Нахутът много ме изкушава, като съставка на ястия и като възможности за съчетаване на продукти. Опитвала съм го по много начини , и никога не изпускам възможност да направя ново ястие с него. Много е подходящ за зимата, когато няма изобилие на сезонни зеленчуци. Това ястие ме привлече с простотата си и балансът на вкусове. Съчетанието на средиземноморските аромати зехтин, лимон, чесън и розмарин с хрупкав праз и нахут е неописуемо. Много вкусно.
Тази рецепта е по молба на една моя читателка, която наскоро попита за рецепти с праз
Адаптирано от Seven Spoons
Продукти за 2 порции:
1 чаена чаша сух нахут или 2 чаени чаши сварен от консерва
3 стръка праз лук
2 скилидки чесън
½ ч.л. сух розмарин
½ лимон
6-7 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Сухият нахут се накисва от предишната вечер. На другият ден се изсипва в тенджера, налива се малко вода и се кипва. Първата вода се изхвърля, налива се отново вода и се оставя на тих огън, докато нахутът омекне. Водата се изхвърля и нахутът се изцежда
В тиган се загрява зехтина, добавят се смачканият или ситно нарязан чесън и сухият розмарин и се запържват за 1-2 минути, докато се усети ароматът им. В тигана се добавя праз лукът нарязан на кръгчета и след това на половинки. Запържва се за около 5 минути и се добавя и нахутът. Готви се още 5-10 минути, добавя се сол, черен пипер, сокът на лимонът и настърганата му кора.
Ястието се сервира топло
Добър апетит!
Други публикации:
Изглежда много апетитно! Невероятна снимка!
Дани, покрай твоите рецепти опитах нахут и сега съм му фенка 🙂
И тази рецепта е прекрасна!
Хубава вечер 🙂
Имам всички продукти 🙂 Ще пробвам, звучи ми мнооого вкусно 🙂
Приятна вечер от мен!
Дани,
съчетание на вкусове и аромати,
представяне и снимки –
това е изкушаващо предложение!
Поздрав и хубава вечер, Диана
Много обичам нахут, със сигурност това ястие е много вкусно 🙂
Хубаво е, че се прави лесно.. моето съпруже обожава нахут 🙂 Скоро ще му направя!
Поздрави сърдечни за теб, Даниела!
пп. ..лъжичката ме грабна – много харесвам такива 😀
Ахх,обичам го това:)
Много ви благодаря за страхотните комнетари!
Дими, и аз се влюбих от пръв поглед в лъжичките. Сега имам пълен комплект от тях плюс вилички. На свекърва ми са, а тя беше така добра да ми ги подари. Надявам се половинката ти да хареса ястието
Поздрави!
Мм, рецептата е направо страхотна! Много бързо и лесно става, особено ако имаш консерва нахут наоколо. 🙂
ejjjik, много се радвам, че това ястие ви е допаднало! Благодаря и добър апетит!
За първи път вкусих нахут,приготвяйки го по тази рецепта.Естествено като нещо ново,бях скептично настроена,но ароматът на подправките в началото на приготвянето,както и вкусът на вече приготвения нахут ме изненадаха.Така тази рецепта се прибави към любимите ни семейни рецепти.Благодаря за интересното предложение!
Krasy, много ти благодаря за гласуваното доверие да приготвиш рецепта от блога, с непознати за теб продукти. Много се радвам, че така ви се е харесала!
Поздрави и хубави почивни дни!
Много свежо е с лимона! А и изобщо, чуден блог!
Благодаря, Ванила!
интересувам се от лъжичките, от къде ги имате и дали са сребърни :)))
Здравейте, Йоана.
Лъжичките са подарък от свекърва ми. Сребърни са
Страхотно ястие! Благодаря!
Много вкусно, наистина. ОБАЧЕ имам сериозен проблем с варенето на нахута- това са около четири часа, в които постоянно трябва да доливам вода, за да не загори. Как се справяте с този проблем???
За да се свари по-бързо винаги накисвам нахута от предишната вечер във вода. В първата вода добавям лъжичка сода за хляб, след като заври изключвам котлона и оставям да престои още 15-20 минути във врялата вода. След това изплаквам, сменям водата и доварявам на бавен огън под капак. Така става значително по-бързо и не се налага да доливам много вода
Поздрави!