Гъбена супа с елда

Елдата имаше малко странен вкус за мен, опитвала съм я при пътуванията ми в Русия и Украйна винаги като не особенно подправена гарнитура към риба. Спомням си как веднъж я обърках с огромно количество кетчуп /при споменаването на тази дума настръхвам даже/, но това беше единственият начин да си изям елдата и да не обидя домакинята. Неотдавна преоткрих това зърно. Реших, че е време да експериментирам с вкуса му. Така се получи тази лека, хладна супа, подходяща за горещо време и учудващо за мен елдата в комбинация с гъби се оказа много вкусна

Продукти:

250 гр печурки

½ малка глава лук

½ морков

2 с.л. концентрирано доматено пюре

шепа елда

зехтин, сол, черен пипер, сух босилек

Приготовление:

Лукът и морковът се нарязват на много ситно, гъбите се режат на филийки и се слагат да врят в подсолена вода. Подправя се с прясно настърган черен пипер и сухия босилек, за да могат гъбите да поемат аромата на подправките. Когато водата заври се добавя елдата и се оставя на тих огън докато зърната елда се разпукат. Добавя се доматеното пюре и се оставя да заври отново. Супата се сервира студена, като във всяка купичка се добавя 1-2 с.л. студено пресован зехтин. Може да се украси с листенца пресен босилек.

в тенджерата

Други публикации:

Пъстра пролетна супа с тиквички

Пъстра пролетна супа с тиквички

Минестроне

Минестроне

Доматената супа на баба

Доматената супа на баба

Advertisements

6 comments on “Гъбена супа с елда

  1. erno каза:

    Изглежда много вкусна, обаче….не обичам елда. Дали ако я заместя с ориз ще стане хубава?

  2. Danyela каза:

    Erno, с ориз става страхотна. В същност правех супата с ориз, преди да реша да експериментирам с елдата 😉 . Добър апетит

  3. barborana каза:

    Задължиелно ще я опитам, Петя много хареса кашата с елда…може и на нас да ни допадне!

  4. kanew каза:

    Какво е елда?

  5. Danyela каза:

    Здравейте, kanew. Елдата е безглутеново житно расение, познато също като гречка или каша. Много популярно в бившите съветски републики. Богато е на желязо, фибри и витамин К. Една от първите каши за захранване на деца (след ориза) е от елда.
    Продава се на диабетичните щандове, представлява дребни кафяви зрънца. Има малко по-особено мирис и обикновено това е причината да не е особенно харесвано у нас
    На първата снимка в рецептата за Гъбена супа с елда, на преден план съм снимала зрънца елда.
    Надявам се да ви хареса супата, но ако е прекалено смела за вашия вкус, спокойно може да замените елдата с ориз. 😉

    • Елица каза:

      Само да Ви поправя, че елдата не е житно растение, а е по-близка на спанака колкото и странно да звучи. Благодаря за интересните рецепти. Сега се опитвам да открия нещо лесно и вкусно, което да мога да правя за малкия си бебок, който скоро ще стане на годинка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s