Нахут с праз лук и лимон

Нахутът много ме изкушава, като съставка на ястия и като възможности за съчетаване на продукти. Опитвала съм го по много начини , и никога не изпускам възможност да направя ново ястие с него. Много е подходящ за зимата, когато няма изобилие на сезонни зеленчуци. Това ястие ме привлече с простотата си и балансът на вкусове. Съчетанието на средиземноморските аромати зехтин, лимон, чесън и розмарин с хрупкав праз и нахут е неописуемо. Много вкусно.

Тази рецепта е по молба на една моя читателка, която наскоро попита за рецепти с праз

Адаптирано от Seven Spoons

Продукти за 2 порции:

1 чаена чаша сух нахут или 2 чаени чаши сварен от консерва

3 стръка праз лук

2 скилидки чесън

½ ч.л. сух розмарин

½ лимон

6-7 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Сухият нахут се накисва от предишната вечер. На другият ден се изсипва в тенджера, налива се малко вода и се кипва. Първата вода се изхвърля, налива се отново вода и се оставя на тих огън, докато нахутът омекне. Водата се изхвърля и нахутът се изцежда

В тиган се загрява зехтина, добавят се смачканият или ситно нарязан чесън и сухият розмарин и се запържват за 1-2 минути, докато се усети ароматът им. В тигана се добавя праз лукът нарязан на кръгчета и след това на половинки. Запържва се за около 5 минути и се добавя и нахутът. Готви се още 5-10 минути, добавя се сол, черен пипер, сокът на лимонът и настърганата му кора.

Ястието се сервира топло

Добър апетит!

Други публикации:

Пилаф с праз и маслини

 

 

Фалафел със сос Тахини

19 comments on “Нахут с праз лук и лимон

  1. Кеmi H каза:

    Изглежда много апетитно! Невероятна снимка!

  2. Dani каза:

    Дани, покрай твоите рецепти опитах нахут и сега съм му фенка 🙂

    И тази рецепта е прекрасна!
    Хубава вечер 🙂

  3. Eoc каза:

    Имам всички продукти 🙂 Ще пробвам, звучи ми мнооого вкусно 🙂
    Приятна вечер от мен!

  4. Diana каза:

    Дани,
    съчетание на вкусове и аромати,
    представяне и снимки –
    това е изкушаващо предложение!
    Поздрав и хубава вечер, Диана

  5. Ирина каза:

    Много обичам нахут, със сигурност това ястие е много вкусно 🙂

  6. Dimitrana S. каза:

    Хубаво е, че се прави лесно.. моето съпруже обожава нахут 🙂 Скоро ще му направя!

    Поздрави сърдечни за теб, Даниела!

    пп. ..лъжичката ме грабна – много харесвам такива 😀

  7. Ruslan Trad каза:

    Ахх,обичам го това:)

  8. Danyela каза:

    Много ви благодаря за страхотните комнетари!
    Дими, и аз се влюбих от пръв поглед в лъжичките. Сега имам пълен комплект от тях плюс вилички. На свекърва ми са, а тя беше така добра да ми ги подари. Надявам се половинката ти да хареса ястието
    Поздрави!

  9. ejjjik каза:

    Мм, рецептата е направо страхотна! Много бързо и лесно става, особено ако имаш консерва нахут наоколо. 🙂

    • Danyela каза:

      ejjjik, много се радвам, че това ястие ви е допаднало! Благодаря и добър апетит!

  10. Krasy каза:

    За първи път вкусих нахут,приготвяйки го по тази рецепта.Естествено като нещо ново,бях скептично настроена,но ароматът на подправките в началото на приготвянето,както и вкусът на вече приготвения нахут ме изненадаха.Така тази рецепта се прибави към любимите ни семейни рецепти.Благодаря за интересното предложение!

    • Danyela каза:

      Krasy, много ти благодаря за гласуваното доверие да приготвиш рецепта от блога, с непознати за теб продукти. Много се радвам, че така ви се е харесала!
      Поздрави и хубави почивни дни!

  11. vanilla каза:

    Много свежо е с лимона! А и изобщо, чуден блог!

  12. Ioana Chestemenova каза:

    интересувам се от лъжичките, от къде ги имате и дали са сребърни :)))

  13. Antoaneta каза:

    Страхотно ястие! Благодаря!

  14. keremidchievanelly каза:

    Много вкусно, наистина. ОБАЧЕ имам сериозен проблем с варенето на нахута- това са около четири часа, в които постоянно трябва да доливам вода, за да не загори. Как се справяте с този проблем???

    • Danyela каза:

      За да се свари по-бързо винаги накисвам нахута от предишната вечер във вода. В първата вода добавям лъжичка сода за хляб, след като заври изключвам котлона и оставям да престои още 15-20 минути във врялата вода. След това изплаквам, сменям водата и доварявам на бавен огън под капак. Така става значително по-бързо и не се налага да доливам много вода
      Поздрави!

Вашият коментар