Тиквички по провансалски

Тази рецепта научих от свекър ми, който от доста години живее във Франция и е голям ценител на простите манджи. Много леко и приятно ястие подходящо както за основно, така и за гарнитура към месо. Вкусът на тиквичките се запазва много натурален и се подсилва приятно от аромата на лук и чесън. Една истински свежа, лятна и бърза рецепта.

Продукти за 4 порции:

1 кг тиквички

1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук

2 филии хляб

2 скилидки чесън

сол, черен пипер, магданоз на вкус

4-6 с.л зехтин

Опционално:

4 яйца

Приготовление:

Тиквичките се белят и режат на колелца. На котлона се слага вода и когато тя заври тиквичките се пускат вътре и се оставят да врят около 10 минути докато омекнат. Изцеждат се добре от водата и с помоща на вилица се намачкват.

В тиган се загрява половината от зехтина и се задушават нарязаният на ситно лук и смачканият чесън. Когато омекнат се добавят намачканите тиквички и се задушават 3-4 минути. Сместа се посолява и подправя с черния пипер и магданоза.

Разпределя се в гювечета или други огнеопорни съдове. Филиите се правят на трохи и се разпределят отгоре върху тиквичките. Полива се със зехтина. Опционално може да чукнете по едно яйце във всяко гювече и да сложите по малка бучка масло. Пекат се в предварително загряа на 200 градуса фурна, до зачервяване на хлебните трохи.

Това ястие също страхотно върви със сирене и кисело мляко

Други публикации:

Кугел с тиквички

Кугел с тиквички

Печени домати

Печени домати

Киш с гъби и домати

Киш с гъби и домати

11 comments on “Тиквички по провансалски

  1. Gery каза:

    Това стана една от любимите ми гозби- бързо, лесно, вкусно!
    Понякога добавям натрошено сирене преди запичането, друг път го хапваме отделно.

  2. Danyela каза:

    Гери, много се радвам, че рецептата ви е допаднала. Винаги е много приятно, когато читател на блога, сподели че е изпробвал някоя от рецептите и му е харесала.

  3. Nataly каза:

    В сезона на тиквичките това ми стана любимата рецепта. благодаря!

  4. Христина каза:

    Бях си запазила рецептата и ето, че вчера имах 1 кг тиквички и никаква идея какво да ги правя. Направих ги в керамична тенджера и тиквичките станаха уникални. В комбинация с хрупкавите трохи стана супер. Благодаря!

    • Danyela каза:

      Много любимо ястие в къщи е това, радвам се че и на вас ви е допаднало!

  5. Svetla каза:

    Дани, това е поредната чудесна рецепта от твоя блог, която изпробвам! Много вкусно пролетно ястие! Нямах магданоз и вместо него сложих копър, но пак стана супер :)) Нямам търпение да публикуваш още нови рецепти 🙂

  6. mimi каза:

    Qstieto e strahotno….i stava mn.burzo i lesno!

  7. Galina каза:

    Това е втората рецепта, която използвах тази седмица… много е лесно и вкусно. Голяма помощ в усилията ми за здравословно хранене 🙂

Вашият коментар