Както съм споменавала, обожавам патладжани. Приготвени по всякакъв начин – печени, пържени, задушени, май само сурови не съм ги опитвала. Родината на патладжана е Азия и по-късно през средновековието е пренесен от арабите в средиземноморието.
Напоследък доста готвя и с нахут – опитам вкусът му във всякакви ястия и комбинации. Днес приготвих едно постно ястие от патладжан и нахут с мнооого домати и източни подправки. Идеята за рецептата е от книга, от която често черпя вдъхновение „The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking”
Продукти:
3 големи патладжана, нарязани на кубчета
1 кг домати, нарязани на дребно
1 ч.ч сух нахут, накиснат във вода от предишната вечер
2 големи глави лук, нарязани на дребно
5-6 скилидки чесън, нарязан на ситно
½ връзка магданоз
½ ч.л смлян кимион
½ ч.л смлени зърна кориандър
5-6 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Опционално:
½ ч.л. канела – аз не сложих
За гарнитурата:
1 ч.ч дълъг ориз
3 ч.ч вода
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Поръсват се обилно със сол и се оставят в цедка, за да си пуснат горчивия сок за около 1 час.
Нахута се слага в тенджера с вода, която да го покрие 3-4 пърста и се вари около 30-40 минути или докато омекне. След като се свари, изсипете водата и претрийте зърната нахут между дланите си, за да отделите ципите му.
След като патладжана е пуснал сока си, измийте го добре от солта и го оставете да се изцеди от водата, най-добре върху кухненска хартия.
Загрейте зехтина в тиган и задушете до омекване лукът, прибавете чесънът и когато усетите аромата му прибавете сухите подправките, за да извлечете и техният аромат за 1-2 минути.
Прибавете патладжана, разбъркайте добре, за да покриете парчетата от всички страни с подправките.
Задушавайте около 5-6 минути.
Добавете нахута и доматите, подправете със солта и черния пипер и задушавайте още 30-35 минути. Спрете котлона и поръсете с ситно нарязания магданоз
За гарнитурата:
В микровълновата сложете ориза, водата и подправките и варете около 30 минути на 850 W или докато водата се абсорбира и оризът омекне.
Сервирайте в чиния, като направите пръстен от ориза и в центъра сипете от задушеното.
Добър апетит!
Други публикации:
Дани, снощи направих задушеното и отново си облизахме пръстите, както при всички останали твои рецепти, които съм правила! Обичам патлаждани, а подправките в тази рецепта много добре му пасват. Браво на теб!
Светла, много ме зарадва с коментара ти!
Сърдечни поздрави!