Късна вечер. Детето е приспано, мъжът ми си се занимава с нещо свое, чувам че клавиатурата тропа усилено, пак пише нещо. Кучето хърка смешно и тича на сън, сънува как се гони с другите кучета, проскимтява. Някаква аларма в далечината усилено вие, опитвам се да не и обръщам внимание и се чудя как хората живеещи в блока под който е паркирана успяват да заспят. По улицата, така наречен булевард, минават коли рядко, чувам тропота им по паважа, макар че са доста далеч. Самотен светофар светва червено, жълто, зелено и обратно отново. Минава кола, която събира боклука, жълтата и лампа мига и аз си мисля, че трябва да забележа в колко часът обикновено го прави, за да мога да подготвя апрата и статива и да снимам на много отворена бленда и ниска скорост светлините, които ще нарисува в кадъра.
Прозорецът е широко отворен и усещам аромата на цъфналите дървета. Облягам гърба си на широкия удобен стол и се приготвям да напиша рецептата за черния шоколадов мус, който похапвам, докато се наслаждавам на звуците и тишината на отиващия си ден. Тъмен, приятно горчив, интензивно шоколадов и едновременно с това пухкав и ефирен заради битата сметана. Може би един от най-неустоимите шоколадови десерти изобщо.
Адаптирано от Confections of a foodie bride
Продукти за 4 порции:
80-100 грама натурален шоколад – използвах шоколад с 75% какаово съдържание
1 с.л. какао
2 с.л. захар
2 жълтъка
3 с.л. силно еспресо
½ чаена чаша млечна неподсладена сметана за разбиване
Приготовление:
Жълтъците, захарта, какаото и кафето се разбъркват с тел и се поставят върху тенджера с вряща вода на котлона. Бъркат се непрекъснато, докато жълтъците започнат да се сгъстяват. Добавя се начупения на парченца шоколад и се разбърква до разстопяването му, като се внимава да не останат бучици или парченца, а кремът да стане напълно хомогенен. Оставя се да се охлади
Добре охладената сметана се разбива на пухкав крем и внимателно се смесва и разбърква със шоколадовата основа. Мусът се насипва в купички и се оставя на студено в хладилника да стегне. Преди сервиране се поръсва със стърготини шоколад, може да се гарнира с розички от бита сметана
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
This is gorgeous…WOW! I need to go look for an English translation.
Thanks, deeba! You can see original receipt in English here http://www.jasonandshawnda.com/foodiebride/archives/3175 , I used a bit more chocolate around 100 grams and a bit more cream – 1/2 cup
Enjoy!
Неустоимо изглежда, Дани! Текстурата му е толкова пухкава, ако имах под ръка сметана и шоколад, веднага щях да го забъркам 🙂
П.П. Обожавам спокойствието на нощта, която ти описваш.
Мерси, Ирина!
Изглежда направо божествено, ммммммммм шоколаааад 🙂
🙂
Обожавам шоколадов мус. Непременно ще изпробвам и твоя. Много хубав разказ. Поздрави и приятни празнични дни!
Благодаря ти много! Хубави празници на теб и семейството ти!
Благодаря за прекрасната рецепта! Може ли да ме ориентираш за трайността на муса, защото съм чувала, че трябва да се консумира до 10 часа, а искам да го сервирам след около 24.
Здравей, tih! мисля, че няма проблем да го сервираш и след като е престоял 24 часа. Няма сурови яйца – жълтъците се обработват на водна баня, няма сурови белтъци.
Хубави празници!
Ami moje li vmesto smetana da se napravi s razbiti na snqg beltaci
Изглежда супер вкусно.. мисля че ще си разваля диетата
Утре ще приготвя муса по твоята рецепта. Струва ми се много вкусен.
Дано ви хареса!
Весели празници!
Здравей,
Искам да попитам какво трябва да представлява силното еспресо? Направено кафе или кафе на прах?
malkiqbuda, направено кафе, но много силно. Придава прекрасен аромат
Поздрави!
Мда, за съжаление стана много вкусно и сега приятелката ми само ми мрънка на главата да и правя отново и отново. Иначе експериментирах с количеството сметана и с повече сметана също става много хубаво.
Поздрави!
Да, така е, мусът е много пристрастяващ. Хубавото е че става бързо и може да се прави често 🙂
Поздрави!
Страхотен сайт, страхотни рецепти! Изпробвала съм 3-4 и всичко се получава на 100%. От доста време търсих рецепта за мус, но повечето са със сурови яйца. Тази ме очарова и вече 3 път я правя. Страхотен вкус.
Много се радвам!
Сърдечни поздрави!
Не разбрах какво имаш предвид под „поставя се ВЪРХУ тенджера с вряща вода“.
Във нея, тоест, на водна баня?
Държи се във въздуха над нея?
Или буквално върху нея – тоест дъното на горния съд запушва тенджерата?
🙂
Панетра, имам в предвид на водна баня – дъното на горният съд е потопено във водата на долният съд
Поздрави!
[…] тази статия ми даде идеята за […]
Чудесно си описала всичко!!!!! А десертът….м-м-ммммммммммм………
http://thingamyjic.blogspot.com/ 🙂
Здравейте, изглежда невероятно! Въобще целия Ви блог е страхотен.Искам да попитам каква точно сметана използвате / марка също ще ми свърши работа/? Благодаря предварително.
Здравейте, parcalesa! Благодаря за добрите думи за блога!
Използвам винаги млечна сметана, не такава на растителна основа.
Обикновено купувам President или Neuburger 30% масленост в синя опаковка (http://www.markify.com/images/ctm/originals/003411188.JPG)
Сърдечни поздрави!
Привет,
Рецептата е много изкусителна и бих искала да я пробвам, но за детенцето ми. С какво бих могла да заменя кафето? Прясно мляко?
Благодаря
Здравейте,
можете да замените кафето с прясно мляко или да не го заменяте с нищо, просто го пропуснете
Поздрави,
Даниела
Чудесно! Мерси 🙂
Здравейте,
ако се използва обикновен фин
млечен шоколад трябва ли да се промени някоя от съставките на муса, например да се махне захарта?
Поздрави,
Гергана
Здравейте, Гергана
Може да редуцирате захарта до 1 с.л., за да не стане мусът прекалено сладък
Поздрави,
Даниела
Здравейте!!Бих искала муса да няма аромата на кафе….ако се махне,трябва ли да се замести с нещо??
Може да се сложи ликьор според вкусът ви, или да не се слага нищо.