Минестроне

Минестроне е традиционна, сезонна, зеленчукова, гъста италианска супа. Името и означава нещо като „голяма супа” – минестроне е увеличена степен на думата супа (минеста).  Всеки район има различна рецепта за приготвянето и, но това което е общото между всички тях е, че се започва със задушаване на лук и чесън, задължително се слага дребен зрял боб, целина, много домати, босилек и разбира се паста :-). Обикновено какви други съставки да сложа решавам като направя кръгче из пазара и купя по малко от всички сезонни в момента зеленчуци.

Много обичам минестроне, може би защото обичам и всякакви зеленчуци, а в тази супа те са в изобилие и с подправки носещи усещане за топло време, море и радост от живота.

Ето рецептата за едно пролетно минестроне, което приготвих днес

Продукти:

1 глава лук

2 скилидки чесън

½ ч.ч зрял дребен боб

1 картоф нарязан на кубчета

1 голям морков нарязан на кубчета

1 ч.ч зелен боб нарязан на парченца от 1 см

1 тиквичка нарязана на четвъртинки

¼ ч.ч. пащърнак нарязан на кубчета

½ ч.ч. нарязани гъби

2 стръка целина

¼ ч.ч. нарязано на ситно бяло зеле

½ връзка свеж босилек

3 с.л. зехтин

1 шепа дребна паста

2-3 домата нарязани на ситно

2 с.л. доматено пюре

сол, черен пипер, червен пипер на вкус

пармезан за поръсване

Приготовление:

В тенджера се загрява зехтина, в който се задушава нарязания на ситно лук и счукания чесън. Когато омекнат се добавят морковът и зрелият боб. Бобът задължително трябва да е приготвен предварително и сварен почти до омекване. Обикновенно готвя минестроне на другия ден след като съм готвила боб. Просто преди да сложа подправките за боба, и когато е почти омекнал, си отделям половин чаша за минестронето на другия ден. Така пестя много време.

След зрелия боб, зелето и моркова се слага зеления боб и тенджерата се допълва с вода. Когато водата заври се слага картофа, пащърнака и гъбите. Вари се до омекване на зеления боб. Тогава се добавя тиквичката (тя омеква доста бързо). Когато и тя е готова се слага солта, черния и червен пипер и доматите нарязани на дребно, доматенето пюре и пастата (аз използвах дребни охлювчета). Вари се още 5-7 минути. Накрая се добавя босилека и целината. На мен ми идват в повече двата аромата, за това обикновенно използвам само една от двете подправки.

Супата е прекрасна и топла и студена. Преди сервиране може да се поръси със стърготини пармезан.

Други публикации:

Супа от нахут и паста с розмарин

Супа от нахут и паста с розмарин

Крем супа от грах и тиквички

Крем супа от грах и тиквички

Гаспачо

Гаспачо

7 comments on “Минестроне

  1. Gergana каза:

    Много вкусна супа. Направих я с малко карфиол вместо зеле и без тиквички тъй като нямах в момента. В този студ не ми се излиза.

    • Danyela каза:

      Gergana, радвам се че ви е харесала! Това е хубавото на Минестроне, че става с всякакви зеленчуци, според наличното и сезона!
      Поздрави!

  2. Teodora каза:

    Просто прекрасна супа…макар че нямах пащърнак. Имате прекрасен сайт, открих го скоро, но днес направих освен супата, сладолед с нутела, както и пъпешов шербет или сорбе… въпросът ми беше има ли начин да избегнем сметаната в тези двете десертчета, предварително благодаря

    • Danyela каза:

      Teodora, благодаря ви за милите думи! В пъпешовия шербет може да не слагате сметана и да го направите по рецептата за Прасковеното сорбе https://vkuhniata.wordpress.com/2009/06/27/peach_spearmint_sorbet/, но вкусът ще стане съвсем друг, преобладаващо плодов. В сладоледа с нутела, можете да замените сметаната с прясно мляко. Тогава ще трябва малко по-често бъркане на сладоледа, защото ще се образуват малко по-едри кристалчета лед, заради намаленото съдържание на мазнини. Успех!

  3. maria каза:

    Тази супа е нечовешки вкусна!!!! Пропуснах само зеления боб и картофа, защото нямах. Това е най-вкусната супа, която някога съм опитвала;)

    • Danyela каза:

      Мария, много ме радва коментарът ви! Страхотно е, че така ви е харесала супата!
      Поздрави!

  4. Нора каза:

    Живея във Великобритания и тази супа е доста популярна тук.След пилешката супичка на мама,това ми е най-любимата.Не само вкусна,но и много питателна.Благодаря за рецептата.

Вашият коментар