Туили с бадеми

Тези френски бисквити ме заплениха веднага щом  ги видях в книгата The cook’s book. Изглеждаха толкова хрупкави и с толкова много бадеми. Веднага си ги представих с чаша горещо кафе. Интересното е при тях е, че са тънки като хартия и докато са още горещи могат да се оформят в различни форми – фунийки, кошничи, каквото ви подскаже фантазията. Напарвих различни големини и част от бисквитите оформих на кошнички, напълних с бита сметана и малини, а друга част оставих за добавка за кафе. Вместо сметана може да се сложи сладолед, крема сирене или каквото друго обичате

В тази рецепта съотношенията на продуките са много важни, за да се получат бисквитите хрупкави. После като изстинат е хубаво да се хапнат веднага, защото иначе омекват от влагата във въздуха, въпреки че и по-мекички са също много вкусни.

Продукти:

125 гр филирани бадеми

125 гр пудра захар

1 прахче ванилия

2 белтъка

25 гр масло

20 гр бяло брашно

За крема

1 ч.ч подсладена сметана

малини

Приготовление:

Белтъците, бадемите, пудрата захар и ванилията се смесват в купа с помоща на шпатула.

Маслото се разтапя и докато е още горещо се изсипва на тънка струйка при бадемовата смес при непрекъснато бъркане.

Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете в хладилника да престои през ноща

На другия ден пресейте брашното върху бадемовата смес и разбъркайте добре.

Върху незалепваща тава изсипете от сместта, като гребвате по 1 чаена лъжичка – за бисквити за кафе или със супена лъжица – за кошнички. С помоща на опакото на супена лъжица натопена в студена вода, разсетелете сместта тънко във форма на кръг и загладете добре.

Бисквитите подготвени за печене

Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна 15 минути или докато бисквитите станат златсти по края и без бели петна в центъра

Докато са още топли ги отлепете от тавата с помоща на мека шпатула и ги преместете в чиния на един пласт, да се охладят. За да направите кошнички докато бисквитата е гореща я сложете в подходяща форма или чаша и я оставете да изстине там и да заеме необходимата форма. За да направите фунийки, завийте бисквитите върху точилка.

За крема

Разбийте с миксер студената сметана на твърда пяна. Напълнете с нея кошничките или фунийките и декорирайте с малините

Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадова торта с кестенов крем

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Тарт с круши, бадемов крем и карамелов топинг

6 comments on “Туили с бадеми

  1. Ирина каза:

    Много апетитни изглеждат тези туили! За вкусът няма съмнение – обожавам всякакви бадемови сладки.
    Обаче гледайки ги, се сетих за прочутите Fortune cookies, които също се оформят, докато са горещи! Не съм приготвяла, но какво пък, не пречи да опитам.

    Хубави почивни дни, Даниела! 🙂

  2. Nina каза:

    priwet! beltucite razbiwat li se s mixer?

    • Danyela каза:

      Здравейте, Nina! Не, белтъците не се разбиват с миксер. Заедно с бадемите, пудрата захар и ванилията се разбъркват със шпатула, колкото да се смесят съставките. После се прибавя маслото, както пише в рецептата, когато се прибавя маслото се ръзбърква непрекъснато с шпатула на ръка
      Приятно печене!

  3. Megi каза:

    Здравейте!!Имам 2 въпроса-белтъците разбиват ли се на сняг преди смесванети с бадемите.и другия е колко бисквитки(за кафе)се получават от това количество на продуктите?

    • Danyela каза:

      Здравейте, Меги!
      Белтъците не се разбиват. За жалост не помня колко бисквити се получават, не съм записала в рецептата, а отдавна не съм ги правила.
      Поздрави!

Вашият коментар