Крем Брюле

От известно време мъжът ми говори за невероятния крем „Дипломат”, който е приготвяла сестрата на баба му, когато той е бил малък. Много искаше да му приготвя такъв, защото в спомените му беше останал като невероятно вкусен десерт. Естествено веднага потърсих рецепти в нета. Навсякъде където прочетях за този крем, се оказваше че съдържа голямо количество захаросани плодове, лимонови и портокалови корички. Много се учудих, защото знам колко необича моят мъж подобни захаросани плодове. Помислих си, че или с времето вкусовете му са се променили или пък крем “Дипломат” от спомените му, не е никакъв крем “Дипломат”. Разпитах го подробно и от това което успя да се сети и да ми разкаже го оприличих най-много на крем Брюле. И веднага направих. Дадох лъжичка за дегустация и зачаках. Кремът стана страхотен, но разочарованието беше на лице – това не беше крем “Дипломат” от неговото детство. Нищо търсенето продължава, а днес свекърва ми се обади да каже, че е намерила една стара, изписана на ръка тетрадка с рецепти на тавана. Умирам от нетърпение да я разлистя и да открия дали тайната се крие там

За крем брюле има бърз и не толкова бърз вариант за приготовление. И двата, разбира се, включват жълтъци и сметана. Бързият се прави като се разбъркат жълтъците със подсладена сметана. На българският пазар подсладената смената, която се предлага и съм намирала е на растителна основа, което веднага прави вкусовите и качества не толкова добри. За по-бавният вариант се ползва животинска неподсладена сметана, която е чувствително по-скъпа, но и по-вкусна. Добавя се шушулка ванилия за дълбочина на вкуса. По-бавно в приготовлението е това, че за да се разтопи захарта и за да се извлече аромата на ванилията сметаната се загрява до кипване. В по-бързия вариант тази стъпка е пропусната, защото сметаната вече е подсладена, а ванилията се добавя от готово прахче. Аз направих крема и по двете технологии. Снимките са на крем Брюле по по-бързата технология

Продукти за вариант 1 – за 5 порции

4 малки жълтъка

1 ½ чаша подсладена сметана

1 прахче ванилия

5 ч.л. захар

Приготовление:

  1. Жълтъците се отделят от белтъците.
  2. Жълтъците се разбъркват с тел или вилица и се добавя сметаната и прахчета ванилия. Сместа се разбърква леко до хомогенизиране и се разпределя между съдовете за печене.
  3. Фурната се загрява на 170 градуса. В тава се поставят рамекините и се налива вряла вода, колкото да покрие 2/3 ти от стените им. Пече се около 50 минути или докато кремът започне да стяга, като внимавате водата да не завира. Когато започне да се изпарява, се долива още малко топла вода.
  4. За да получите карамелизирана коричка, след като кремът е готов, го поръсвате с по 1 ч.л. захар и връщате на най-горна решетка в загрята на 250 градуса фурна на грил за около 5 минути

Продукти за вариант 2 – за 5 порции

4 малки жълтъка

1 ½ чаша неподсладена животинска сметана

½ чаена чаша захар

1 шушулка ванилия

5 ч.л. захар

Приготовление:

  1. Жълтъците се отделят от белтъците.
  2. Половината от сметаната, захарта и семената от шушулката ванилия се разбъркват добре и се загряват до кипване, като се бърка непрекъснато.
  3. Сметаната се оставя да се охлади леко и се добавя другата половина студена сметана. Когато сместа се охлади до степен, че да е приятна на пипане и да не пари се прибавя на тънка струйка към жълтъците и се разбърква добре. Сместа се прецежда през ситна цедка, за да се отстранят всички по-едри частици.
  4. Сместа се разпределя между съдовете за печене.
  5. Фурната се загрява на 170 градуса. В тава се поставят рамекините и се налива вряла вода, колкото да покрие 2/3 ти от стените на съдовете. Пече се около 50 минути или докато кремът започне да стяга, като внимавате водата да не завира. Когато започне да се изпарява, се долива още малко топла вода.
  6. За да получите карамелизирана коричка, след като кремът е готов, го поръсвате с по 1 ч.л. захар и връщате на най-горна решетка в загрята на 250 градуса фурна на грил за около 5 минути

Добър апетит!

Други публикации:

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Карамелов пай

Бисквити със шоколад и орехи

31 comments on “Крем Брюле

  1. Eoc каза:

    Обожавам крем брюле 🙂 Толкова изкушаващи снимки 🙂

    За сметаната – млечна сладкарска и обикновена купувам на Neuburger, растителната наистина не става…
    Не съм приготвяла крем „Дипломат“, но ето една рецепта, която е без захаросани плодове http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2712.msg90858.html#msg90858

    • Danyela каза:

      Еос, благодаря ти! Непременно ще потърся сметаната, която каваш че ползваш! Благодаря много и за рецептата!
      Поздрави и усмихната седмица!

    • Светлин каза:

      Искам да попитам от къде мога да намеря въпросната сметана Neuburger. Пробвах рецептата, но с разстителна сметана и резултатът беше доста зле и искам да пробвам с животинска сметана, но така и не мога да намеря по големите вериги магазини.

      • Danyela каза:

        Светлин, Neuburger има в Била почти винаги. Много е хубава и малко по-евтина от Президент. Това са двете марки млечни сметани, които ползвам и от които съм много доволна
        Поздрави!

  2. Yordanka Dobreva каза:

    Дани, кремът ти е прекрасен,
    а и аранжиран с тази ягодка…
    Поздрави на съпруга ти : и аз обичам крем „Дипломат“,
    който го няма в нет-а.
    Имам една рецепта на първа страница в моята тетрадка
    /когато съм започнала да си записвам/
    Ще трябва да я публикувам :)))
    Спорна и слъчева нова седмица!

    • Danyela каза:

      Дани, благодаря! Ще очаквам с нетърпение да публикуваш рецептата!
      Поздрави и хубава седмица!

  3. мебели каза:

    От много време искам да направя и мисля че ще успея благодарение на вашата рецепта. Благодаря 🙂

  4. Val каза:

    Браво
    Любимият ми крем

  5. Ирина каза:

    Брюлето ти е страхотно, Дани. Чудесен десерт, особено гарниран с тази ягодка 🙂

    За сметаната си права, аз също избягвам да купувам растителна, защото млечната я превъзхожда по всички показатели.

    Спорна и усмихната седмица 🙂

  6. Dani каза:

    Дани,
    прекрасно предложение за крем брюле. Дори наскоро спорихме с моя приятелка коя е оригиналната рецепта за брюле и тя твърдеше, че кремът не се пече. Според мен няма такъв вариант, но какво и да е. Благодаря за споделената рецепта от мамините архиви, ще го пробвам задължително.

    • Danyela каза:

      Дани, благодаря ти! Аз също мисля, че класическото брюле се пече на водна баня!
      Хубава и усмихната седмица!

  7. Stela каза:

    Здравей,Дани!
    Много вкусни4ко крем4е.
    А по повод крем Дипломат,аз същто дълго време търсих рецептата.Имах огромном желание да го приготвя.Работех в ресторант,в които 4есто приготвяха крема,бях записала рецептата,но не я открих.Намерих тази в нета,дано да е това,което търсиш.http://kitchenbg.com/view.php?rec=295

  8. Zlati каза:

    Здравй Дани,
    Поздравлене за крем брюле…със захар cassonade става божествен.А относно крем Дипломат. В България той е известен най-вече по рецептата на Соня Чортанова, кулинарно гуру от средата на миналия век. В соц. времето,в рецептурника на заведенията беше точно нейната рецепта.
    Продукти: 8яйца,1л.пр мляко,10с.л.захар,3с.л.брашно,3 с.л.какао,30гр.желатин, 1 ванилия,(бишкоти, орехи,шололад, пожелане за гарниране)
    Желатина се накисва предварително в малко студена вода.Трите с.л.брашно се размиват в малко студено мляко, прибавят се един след друг 8-те жълтъка, разбивайки до гладка смес.Към сместа бавно се прибавя горешото мляко, в което е разтворена захарта. Прибавя се желатина. Сместа се слага на печката, бъркайки до завиране. Снема се от огъня. Като изстине, слага се есенцията,след което внимателно, бъркайки бавно и в една посока се прибавят разбитите на сняг белтъци.От крема се отделя 1/2, добавят се 3-те л.какао. В подходящ съд се редуват светлия и какаовия крем. Гарнира се пожелание с бишкоти, шоколад, орехи или с други добавки по индивидуален вкус. Престоява в хладилника 1 нощ или поне 10-12 часа.
    Дано съм била полезна.(Мисля, че рецептата е оригиналмата, но тъй като често си ги донагласявам по домашния вкус, възможно е през годините да съм наптавила нчкои малки промени)

    • Danyela каза:

      Zlati, благодаря много за рецептата! Наистина много прилича на това, което мъжът ми описва като консистенция! Непременно в скоро време ще я направя! Хиляди благодарности още веднъж!
      Поздрави и усмихната седмица!

      • mama_gali каза:

        Никога не съм опитнала крем брюле, нямам представа какъв трябва да е резултата, но се засилих да го правя, и….. Купих сметана, на която специално погледнах да не е само раст.мазнини, взех вариант с мляко в нея, уж животинска, нали по-хубава ( хахаха, смея се сама на себе си )и вкъщи я отварям – не е течна, гъста като цедено мляко, а кутията същата като течната. Но вече бях почнала, че и фурната включена, та правих крем с тази, с малко прясно мляко добавено – резултатът беше божествен. Та следващия път по твоята рецепта сигурно ще е още по-божествен, само не ми се смей много, поне ентусиазъм не ми липсва.

  9. Danyela каза:

    mama_gali, браво за ентусиазма и резултата! Много, много ти се радвам, че с такова желание си се захванала с приготвянето на този крем. По принцип животинската сметана е с точно такава консистенция – като цедено мляко, когато е студена. Попаднала си на качествена сметана. При загряването се втечнява. Варианта да я разредиш с малко прясно мляко е много удачно решение, в някои рецепти които съм срещала крема Брюле се прави с комбинация от сметана и мляко, а резултата е малко по-лек и диетичен, но също много вкусен.
    Хубава и усмихната вечер!

  10. mama_gali каза:

    Леле, чак ме хвана срам, аз реших, че съм взела нещо неподходящо. Значи трябваще просто да я изсипя в купата и на котлона… Пак ще пробвам.

    • Danyela каза:

      mama_gali, няма нищо срамно. Просто не си ползвала до сега такава сметана. Спомням си първият път, когато аз купих, колко учудено я гледах 🙂 Да, просто я изсипваш и на котлона

  11. ели каза:

    а може ли крема да се направи със сметана за готвене като и се добави захар?

    • Danyela каза:

      Да, Ели, може. Това е вариант 2 на рецептата за крем Брюле, от текста в поста

  12. Драгойчо каза:

    Привет,
    за първи път посещавам блога ти, търсейки вкусни рецепти из нета.
    Случайно попаднах на рецептата за крем брюле. Това, което ми хареса е, че си споменала дори цедката и прецеждането – нещо, което е една от тайните на този десерт! Крем брюле е богат крем, изтъчен и деликатен… Препоръчвам го на всички, които не са го опитвали! Макар че прилича на крем карамел, двата крема са изключително различни и като консистенция, и като вкус!
    В моята рецепта, аз си позволява да добавя в сметаната, освен шушулката ванилия – ром и настъргана кора от портокал, която остава в цедката при цеденето. Експериментирайте на воля с вкусовете! Колкото до лесния вариант на рецептата – изберете го, ако наистина нямате никакво време. Хубавия крем брюле има нужда от време. Трябва да е добре охладен, преди да му се направи хрупкавата коричка! Нещо, което в много ресторанти пропускат да направят…
    Хайде стига съм писал. Отивам да чета следващата рецепта!

    Чааооо 🙂

    • Danyela каза:

      Драгойчо, благодаря за коментарът и споделените тънкости около твоята рецепта за Крем Брюле. Хубава вечер!

  13. Eлена каза:

    Случайно попаднах тук, като търсех в нета рецепта за „брюле“.
    Не зная докъде си стигнала в търсенето на рецептата за „Дипломат“, но и аз го обожавах в детството си. Някъде имам вероятно и рецептата, не съм го правила от поне 15 години.
    В маминия крем никога не е имало плодове или корички, но и аз съм чувала за такива варианти.
    Помня, че се правеше с доста яйца, жълтъците се разбиваха отделно със захар и прясно мляко и се сгъстяваше на котлон, като накрая се добавяше желатин. В охладения вече крем се прибавят разбитите на сняг пак със захар белтъци.
    1/3 от крема се смесва с какао и така се насипва в стъклени чаши – ред жълт, ред кафяв и ред жълт крем.
    Дано съм от полза, не помня точните пропорции, а тефтерчето ми е май на вилата.

  14. Мария каза:

    Здравей, Даниела. Твоят блог е сред „готварските книги“, които следя и на които имам много доверие.

    Пиша този коментар, тъй като имах неудоволствието да видя снимка на твоя крем брюле в рекламна брошурка на Гранде гирос и пица (grandegyros.eu). В самия им сайт снимката на десерта е друга, но на брошурката, която извадихме от пощенската ни кутия, на снимката, илюстрираща тяхното „Офис меню“, към гиросите и салатите са аранжирали две бройки от твоето прекрасно брюле с ягодка отгоре (заглавната снимка на тази страница).

    Извинявам се предварително, ако „тревогата“ е фалшива. Ако не е и не можеш да се сдобиеш с въпросната брошурка, няма проблем да ти изпратя/дам тази, която попадна у мен.

  15. Danyela каза:

    Здравей, Мария!
    Много ти благодаря за информацията – нямах представа, че са използвали снимката. Ще се опитам да се свържа с тях, защото употребата и със сигурност е без моето знание. Ще съм ти безкрайно благодарна, ако няма да ти създам затруднения, да ми изпратиш сканирана брошурата на vkuhniata@abv.bg
    Сърдечни поздрави!

  16. Сико каза:

    Здравейте!
    Бързам да Ви се похваля с първия ми и най-вече супер успешен опит с крем Брюле :)))
    Прочетох в коментарите, че може да се ескпериментира с портокалови корички и мисля, че се получи ПРЕ-ВЪЗ-ХО-ДЕН! 🙂
    Благодаря за прекрасния блог!

Вашият коментар