Кугел с тиквички

Отново съм на вълна тиквички, но много ме изкушават със свежия си вид по сергиите на пазара. Все си казвам – няма да купувам, ще взема чушки примерно и накрая се озовавам с пълна торба….. тиквички :-).

Днес напарвих Кугел. Ако се чудите какво е кугел – това е традиционно еврейско ястие – може да бъде сладко или солено, но задължително има яйца и брашно или маца и дребно нарязани, настъргани или смлени зеленчуци или плодове. Мацата пък е специално приготвен хляб (по-скоро прилича на сухар), който се яде на еврейския празник Песах.

Маца

Маца

Когато кугела не се приготвя за Песах се прави с обикновено брашно. Аз имам малко останала в къщи неуптребена маца от Песах и за това я ползвах в днешния кугел с тиквички, който забърках

Продукти:

3-4 големи тиквички

2-3 картофа

1 голям морков

1 глава зрял лук или 1 връзка пресен –ползвах зрял лук

3 яйца

½ връзка магданоз или няколко стръка пресен риган и босилек – ползвах магданоз

6 с.л. зехтин

1 лист маца или 2 с.л. брашно

сол, черен пипер на вкус

кашкавал за поръсване

Приготовление:

Тиквичките, картофите и моркова се смилат в кухненския блендер или се настъргват на едро ренде. Лукът го нарязах на ситно. Добавих магданоза нарязан на дребно и подправките. Мацата я начупих и накиснах във вода и след като омекна изтисках водата и прибавих при зеленчуците. Ако го правя с брашно, просто го добавям. Прибавят се яйцата.

Обърках всичко добре и го изсипах в огнеопорен съд намазан с половината зехтин. С останалия зехтин поръсих зеленчуците отгоре.

Пекох кугела в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40 минути докато отгоре се зачерви коричката. Малко преди да извадя ястието поръсих с настърган кашкавал.

Други публикации:

Кугел със спанак, тиквички и персен лук

Кугел със спанак, тиквички и персен лук

Пълнени тиквички

Пълнени тиквички

Салата от сурови тиквички Labrex

Салата от сурови тиквички Labrex

10 comments on “Кугел с тиквички

  1. Янаки каза:

    Търсеики рецепти с просо, жена ми попадна снощи на Вашия блог. Остана възхитена от него и днес ще приложи една от рецептите. Благодарим Ви!

    • Danyela каза:

      Янаки, много ви благодаря за добрите думи! Много се радвам, че сте харесали блога и даже сте избрали рецепта, която да си приготвите! Надявам се да ви хареса и да останете доволни!
      Хубави почивни дни!

  2. Росица Шурелова каза:

    Записах си неимоверно много рецепти от Вашият блог.Попаднах на него докато търсих такива с елда,продължих да чета и останалите и се оказа, че всъщност харесвам всичики Ваши рецепти )))

    • Danyela каза:

      Росица, много ви благодаря! Винаги ми става адски приятно, когато случайно попаднал в блога читател си хареса повече рецепти от тази, която е търсил първоначално.
      Поздрави на вас и вашето семейство и приятно готвене!

  3. Таня Луфчева каза:

    Дани, приготвих си от твоите великолепни рецепти Кугел с тиквички. Ястието е чудесно ! Обещавам ,че и друг път ще се възползвам от твоя блог. Бъди жива и здрава !

    • Danyela каза:

      Таня, благодаря! Много се радвам че ви е харесал!
      Сърдечни поздрави!

  4. Vanilla каза:

    Мноого интересно 🙂 Най-ми хареса, че се обяснява какво и защо се прави Кугел 🙂
    А мацата- от къде може да си я намерим/направим?
    Ястието малко ми прилича на лазаня 🙂

    • Danyela каза:

      Здравей, Ванила!
      Маца може да се намери в синагогата около песах или ако някой има път може да ви донесе от Израел, не се сещам от къде другаде би могло да се вземе 🙂
      Сърдечни поздрави!

      • Vanilla каза:

        благодаря!
        Доколкото се сещам, синагога има около Халите, нали?
        Аз на теб се надявам да обясниш как да си я направим 😉

  5. Danyela каза:

    Да, Vanilla, около халите се намира. За жалост никога не съм правила домашна маца и не мога да дам изпитана рецепта. По принцип се прави от брашно и вода само без никакви набухватели, но точната технология не ми е известна

Вашият коментар