Англеският кекс е традиционнен американски сладкиш, известен още като храна за ангели. Името му идва от белия му цвят и ефирната му пълна с въздух, като гъба структура и липсата на каквата и да е било мазнина при приготвянето му. Основната му съставка са бити белтъци, мъъъничко захар и брашно. След като се опече обикновенно му се прави заливка, за любителите на малкото калории може да е от бити на пяна белтъци, но аз съм резервирана към консумирането на сурови яйца. Един истински ниско калоричен женски десерт и антипод на калоричния, богат Дяволски кекс
Ангелският кекс се пече в специален незалепващ съд с дупка по средата, за да може топлината да се разпредели равномерно. Аз нямам такъв съд и за това го направих в обикновен съд за печене на кекс. След като се опече сладкиша се вади от фурната и се оставя да изстине обърнат на опаки, без да се вади от съда в който е печен, закрепен върху чаша, за да може да не се сплеска и да не се задуши. Когато изстине се освобождава от формата много внимателно, което си е предизвикателство заради липсата на мазнина при печенето
Моят ангелски кекс не е точно класически, защото като истински шокоманиак не се въздържах да му прибавя какао. За заливка ползвах бита сладкарска сметана и поръсих със стърготини ароматен натурален шоколад.
Направих половин доза за един мъничък сладкиш, но ако искате по-обемен десерт увеличете продуктите по 2.
Продукти:
6 белтъка
¼ ч.ч захар
½ ч.ч брашно
2 с.л. царевичен грис
2 с.л какао
½ ч.л. лимонтузу
щипка сол
За топинга:
100 мл течна подсладена сметана
2 блокчета натурален шоколад
Приготовление:
Брашното, солта, какаото и царевичната грис се пресяват в купа
Белтъците се разбиват с миксер. Когато станат на пяна се добавя лимонтузуто и продължават да се бият докато станат с меки връхчета. При непрекъснато биене добавяте захарта лъжица по лъжица.
Спирате миксера и добавяте брашнената смес при белтъците на три пъти, като след всяко добавяне разбърквате много внимателно с лъжица, за да не спаднат белтъците
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 минути. Когато изстине, освободете кекса от формата
Студената сметана се разбива на твърд крем. С помоща на шпатула или нож намажете кекса. Поръсете със стърготини от студения шоколад.
Добър апетит!
Други публикации:
Наистина, страхотни рецепти – тази вечер доста време стоях и четох най-различни неща от блога ти. Направих ангелския кекс, но може би защото фурната ми не е твърде добра, спадна при печенето и доста трудно го извадих след като изстина. Макар че сметаната след това да прикри дефектите от ваденето и дори тези начупвания да спомогнаха сметаната да попие вътре и се получи нещо вкусно. А и друго – аз сложих малко захар при разбиването на сметаната, нямах шоколад или захарни пръчици за доукрасяване.
Здравейте Милена, радвам се че рецептити ви допадат и че даже сте решили да направите някоя от тях.
Съжалявам, че кексът е спаднал. Ваденето от формата, както съм и писала в поста си, е голямо предизвикателство, заради липсата на мазнина. Може би, ако решите да го правите отново, пренебрегнете традицията и намазнете леко формата, за да е по-лесно ваденето. Иначе да – сметаната или пък разтопен шоколад вършат чудеса по прикриване на такива дефекти при сладкишите – невъднъж съм използвала чудодейните им свойстав в тази насока 😉
Поздрави!
Има невероятни вкусни рецепти в блога ти!След като резгледам снимките с удоволствие влизам в кухнята!Днес направих Ангелския кекс и стана доста сполучлив,но се чудех ако сложа в сместа малко парченца шоколад няма ли да е по-добре,заштото ми се стори малко сух??
Здравей, Krasimira! Много се радвам, че блогът и рецептите ви харесват! Нищо не пречи да сложите парченца шоколад, би станал много вкусен. Усещането за сухота вероятно е заради липсата на мазнина. Понякога, ако се бият твърде дълго белтъците също може да се получи същото усещане.
Хубава и усмихната седмица!
Ейнджълфууд с какао! Позор :)))
Аз съм свръхшокоманиак, обаче има едно нещо с ангелски кекс, което много обичам – Trifle с плодове, плодов сок/сироп и сметана. Задължително е да има праскови 🙂
„Trifle с плодове, плодов сок/сироп и сметана. Задължително е да има праскови“ – това не съм го пробвала, но звучи много вкусно!
Благодаря 🙂
Zdravei Dani. Sled 2 tiramisuta za 2 dena i 8 hartisali beltuka, re6ih da napravq toq keks. Za sujelenie ne mi se polu4i taka, kakto na snimkata. Ne se nadu (stranno 4e nqma bakpulver ili soda v receptata). Dali za6toto nqmah limontuzu i ne slojih?
Ina4e tiramisuto e nomer 1, pravq go mnogo 4esto i nqma 4ovek, na kogoto da ne e haresalo:)
Pozdravi
Здравей, Стела!
Съжалявам, че не се е получил както си очаквала. Да, наистина в рецептата няма набухвател, обема в този кекс се получава от въздуха при биенето на белтъците. Не е проблем, че не си сложила лимонтозу. По принцип, за да увеличат добре обема си, купата в която се бъркат трябва да е суха и да няма никакви следи от мазнина по нея. Също смесването с другите съставки трябва да е много леко, за да не падне обема. Това са нещата, които се сещам, но ми е трудно да преценя какъв е бил проблемът при теб, така от разстояние.
Хубава и усмихната вечер!
dnes napravih angelskiqt keks no ne se nadu
stana tanak i dosta korav no az sam sviknala da improviziram sladki katastrofi narqzah go na romboidi slepih gi s edin krem i otgore sas smetana i na vkus se polu4i mnogo priqten desert!!! moje bi trqbva se sloji bra6no s nabuhvateli
Здравейте, Мария. Съжалявам, че не се е получило така както сте очаквали! За рецептата не е нужен набухвател, кексът се надува от битите белтъци. Радвам се, че въпреки че не се е получило както сте очаквали сте му намерили приложение и успешно сте импровизирали
Поздрави!