Не и върви на тази публикация. Почвам я и я оставям вече няколко вечери, защото става късно или пък детето се буди. Преди това бях загубила снимките за около 2 месеца, защото компютърът ми се развали. Както си личи, това не е рецепта, която съм готвила тези дни, но по стечение на обстоятелствата не беше публикувана веднага. От тогава готвих пълнен заек още 2 пъти, все по същата рецепта, защото много ни допадна. Заслугата за това ястие има моята скъпа приятелка Рени, която ми подари домашен заек, от зайците отглеждани специално от баща и за 5 те му внуци и която ми даде тази вълшебна рецепта за приготвянето му. Рени като опитен майстор на пълнени зайци ми сподели тайните си по приготвянето им: заекът да се пече в доста вода, да се завие с фолио в началото, да се пече много бавно на умерена фурна, а за по-прекрасна коричка да се натърка преди печене със смес от червен пипер, сол, черен пипер и зехтин. Месото стана много крехко, оризът се делеше, а ароматът на мащерка беше направил с ястието магия. Заекът ми се струваше доста голям за двамата с мъжа ми и детето, но не бях познала. Свърши докато попитам някой иска ли допълнително
Адаптирано от Рени
Продукти за 1 заек:
1 почистен заек
дробчетата и сърцето на заека
250 гр печурки
1 чаена чаша дългозърнест ориз
3-4 чаени чаши вода
4-5 стръка мащерка
сол, черен пипер, червен пипер
3-4 с.л. зехтин
1 глава лук
1/2 малък морков
Приготовление:
Заекът се измива добре и се подсушава с кухненска хартия. Лукът и морковът се нарязнат на дребно и се задушават в тиган с 1-2 лъжици зехтин и нарязаните на дребно дреболии.Добавя се оризът и се разбърква, така че зехтинът да покрие зрънцата от всякъде. Налива се 1 чаша вода, добавят се нарязаните гъби и листенцата мащерка. Похлупва се и без повече да се бърка се оставя на бавен огън докато водата се абсорбира. Сваля се от котлона, добавя се сол и черен пипер на вкус, разбърква се и заекът се пълни с плънката. Голяма част от оризът няма да се побере в заека, той се добавя при печенето в тавата. Заекът се зашива и се намазва със зехтин, черен и червен пипер и сол добре. Поставя се в тава, отстрани се изсипва останалата плънка и се добавят още 2 чаши вода. Тавата се завива с фолио и се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се на бавен огън, докато водата се абсорбира, а месото се изпече. Ако е необходимо се добавя още вода или градусите се намаляват. Посредата на печенето, заекът се обръща. 15 минути преди края фолиото се отстранява за по-добра коричка
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Приготвих
Благодаря за чудесната рецепта! Поздрави!
кхм, на кое точно му викат „воденичката на заека“?
Хаха, поправих се, благодаря!
Дани, толкова апетитна коричка 🙂
Обичам заешко, но тези в магазина ми се сртуват токлова крехки…
При първа възможност ще го опитам.
Поздрави и хубав уикенд!
Майсторка си Дани !
Много обичам пълнен заек , а твоят изглежда толкова вкуснооо …
Поздрави и усмихнат уикенд . 🙂
Дани, Катя, Сабина, благодаря ви и на вас хубав уикенд!
Дани, рецептата я правих и с купен от магазина заек, но определено не беше същото като с домашния
Поздрави!
Много обичам пълнен заек!
Твоя изглежда невероятно изкушаващо, ако можех щях да си грабна тази хубава порцийка в елегантната черна чиния.
При мен има една тиквена награда за теб.
Сърдечен поздрав от мен!
Лети, благодаря много за тиквената награда! Твоята шарлота е станала страхотна. Имам една малка тиква в къщи, която отдавна се чудя на какво да я приготвя, явно и е дошло времето!
Поздрави и успешна седмица
Do you have an English translation of this recipe.
If you have an English translation please send to englishguy@cogeco.ca
Steve Perry, I will translate the receipt for you and will send you to your e-mail soon
МНого апетитен заек, Дани 🙂
Оризът ти изглежда перфектно!
Поздрави и хубава вечер!
Много готина рецепта. Утре и аз ще правя заек, дано ми се получи 😉
Еми, дано ви е харесал!
Дани, моят заек по твоята рецепта се пече в момента във фурната и дано стане вкусен като твоя 🙂