Задушено от патладжани и нахут

Както съм споменавала, обожавам патладжани. Приготвени по всякакъв начин – печени, пържени, задушени, май само сурови не съм ги опитвала. Родината на патладжана е Азия и по-късно през средновековието е пренесен от арабите в средиземноморието.

Напоследък доста готвя и с нахут – опитам вкусът му във всякакви ястия и комбинации. Днес приготвих едно постно ястие от патладжан и нахут с мнооого домати и източни подправки. Идеята за рецептата е от книга, от която често черпя вдъхновение „The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking”

Продукти:

3 големи патладжана, нарязани на кубчета

1 кг домати, нарязани на дребно

1 ч.ч сух нахут, накиснат във вода от предишната вечер

2 големи глави лук, нарязани на дребно

5-6 скилидки чесън, нарязан на ситно

½ връзка магданоз

½ ч.л смлян кимион

½ ч.л смлени зърна кориандър

5-6 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

Опционално:

½ ч.л. канела – аз не сложих

За гарнитурата:

1 ч.ч дълъг ориз

3 ч.ч вода

сол и черен пипер на вкус


Приготовление:

Патладжаните се обелват и нарязват на кубчета. Поръсват се обилно със сол и се оставят в цедка, за да си пуснат горчивия сок за около 1 час.

Нахута се слага в тенджера с вода, която да го покрие 3-4 пърста и се вари около 30-40 минути или докато омекне. След като се свари, изсипете водата и претрийте зърната нахут между дланите си, за да отделите ципите му.

След като патладжана е пуснал сока си, измийте го добре от солта и го оставете да се изцеди от водата, най-добре върху кухненска хартия.

Загрейте зехтина в тиган и задушете до омекване лукът, прибавете чесънът и когато усетите аромата му прибавете сухите подправките, за да извлечете и техният аромат за 1-2 минути.

Прибавете патладжана, разбъркайте добре, за да покриете парчетата от всички страни с подправките.

Подправките

Задушавайте около 5-6 минути.

Добавете нахута и доматите, подправете със солта и черния пипер и задушавайте още 30-35 минути. Спрете котлона и поръсете с ситно нарязания магданоз

За гарнитурата:

В микровълновата сложете ориза, водата и подправките и варете около 30 минути на 850 W или докато водата се абсорбира и оризът омекне.

Сервирайте в чиния, като направите пръстен от ориза и в центъра сипете от задушеното.

Добър апетит!

Други публикации:

Фалафел

Фалафел със сос Тахини

Таджин с нахут

Таджин с нахут

Патладжани с доматен сос

Патладжани с доматен сос

2 comments on “Задушено от патладжани и нахут

  1. Svetla каза:

    Дани, снощи направих задушеното и отново си облизахме пръстите, както при всички останали твои рецепти, които съм правила! Обичам патлаждани, а подправките в тази рецепта много добре му пасват. Браво на теб!

Вашият коментар