Тази рецепта научих от свекър ми, който от доста години живее във Франция и е голям ценител на простите манджи. Много леко и приятно ястие подходящо както за основно, така и за гарнитура към месо. Вкусът на тиквичките се запазва много натурален и се подсилва приятно от аромата на лук и чесън. Една истински свежа, лятна и бърза рецепта.
Продукти за 4 порции:
1 кг тиквички
1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
2 филии хляб
2 скилидки чесън
сол, черен пипер, магданоз на вкус
4-6 с.л зехтин
Опционално:
4 яйца
Приготовление:
Тиквичките се белят и режат на колелца. На котлона се слага вода и когато тя заври тиквичките се пускат вътре и се оставят да врят около 10 минути докато омекнат. Изцеждат се добре от водата и с помоща на вилица се намачкват.
В тиган се загрява половината от зехтина и се задушават нарязаният на ситно лук и смачканият чесън. Когато омекнат се добавят намачканите тиквички и се задушават 3-4 минути. Сместа се посолява и подправя с черния пипер и магданоза.
Разпределя се в гювечета или други огнеопорни съдове. Филиите се правят на трохи и се разпределят отгоре върху тиквичките. Полива се със зехтина. Опционално може да чукнете по едно яйце във всяко гювече и да сложите по малка бучка масло. Пекат се в предварително загряа на 200 градуса фурна, до зачервяване на хлебните трохи.
Това ястие също страхотно върви със сирене и кисело мляко
Други публикации:
Това стана една от любимите ми гозби- бързо, лесно, вкусно!
Понякога добавям натрошено сирене преди запичането, друг път го хапваме отделно.
Гери, много се радвам, че рецептата ви е допаднала. Винаги е много приятно, когато читател на блога, сподели че е изпробвал някоя от рецептите и му е харесала.
В сезона на тиквичките това ми стана любимата рецепта. благодаря!
Nataly, много се радвам!
сърдечни поздрави!
Бях си запазила рецептата и ето, че вчера имах 1 кг тиквички и никаква идея какво да ги правя. Направих ги в керамична тенджера и тиквичките станаха уникални. В комбинация с хрупкавите трохи стана супер. Благодаря!
Много любимо ястие в къщи е това, радвам се че и на вас ви е допаднало!
Дани, това е поредната чудесна рецепта от твоя блог, която изпробвам! Много вкусно пролетно ястие! Нямах магданоз и вместо него сложих копър, но пак стана супер :)) Нямам търпение да публикуваш още нови рецепти 🙂
Благодаря ти, Светла!
Qstieto e strahotno….i stava mn.burzo i lesno!
Това е втората рецепта, която използвах тази седмица… много е лесно и вкусно. Голяма помощ в усилията ми за здравословно хранене 🙂
Благодаря, Галина