше ми много любопитно да разбера, какъв е вкусът на това растение от рода на копъра, познато у нас още като резене.
Оказа се много приятен, леко анасонов, но съвсем леко, деликатен и свеж. Исках да го включа в ястие. Разбира се обърнах се към любимите ми готварски книги за идеи. Поколебах се дали да не направя популярната и подходящата за сезона салата от фенел и портокали, но честно казано за моят вкус, това е твърде екстравагантно. За това се спрях на по традиционна рецепта, като пиле с грах, но обогатена с вкусът на този нов за мен зеленчук. Рецептата е италиано-еврейска и освен вкусът на луковицата на фенела е обогатена и с аромата на семената му.
Избрах да направя тази рецепта, и заради мъжа ми, за който традиционната яхния пиле с грах е свързана с неприятни ученически, столови спомени. Честно казано и за мен асоциацията пиле с грах не е от най-приятните. В рецептата освен фенел, има и вино марсала, разбира се, след като рецептата има италиански корени, използването на това вино е почти задължително. В сосът е добавен жълтък, за кремообразна структура и мекота. Резултатът вкусово и ароматно е много интересен и уханен.
Рецептата е адаптирана от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking
Продукти за 2 порции:
2 пилешки филета, без кожа
1 глава средно голяма глава лук
1 много малка луковица фенел или ¼ средно голяма
400 гр. замразен грах
½ ч.л. семена фенел
сокът на 1 лимон
1 жълтък
75 мл вино Марсала, Порто, Херез ири червено вино
100 мл. пилешки бульон
1 с.л. нарязан магданоз
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. брашно за овалване
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Пилешките гърди се посоляват и подправят с черен пипер и след това се овалват в брашно и се оставят на страни
В дълбок тиган се загрява 1 с.л. зехтин и се запържват лукът и фенелът инарязани на дребно, магданозът и семената фенел за около 5 минути. Добавя се останалия зехтин и се запържват пилешките гърди до златисто. Месото, лукът и фенелът се пресипват от тигана в чиния, а тигана се връща на котлона. Тигана се деглазира с виното и се оставя на силен огън, докато се изпари и редуцира до около 2 с.л. Добавя се бульона и граха. Пилето, лукът и фенелът се връжщат в тигана на тих огън.
Докато ястието се готви, разбиите в купичка жълтъка, заедно с лимоновия сок. Гребнете един черпак от соса и на много тънка струйка го изсипите при жълтъка, като бъркате непрекъснато. След това изсипете жълтъчната смес при пилето и гответе на тих огън, при непрекъснато бъркане, докато сосът се сгъсти леко. Не оставяйте да заври или сосът ще стане на парцали.
Сервирайте топло, поръсено с малко пресен магданоз
Добър апетит!
Други публикации:
Обичам ястие с грах, а това добавяне на жълтък към соса много ми хареса!
Честита Баба Марта !
Усмихната и спорна седмица, Дани:)
Интересна рецепта, а и сигурна съм – вкусна 🙂
Честита Баба Марта, Данела!
Да сте здрави, весели, засмяни!
Спорна и много усмихната седмица 🙂
Интересна и много апетитно изглеждаща рецепта!
Дани,
Честит 1-ви Март!
Сърдечни пожелания
за здраве и късмет,
успехи и радост,
много пролетно настроение и щастие, Диана
Честита Баба Марта и на вас!
Да сте живи и здрави весели и засмяни!
И за мен Фенела е много интересно растение, само че досега не съм го срещала. Ех, тази сергия в Борово, трябва да я посетя! 🙂
Ястието изглежда много вкусно!
Честита Баба Марта! Здраве, късмет, любов и много усмивки нека донесе на теб и цялото ти семейство! 🙂
Ирина, фенел съм видала също в Пикадили. Благодаря ти!
Хубав и усмихнат ден!