Малкото ми момиче неусетно расте. От малко вързопче с мощен глас постепенно се превръща в малко човече със собствено мнение и характер. Ужасно бързо минаха първите месеци от живота на Хая и дойде време за нейното захранване, моментът в който тя ще започне бавно и постепенно да опитва всички храни характерни за домашната ни кухня.
Но всичко по реда си, сега е време за първите лъжички каша. Реших да не купувам готови инстантни каши, които въпреки, че пестят време, не съдържат всички полезности на домашната каша от пълнозърнесто зърно с всичките и естествени и не добавени витамини. Освен, че е полезна, приготвянето на домашна каша е евтино и лесно и дава свобода на майката да включи в менюто на бебето всички видове зърна. За жалост готови еднокомпонентни безмлечни каши без добавка на захар, почти отсъстват от българския пазар – има ориз, овес, просо и още един-два вида. А полезните зърна далеч не се изчерпват с това. Много исках втората каша (след ориза), която ще опита дъщеря ми да е от елда – заради това че е безглутенова, съдържа желязо и други полезни вещества. За това след бърза проверка и обиколка по био магазините взех пакетчета елда и освен това кафяв ориз, ечемик, просо и още няколко зърна. Технологията на приготвяне на домашна каша е еднаква за всички видове зърна, и ми дава свободата да правя зърнени комбинации според вкуса ми. Освен зърната ми трябваше само още мощна мелничка за кафе и домашното производство можеше да започне.
За начало реших да приготвя малко количество от един вид зърно, защото домашно приготвеното брашно няма трайността на инстантните готови каши, пък и сега дъщеря ми едва изяжда по няколко лъжички твърда храна.
Като първа стъпка приготвих брашното: Отсипах 2 шепи зърно от елда, измих го добре, разстлах го на тънък слой в тава и го мушнах за около 40 минути в предварително загрята на 60 градуса фурна с вентилатор, за да се изсуши, като го разбърквах често. Сушенето е необходимо, за да се консервира зърното. След като зърното се изсуши, го оставих да се охлади го смлях на брашно с мелничка за кафе. Смлях го на фин прах, за да може и готовата каша да има колкото се може по-гладка и нежна текстура и го прибрах в плътно затворен буркан в хладилника. Така брашното може да престои седмица-две. И така вече съм готова да правя домашна каша.
За да се приготви кашата е необходимо от предишната вечер да се накисне във вода малко количество брашно. Аз започнах с една супена лъжица. Накисването на брашното е необходимо, за да се разгради фитиновата киселина, в резултат на което полезните вещества се усвояват много по-добре от организма. Брашното се оставя да престои една нощ така накиснато, а на сутринта водата се изцежда до колкото може и се добавя прясна вода. Към лъжицата брашно добавих около половин чаша вода, защото исках кашата да стане по-рядка. От това количество се получава около 60-80 мл каша. Брашното с водата се слага на котлона на бавен огън и при непрекъснато бъркане се вари 10-15 минути. Кашата се сваля от котлона оставя се да се охлади и се добавя малко олио, за да се усвоят по-добре мастно разтворимите витамини. В кашите те почти отсъстват, но все пак добавянето на мазнина е важно. Към кашата може да се добави пожелание сварен плод, за да се овкуси. Аз добавих същото количество равно на количеството каша, сварена на пара и пасирана ябълка. Може да се добави също кърма или адаптирано мляко, за да се направи вкусът по-близък до познатия на бебетата вкус и за да се разреди консистенцията. Ако ще се добавя кърма е добре да се добави непосредствено преди консумация, защото кърмата много бързо втечнява кашата, заради ензимите в нея, които подпомагат бебешкото стомахче, по-бързо и добре да усвоява твърдата храна.
Така бързо и с малко усилие приготвих домашна, натурална и без добавки каша от елда, която се хареса много на малкото ми момиче. Тази рецептата се надявам да е една от многото, които ще добавям към рубриката ми Рецепти за деца, която започнах със захранването на синът ми
Добър апетит!
Други публикации:
Здравейте, кашата е страхотна, само имам един въпрос, защо варите ябълката? Топлинната обработка убива малко или много витамини и аз лично бих я настъргала сурова.
Здравейте!
Ябълката я варя, защото дъщеря ми е само на 6 месеца и е захранена само с 2-3 храни. В самото начало на захранването предпочитам да обработя термично плодовете, за да се неутрализират малко плодовите киселини и да стане по-лесно усвоима целулозата в тях. След един-два месеца ще и дам и суров плод, тогава няма да има нужда и да правя каши от брашно, а ще варя направо зърната и така ще и ги предлагам
Сърдечни поздрави!
Аз директно варих зърно от елда в 6 месец , защото не знаех точно как да направя каша. Нямахме никакъв проблем.
А на обяд с какво бихте комбинирали елдата?
Разбирам. Рецептите Ви са страхотни, следя ги с голям интерес!!!
Здравейте, благодаря Ви за изключително полезния пост! По една или друга причина не успях да захраня първият си син с домашни каши, а пък купешките почти отсъстваха от менюто му заради съмнителните съставки. Сега с второто си момче ще се постарая повече и ще следя блогът за още предложения. Поздрави!
Радвам се,че рецептите се завръщат. Голям почитател съм. Нямам бебче още,но дори и този пост ме накара да се усмихна:))
Страхотен и много полезен пост! Благодаря!
Имам и един въпрос: с просото как процедирате/ако изобщо давате/, по същия начин или направо мелене!
Благодаря, Веронкиа и Ванина!
Радостина, просо не съм правила до сега, но мисля да процедирам по абсолютно същия начин като с елдата. По тази технология съм правила до сега ориз, киноа, елда, овес, ръж, ечемик
Сърдечни поздрави!
Здравейте! Блогът Ви е много стилен, подреден и ухае вкусно. Попаднах на него търсейки информация за захранване на шест месечно бебе. Бихте ли споделили Вие с какво започнахте и как продължихте с вашето бебче.
Бъдете здрава, усмихната и все така успешна!
Пепи, много Ви благодаря за милите думи.
С дъщеря ми започнах с каша – оризова, после дадох банан и тиква (но и към двете направи алергична реакция и ги спрях) и после продължих с ябълка, елда и овес. Целта ми беше да започна с каша, да дам плод, с който да комбинирам кашата, за да е по-вкусна и да продължа с каши, за да мога да въведа глутен (с овес) преди края на 6 ти месец, защото съвременните препоръки са глутенът да се въведе между 4 ти и края на 6 ти месец. След това продължих със спелта, морков, жълтък, авокадо и месо. Всяка от храните въвеждах 5 дни, като първите въвеждах около 1 седмица.
Синът ми, преди 6 години го захраних първо със зеленчуци (морков, картоф и т.н), продължих с месо, каша и плод.
В общи линии поредността на въвеждане на групите храни е по преценка на майката, само се следва правилото да се въвеждат ниско алергенни храни.
Силно препоръчвам тази статия, ако не сте я чели https://xedra.wordpress.com/2009/07/25/food-intro/
Както и този сайт http://wholesomebabyfood.momtastic.com/, в който има много подробно инфо за отделните храни, хранителната им стойност и препоръка за възраст. Има също и интересни рецепти
Успех със захранването! Дано ви върви по вода и детенцето ви хареса всяко ваше ястие!
Здравейте,
поздравления за страхотния блок и всички тези невероятни рецепти. Твой фен съм от половин година 🙂
Когато попаднах на сайта случайно търсейки информация за домашно направени каши за моите малки бебета – аз съм горда майка на две момчета близначета , кликвах на различни рецепти и все се сещах за баба и как ухаеше на домашно приготвена храна у тях. Извърших реално пътуване във времето. Благодаря, за това преживяване!
Това, което най-много ми допада в целия блок е начинът, по които всичко разказано от теб звучи вкусно, приятно и лесно дори и за начинаещи.
Исках да попитам за тази конкретна рецепта със сурова елда ли се прави. Първият път когато направих доза имах някаква елда в нас и всичко става перфектно. При повторно изпълнение на рецептата след накисването на смляното брашно за няколко часа кашата става лепкава и се стичаше като „сурол“. В последствие разбрах, че съм използвала първия път бланширана елда и втория сурова. При теб получавал ли се е такъв проблем?
Анна, благодаря за милите думи!
Кашата в тази рецепта съм я правила със сурова елда. Да, след като се накисне става лепкава и стичаща се. Аз изцеждам колкото мога и след това сипвам нова вода, в която варя. Наистина с бланширана не се получава така
Здравей отново,
бих искала да добавя към въпроса си и още нещо. След като хвърлих един поглед върху сайта http://wholesomebabyfood.momtastic.com/, който си препоръчала останах с впечатлението, че си предложила на детето си глутен на 6 месеца чрез овес. за първи път чувам за толкова ранно предлагане. Били споделила още малко информация като препоръки към недотам ориентираните майки. Благодаря предварително!
Въведох глутен в края на 6 ти месец. Според препоръките, които съм чела, актуалните съвети са глутен да се въведе не преди 4 ти месец и не след 6 ти навършен. Ето линк към препоръките на европейската детска гастроентеролигчна асоциация
„“It is prudent to avoid both early less than 4 months and late – more than 7 months)) introduction of gluten, and to introduce
gluten gradually while the infant is still breast-fed, inasmuch as
this may reduce the risk of celiac disease, type 1 diabetes mellitus,
and wheat allergy.“
Click to access con_28.pdf
Здравейте!
А няма ли вариант да се направи кашата от сварени и пасирани зърна елда? Т.е. да не се прави от брашно? (бебето ми е на 6 месеца)
И аз наскоро разбрах за вкарването на глутена преди навършени 6 месеца, та мисля да вкарам и нещо глутеново, но домашно
Приемам съвети 🙂
Здравейте, Надя!
Обикновено пасираните сварени зърна не станат на достатъчно гладка консистенция, има люспички, които не се смилат добре и доста бебета, в началото на захранването може да откажат такава каша. Понякога тези люспички могат и да дразнят стомахчето, което още не е свикнало с твърдата храна. Има разбира се и бебета, които без проблем ядат и пасирани зърна, така че е въпрос на проба.
Глутен, лично аз вкарах с овесена каша и после каша от спелта/динкел и после каша от лимец заради ниското съдържание на глутен в тези зърна, но мисля всичко е въпрос на личен избор
Сърдечни поздрави и успешно захранване!
Здравейте,
Благодатя за полезната информация, която сте сподели ли с нас. Купих на сина ми брашно от елда, въпроса ми е – трябва ли да го пека ? И как да премахна горчивия влус на елдата?
Благодаря, много предварително !
Купеното готово брашно няма нужда от печене. За горчивия вкус – не зная. Не ми се е случвало да нагарча елдата. Да не е старо брашното?
Здравейте! Страхотна рецепта! Бих искала да попитам следното – не мога ли да сложа кърмата в самото начало на варенето на кашата или се убиват качествата й и изобщо може ли да се вари кърма? Имам известно количество замразена и се чудех как да я употребя. А по същия начин ли приготвяте кашата от лимец и ако е купено брашното нужно ли е да се запича?
Здравейте,
не бих варила кърма, губят се огромна част от полезните и качества.
Каша от лимец приготвям по същия начин, както и от почти всички зърна. Ако брашното е купено, не бих запичала, то не би трябвало да има нужда от такъв вид консервиране
Сърдечни поздрави!
Здравейте,
страшно ми допадна метода Ви на приготвяне на кашите. По същия начин ще процедирам и аз сега при захранването на дъщеря ми, само не съм сигурна колко често е ок да се дават зърнени каши на бебетата. Вие какво мислите по въпроса, дали е ок да се дават всеки ден или може би е по-добре през ден?
Здравейте,
кашите имат ценен състав и също дават необходимата енергия. Давала съм каши всеки ден на моите деца без притеснение
Сърдечни поздрави!
Здравейте, Дъщеря ми е на 9 м….искам да и дам каша от елда. Нужно ли е да захранвам постепенно или мога да и дам цялото количество без да захранвам?
Здравейте, може ли да де сложи масло вместо олио?
Здравейте,
да, ако е въведено, защо не. Тъй като аз въведох маслото и млечните доста по-късно, за това в началото ползвах растителни мазнини
Сърдечни поздрави!
Здравейте,
редовно следя сайта Ви, понеже намирам много интересни рецепти. В момента захранвам бебето си, което ще стане тази седмица на 8 месеца. Много ми допадна статията Ви за зърнените каши и бих искала да Ви попитам колко често давахте такива каши на Вашето бебе, имам предвид всеки ден ли?Аз давам в момента като следобедна закуска към 6 часа каша от просо или елда, смесена с плодове и АМ, като я приготвям по Вашата технология. Сега искам вече да включа и сутринта закуска, но ми се иска да избегна традиционната попара и да предлагам вместо нея елда, просо, киноа или пък амарант, смесени с козе сиренце и ГХИ вместо масло, та се чудех дали пък няма да станат много зърнените за деня. Много ще се радвам да споделите Вашия опит, за което предварително благодаря!
Здравейте отново Деница,
на децата ми давах каши/зърнени всеки ден. Когато изместих кашата/зърнените/ сутрин – с масло и сирене, започнах да давам за следобедна закуска плод с кисело мляко или заквасена сметана/рикота/извара или друго млечно, което детето обича и е въведено
Сърдечни поздрави!
Какво кисело мляко сте давали следобяд?
Козе , овче , краве?
Здравейте,
първо благодаря за хубавата статия! Моят син е в края на седми месец, реално шести и аз използвах горепосочената рецепта за направата на каша от елда, която синът ми много обича. Добавям малко банан или пюре от круша и шипка (тук в Австрия има една био марка Alnatura) , използвам готово пюре от шипка, з-то тя е много полезна, а и не зная как сама да си я направя. Та питането ми е, как да разбера дали домашно приготвеното ми елдено брашно е все още годно за консумация?
Благодаря предварително!
Здравейте, и от мен. Харесва ми , че най- накрая намерих рецепта за приготвяне на каша. Моето мъниче е на 6 м.и половина. Въвеждам глутена. Въпроса ми обаче е може ли да ми пишете как да направя оризова каша, плодова, и може ли да заместя в тази рецепта елдата с микс от зърна. Благодаря.
Как се накисва и изцежда брашно? Не трябва ли суровата елда да бъде накисната, след това изсушена и смляна на брашно? 🙂
Здравей,
Ако имам готово брашно от елда, необходимо ли е да се запича или направо се накисва във вода и вари на другия ден?
Благодаря предварително0!
Здравейте,
Ако се ползва готово био брашно от елда, ечемик, ръж и т.н., необходимо ли е да се препича преди варене или може директно да се прави каша само с предварително накисване?
Благодаря предварително!
Здравейте! Благодаря Ви, че споделяте рецептите си! Лично за мен са от голяма полза. Исках да Ви попитам дали мога да направя каша от елда с купено елдено брашно?
Здравейте, интересува ме кашата от спелта по същия начин ли я приготвяте? Също така вместо олио може ли да се сложи зехтин в кашата?