Шоколадов мус

Късна вечер. Детето е приспано, мъжът ми си се  занимава с нещо свое, чувам че клавиатурата тропа усилено, пак пише нещо. Кучето хърка смешно и тича на сън, сънува как се гони с другите кучета, проскимтява. Някаква аларма в далечината усилено вие, опитвам се да не и обръщам внимание и се чудя как хората живеещи в блока под който е паркирана успяват да заспят. По улицата, така наречен булевард, минават коли рядко, чувам тропота им по паважа, макар че са доста далеч. Самотен светофар светва червено, жълто, зелено и обратно отново. Минава кола, която събира боклука, жълтата и лампа мига и аз си мисля, че трябва да забележа в колко часът обикновено го прави, за да мога да подготвя апрата и статива и да снимам на много отворена бленда и ниска скорост светлините, които ще нарисува в кадъра.

Прозорецът е широко отворен и усещам аромата на цъфналите дървета. Облягам гърба си на широкия удобен стол и се приготвям да напиша рецептата за черния шоколадов мус, който похапвам, докато се наслаждавам на звуците и  тишината на отиващия си ден. Тъмен, приятно горчив, интензивно шоколадов и едновременно с това пухкав и ефирен заради битата сметана. Може би един от най-неустоимите шоколадови десерти изобщо.

Адаптирано от Confections of a foodie bride

Продукти за 4 порции:

80-100 грама натурален шоколад – използвах шоколад с 75% какаово съдържание

1 с.л. какао

2 с.л. захар

2 жълтъка

3 с.л. силно еспресо

½ чаена чаша млечна неподсладена сметана за разбиване

Приготовление:

Жълтъците, захарта, какаото и кафето се разбъркват с тел и се поставят върху тенджера с вряща вода на котлона. Бъркат се непрекъснато, докато жълтъците започнат да се сгъстяват. Добавя се начупения на парченца шоколад и се разбърква до разстопяването му, като се внимава да не останат бучици или парченца, а кремът да стане напълно хомогенен. Оставя се да се охлади

Добре охладената сметана се разбива на пухкав крем и внимателно се смесва и разбърква със шоколадовата основа. Мусът се насипва в купички и се оставя на студено в хладилника да стегне. Преди сервиране се поръсва със стърготини шоколад, може да се гарнира с розички от бита сметана

Добър апетит!

Други публикации:

Нутела бонбони

Шоколадови мъфини с парченца шоколад

Шоколадово-бадемов сладкиш без брашно

Преди 1 година:

Царевичен хляб с чушки

Реклама

33 comments on “Шоколадов мус

  1. deeba каза:

    This is gorgeous…WOW! I need to go look for an English translation.

  2. Ирина каза:

    Неустоимо изглежда, Дани! Текстурата му е толкова пухкава, ако имах под ръка сметана и шоколад, веднага щях да го забъркам 🙂

    П.П. Обожавам спокойствието на нощта, която ти описваш.

  3. galina каза:

    Изглежда направо божествено, ммммммммм шоколаааад 🙂

  4. littlethingslife каза:

    Обожавам шоколадов мус. Непременно ще изпробвам и твоя. Много хубав разказ. Поздрави и приятни празнични дни!

  5. tih каза:

    Благодаря за прекрасната рецепта! Може ли да ме ориентираш за трайността на муса, защото съм чувала, че трябва да се консумира до 10 часа, а искам да го сервирам след около 24.

    • Danyela каза:

      Здравей, tih! мисля, че няма проблем да го сервираш и след като е престоял 24 часа. Няма сурови яйца – жълтъците се обработват на водна баня, няма сурови белтъци.
      Хубави празници!

      • Elenka каза:

        Ami moje li vmesto smetana da se napravi s razbiti na snqg beltaci

  6. Giorgio каза:

    Изглежда супер вкусно.. мисля че ще си разваля диетата

  7. диди каза:

    Утре ще приготвя муса по твоята рецепта. Струва ми се много вкусен.

  8. Danyela каза:

    Дано ви хареса!
    Весели празници!

  9. malkiqbuda каза:

    Здравей,
    Искам да попитам какво трябва да представлява силното еспресо? Направено кафе или кафе на прах?

    • Danyela каза:

      malkiqbuda, направено кафе, но много силно. Придава прекрасен аромат
      Поздрави!

  10. malkiqbuda каза:

    Мда, за съжаление стана много вкусно и сега приятелката ми само ми мрънка на главата да и правя отново и отново. Иначе експериментирах с количеството сметана и с повече сметана също става много хубаво.
    Поздрави!

    • Danyela каза:

      Да, така е, мусът е много пристрастяващ. Хубавото е че става бързо и може да се прави често 🙂
      Поздрави!

  11. Илияна каза:

    Страхотен сайт, страхотни рецепти! Изпробвала съм 3-4 и всичко се получава на 100%. От доста време търсих рецепта за мус, но повечето са със сурови яйца. Тази ме очарова и вече 3 път я правя. Страхотен вкус.

  12. Пантерата каза:

    Не разбрах какво имаш предвид под „поставя се ВЪРХУ тенджера с вряща вода“.
    Във нея, тоест, на водна баня?
    Държи се във въздуха над нея?
    Или буквално върху нея – тоест дъното на горния съд запушва тенджерата?

    🙂

    • Danyela каза:

      Панетра, имам в предвид на водна баня – дъното на горният съд е потопено във водата на долният съд
      Поздрави!

  13. […] тази статия ми даде идеята за […]

  14. Бу каза:

    Чудесно си описала всичко!!!!! А десертът….м-м-ммммммммммм………
    http://thingamyjic.blogspot.com/ 🙂

  15. parcalesa каза:

    Здравейте, изглежда невероятно! Въобще целия Ви блог е страхотен.Искам да попитам каква точно сметана използвате / марка също ще ми свърши работа/? Благодаря предварително.

  16. Danyela каза:

    Здравейте, parcalesa! Благодаря за добрите думи за блога!
    Използвам винаги млечна сметана, не такава на растителна основа.
    Обикновено купувам President или Neuburger 30% масленост в синя опаковка (http://www.markify.com/images/ctm/originals/003411188.JPG)
    Сърдечни поздрави!

  17. Kalina Paraskova каза:

    Привет,
    Рецептата е много изкусителна и бих искала да я пробвам, но за детенцето ми. С какво бих могла да заменя кафето? Прясно мляко?

    Благодаря

    • Danyela каза:

      Здравейте,
      можете да замените кафето с прясно мляко или да не го заменяте с нищо, просто го пропуснете
      Поздрави,
      Даниела

  18. Gergana каза:

    Здравейте,
    ако се използва обикновен фин
    млечен шоколад трябва ли да се промени някоя от съставките на муса, например да се махне захарта?

    Поздрави,
    Гергана

    • Danyela каза:

      Здравейте, Гергана
      Може да редуцирате захарта до 1 с.л., за да не стане мусът прекалено сладък
      Поздрави,
      Даниела

  19. Магдалена каза:

    Здравейте!!Бих искала муса да няма аромата на кафе….ако се махне,трябва ли да се замести с нещо??

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s