Крем супа от печени чушки и нахут

Прибирайки се към къщи днес по обяд, целия квартал ухаеше на всякакви ястия с чушки, а някой в близко дворче беше напалил огън и даже се чуваше пукането на чушките при печенето. Е това вече на нищо не приличаше. Почти на бегом стигнах до вкъщи и метнах чушки във фурната да се пекат

Отдавна ми се въртеше в главата идея за крем супа от печени червени чушки. Но днес вече не устоях. Хрумна ми, че чушките ще са много вкусни с нахут. Бях накиснала от предишната вечер за фалафели, така че част от него веднага беше сварен за супата. Сложих щипка кимион, щипка смлени зърна от кориандър, малко сух джоджен и омекотих вкуса с готварска сметана. И се разнесе едно ухание….Сервирах я на мъжа ми с малко страх, че този път вече няма да понесе кулинарните ми експерименти, но учудващо той я хареса много.

Продукти:

5 големи червени чушки

½ ч.ч сух нахут, накиснат от предишната вечер

1 ½  литър вода

250 мл готварска сметана

щипка смлян кимион

щипка смлени зърна кориандър

щипка сух джоджен + няколко листа за гарниране

заквасена сметана за сервиране

сол, черен пипер на вкус

Приготовление:

Накиснатия нахут се сварява до омекване. Водата се изхвърля, а зърната се претриват между дланите, за да падне ципата.

Чушките се почистват от семките, опичат се и се обелват.

Нахута и чушките заедно с ¼ ч.ч вода се пасират. Сместа се сипва в тенджера заедно с водата, сметаната и подправките. Оставя се да ври 5 минути

При сервирането се гарнира с лъжица от заквасената сметана

Добър апетит!

Други публикации:

Супа от нахут и паста с розмарин

Супа от нахут и паста с розмарин

Студена супа от авокадо

Студена супа от авокадо

Крем супа от грах и тиквички

Крем супа от грах и тиквички

Advertisements

5 comments on “Крем супа от печени чушки и нахут

  1. Dani каза:

    Както винагихубава идея.И на мен нахута много ми хареса и ще стане един любим продукт.Поздрави!

    • Danyela каза:

      Освен, че е вкусен и е доста полезен, особено за диабетици – съдържа здравословни за тях въглехидрати за разлика от ориза и картофите, пък е и източник на доста калции. А малкото му мазнини са полиненаситени има и доста фибри. Определено нахута си спечели ценно място в моята кухня

  2. Evgeni каза:

    Много е приятно от всякъде да се разнася миризма на печени чушки .А пък тук таме се усеща и ухание на марината за туршиика.

  3. Мария каза:

    Невероятна супа!!!!! От себе си сложих и малко чесън и стана много вкусна. Съжалявам, че в България нахута е толкова подценяван. За първи път опитах нахут на 28 години в Испания и стана един от любимите ми продукти. Препоръчвам ви да опитате нахут със спанак и риба. Много здравословна и лесна за изпълнение супа.
    Сърдечно благодаря за сайта и разкошните рецепти!

    • Danyela каза:

      Мария, благодаря! Аз също много харесвам нахута, внася приятно разнообразие в менюто
      Сърдечни поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s