Тази проста манджичка е една от най-любимите ми ястия, свързвам я с майка и детството ми. Майка готвеше страхотно, като малка седях в кухнята и я гледах като омагьосана, как режеше, задушаваше и магьосничестваше около печката. Винаги и се получаваше превъзходно, дори просто да ми намажеше филия с масло и мед, и до сега си спомням дъха на меда…..Отклоних се, а исках просто да напиша за зеления боб, който приготвих днес
Продукти:
1 кг крехък зелен боб
1 глава лук
1 морков
1 ч.л. червен пипер
2-3 скилидки чесън
3 домата
3 с.л доматено пюре
Половин връзка копър
Сол, зехтин
Приготовление:
Зеления боб се измива, почиства и реже на около 3 сантиметрови парченца.
Морковът и лукът се режат на много ситно. В тенджера се загряват 4-5 с.л зехтин, в който се задушава лукът и морковът. Когато лукът омекне се добява бобът и се долива вода колкото да покрие боба. Добавят се целите скилидки чесън и червения пипер. Оставя се да къкри на бавен огън.
Когато бобът омекне се прибавя солта, доматите нарязани на ситно и доматеното пюре. Вари се още 4-5 минути. След като се спре котлонът се добавя нарязания на ситно копър.
Други публикации:
И аз често правя зелен боб, но слагам чесъна на края за 4-5 мин, за да не му се губят ценните свойства. Поздравления за хубавия сайт и страхотните рецепти!
Здравейте Ралица, да чесънът на края на готвенето освен това придава и по-разлечен вкус на ястието, може да се добави даже туко що смачкан преди сервиране без никаква термична обработка
Поздрави!
Дани, благодаря за простата, но много вкусна гозба 🙂 Радвам се, че в блога ти присъстват и вегетариански ястия!
Благодаря, Гери!