Много обичам пастет. За жалост това, което може да се купи от магазините, рядко има нещо общо с истински пастет. А е толкова лесен за приготвяне в домашни условия. Задушава се малко лук и пилешките дробчета в масло, добавят се подправките, пасира се и готово.
Днес направих пастет от пилешки дробчета с Марсала и го подправих с розмарин. Характелното ухание на Марсалата се допълни с розмарина и аромата на маслото. После се изтягате на дивана с много препечен хляб, пастета, приятно четиво и любима музика. Срахотно е…
Продукти:
500 гр пилешки дробчета
200 гр масло, размекнато
1 малка глава лук, нарязана на ситно
2 шипки сух розмарин
3 с.л. Марсала
сол и черен пипер на вкус
опционално: 1 скилидка чесън
Приготовление:
Дробчетата се размразяват и се измиват и почистват. Подсушават се добре.
В тиган се загряват 2 с.л от маслото и се задушава лукът и чесънът. Добавя се сухият ро
змарин, за да си пусне аромата. Когато лукът омекне се добавят дробчетата. Задушавате добре на бавен огън, докато течността се изпари и дробчетата станат готови.
Оставяте да се охладят леко и пасирате заедно с Марсалата и останалото размекнато масло. Прибавяте солта и черният пипер.
Изсипвате пастета в подходящи съдове и охлаждате. Ако няма да консумирате пастета същият ден, може да покриете пастета в съдовете с 1-2 лъжици размекнато масло и така да съхраните в хладилника
Добър апетит!
Други публикации:
Страхотна идея 🙂
Точно тези дни си мислих за пастет.
Ема, много се радвам, че ти е допаднала!
Идеята за домашен пастет – даже и не ми беше минавала през главата! Наистина страхотно. Аз доукрасих малко нещата:
2-3 печурки от самото начало
а при разбиването 1 лъжица мед
от фурната излезе топъл пълнозърнест хляб… и първата купичка, много не я чакахме да стегне 🙂
Чаша Сира допълни нещата изцяло.
Получи се страхотно. Благодаря!
Здравейте, Филип!
Много се радвам, че сте харесали пастета и че сте импорвизирали със съставките.
Добър апетит!
Изглежда много апетитно. Дали ще стане с обикновено червено вино вместо Марсала?
Здравейте, Светла. Да, ще стане и с обикновено вино. Марсалата е с много концентриран аромат и е леко сладко, така че в случая се използва по-скоро като подправка, отколкото с някаква друга цел
Сърдечни поздрави!
А дали ще се получи с Шери?
О, да, ще стане много вкусно 🙂