Студена супа от авокадо

Много обичам вкусът на авокадото, маслен и плътен и подходящ за съчетаване както със сладки, така и със солени ястия. Обикновенно го правя на пастет и го хапваме с препечен хляб, но отдавна ми се иска да направя някаква супа с това растение. За жалост рядко намирам добре узрели и хубави плодове. За да е готово за ядене авокадото трябва да е с тъмно зелена кора и леко омекнало, но не прекалено. Тогава много лесно се отделя семката и кората, а месестата част е като масло.

Към авокадото добавих кисело мляко и малко мента. Така се получи тази прохладна и много полезна супа

Продукти (за 2 порции):

1 добре узряло авокадо

½ кофичка пълномаслено кисело мляко

2 ч.ч студена вода

2 с.л лимонов сок

1 с.л зехтин

3-4 листенца мента

сол и черен пипер на вкус

1 твърдо сварено яйце за гарниране

Приготовление:

авокадо

Разполовете авокадото, извадете семката и с помоща на малка лъжичка изгребете месестата част. Сложете я в пасатора заедно с лимоновия сок (за да не потъмнее авокадото), ментата и киселото мляко, солта, черния пипер и водата. Пасирайте до гладко пюре.

Охладете супата добре преди сервиране. Разпределете в чинии, гарнирайте със зехтина, листенца мента и половинка от яйцето. Ако предпочитате нарежете яйцето на дребни кубчета и сервирайте отделно в чинийка.

Добър апетит!

Други публикации:

Доматена супа

Доматена супа

Крем супа от грах и тиквички

Крем супа от грах и тиквички

Минестроне

Минестроне

4 comments on “Студена супа от авокадо

  1. Des Cho каза:

    Супата е божествена! Аз не се сдържах и й добавих малко прасен чесън, а ментата се наложи да подменя с пресен джоджен… Прекрасна е! Благодаря 🙂

    • Danyela каза:

      Des Cho, благодаря! Да ви е сладко! И аз ще опитам с чесън и джоджен, изкуши ме 🙂

  2. alexsal каза:

    Dani i kostilkata na avokadoto li se pasira???Towa ne go razbrah, Znam che se slaga ciala za da predotwrati awokadoto da ne pokafenee noo ne e che se i yade.

    • Danyela каза:

      Здравей, alexsal!
      Не, семката не се пасира, тя не става за ядене. Просто се отстранява, както и кората. Пасира се само месестата част на авокадото и се слага лимонов сок за да не потъмнее
      Успех и добър апетит!

Вашият коментар