Палачинкова торта с Нутела

Времето навън предполага стоене в къщи, сгушени в топло одеяло. Точно изглеждаше, че идва пролет и Баба Марта реши да поизтупа старите юргани и да ни засипе с пухкав сняг. Какво по-хубаво от това време, човек да се завърти из кухнята и къщата да замирише на масло, шоколад и карамел.

Напоследък през почивните дни, синът ми има ангажименти извън къщи, започна да се учи да свири на китара и мъжът ми го кара в Рок училището всяка събота и неделя. Докато са там, стана традиция аз да правя огромна доза палачинки и като се приберат да ги нападаме с гарнитура от кленов сироп, мед или пък сирене всеки според вкусът си. Днес реших да ги изненадам като слепя палачинките с любимата на всички в къщи Нутела и направя сладка изненада – торта. Украсих я с парченца натрошен карамел, който придаде леко горчива нотка, на иначе доста сладката и шоколадова торта

 

Продукти за торта с диаметър 25 см:

За палачинките – около 24 броя:

4 яйца

4 ч.ч. прясно мляко

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол

2 с.л. зехтин или разтопено масло

За слепване на тортата:

1 ч.ч. Нутела (може и повече, според вкусът ви)

 За карамелената украса:

1 ч.ч захар

1 ч.ч. = 250 мл.

Приготовление:

На палачинките:

Яйцата се разбъркват и към тях хостепенно се добавя брашното и млякото, като се бърка непрекъснато, за да не станат бучки. Аз правя тестото в шейкър каната на робота, като изсипвам всички съставки на куп и пулсирам докато тестото стане хомогенно. На гъстота трябва да се получи като сладкарска сметана за биене. При нужда се добавя мляко или брашно. След като се разбърка, тестото се оставя за половин час да почине, след което отново се разбърква и се пържи. Загрява се тиган, използвам тефлонов с диметър 25 см, без да добавям мазнине. Изсипва се малко от тестото в тигана и с въртеливо движение се разстила по тигана, така че да стане съвсем тънко. Котлона се регулира така, че долната страна на палачинките да не стане твърде кафява, преди горната да се е втвърдила и да е време за обръщане. При мен това е средна степен на котлона, но може да отнеме малко време в опити, докато се уцели топлината.

Сглобяване на тортата:

Нутелата се загрява леко на водна баня или в микровълновата, за да омекне

В плитка, равна чиния се поставя палачинка и се намазва много тънко и равномерно с малко шоколад. Отгоре се поставя нова палачивка и се маже с шоколад, така процедурата се повтаря докато се намажат всички палачинки. Най-отгоре се завършва със слой шоколад.

На карамелената украса:

В метален съд на котлона се изсипва захарта и с леко въртеливи движениея на съда се разбърква докато стигне желания цвят. На лист хартия за печене се изсипва горещият карамел като се разстила бързо на тънък слой. Когато карамелът се втвърди се начупва на парчета, с които се украсява тортата отгоре и отстрани. Парченцата карамел се залепят отстрани на тортата с малко шоколад.

Тортата се прибира в хладилника за час-два, за да стегне, преди да се нареже.

Добър апетит!

Други публикации:

Американски палачинки

Крем карамел

Нутела бонбони

2 comments on “Палачинкова торта с Нутела

  1. Dani казва:

    Чудесна торта, Дани!
    Със сигурност изненадата се е харесала!
    Хубав и усмихнат ден!

  2. vesela казва:

    Даа, казваш следващата събота по същото време…:) Чудесна традиция!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s