Баба Гануш е традиционно близкоизточно ястие в Израел наричано още Хацилим бе’тхина. Поднася се за предястие, мезе, салата и основните му съставки са печени патладжани и тхина (сусамов тахан). Този патладжанен пастет има приятен плътен вкус на пушек, ядки и източни подправки и страхотно върви с арабски питки.
Продукти:
1 голям патладжан
2-3 с.л. тхина (сусамов тахан)
2-3 скилидки чесън
2-3 стръка магданоз
2-3 с.л. зехтин
щипка смлян кимион
сока на половин лимон
сол, черен пипер
Приготовление:
Патладжана се опича и се бели. Перфектно е това да стане на огън (за да придобие патладжана опушен вкус), но ако нямате огнище под ръка :-), можете да го изпечета на котлона. Аз пека във фурната, в тава върху която съм сложила фолио, за да не цапа, на най-горната скара, на грил. Патладжана трябва да се обърне няколко пъти. Когато омекне добре се вади, слага се в плик, за да се задуши и да се обели по-лесно. Аз пека по няколко патладжана наведнъж, после беля и прибирам във фризера и вадя когато ми трябва.
Патладжана се намачква с вилица. Не го смилайте в кухненския блендер, защото така ще стане на каша, а вкусът на салатата ще е по-добър, ако текстурата на патладжана е по-едра.
След това добавете смачкания или ситно нарязан чесън, солта, черния пипер, кимиона, лимоновия сок и тхината. Всичко се обърква добре и се поставя в чиния за сервиране. Отгоре се украсява с магданоз и се полива със зехтина.
Други публикации:
Не знаех,че това е Израелско ястие-))),но понеже обожавам патладжан от дете, това го правеше баба ми, само че без сусамов тахан.Невероятно е на вкус.Директно го мажа на филия, то ми и личи-))). Аз пека патладжаните на скара и стават много хубави. Слагам ги и на всяка салата.
Още една идея за патладжан. Рецептата я научих от книга на София Лорен. Рецептата е гръцка и се нарича тарато. Наряавам патладжаните на филии и ги пека на скарата.Обичам пипер.Нарязва се всичко на малки кубчета и се разбърква с кисело мляко и чесън.Слагам и копър и е подобно на нашия таратор.
О, тази рецепта за салата ще я опитам при първа възможност!
Патладжан с майонеза и чесън, също е много вкусна комбинация. 🙂
Вярно е и аз я харесвам 🙂
Здравейте, страхтна е рецептата и много вкусна.Това ли е „Мутабел“? Ако не, как се прави той?
Здравейте, Юлия! Мутабел е Ливанското име и вариянт на ястието. В някои рецепти за него съм срещала да се добавят смлени сухи много люти чушки, както и лъжица-две кисело мляко
Поздрави!
След като се изпекат, патладжаните се топват в съд със студена вода( за да не потъмнеят). След това се разрязват на кръст отдолу и се оставят в по-дълбок съд( за да са изправени), за да изтече горчивия сок.