Много обичам вкусът на авокадото, маслен и плътен и подходящ за съчетаване както със сладки, така и със солени ястия. Обикновенно го правя на пастет и го хапваме с препечен хляб, но отдавна ми се иска да направя някаква супа с това растение. За жалост рядко намирам добре узрели и хубави плодове. За да е готово за ядене авокадото трябва да е с тъмно зелена кора и леко омекнало, но не прекалено. Тогава много лесно се отделя семката и кората, а месестата част е като масло.
Към авокадото добавих кисело мляко и малко мента. Така се получи тази прохладна и много полезна супа
Продукти (за 2 порции):
1 добре узряло авокадо
½ кофичка пълномаслено кисело мляко
2 ч.ч студена вода
2 с.л лимонов сок
1 с.л зехтин
3-4 листенца мента
сол и черен пипер на вкус
1 твърдо сварено яйце за гарниране
Приготовление:
Разполовете авокадото, извадете семката и с помоща на малка лъжичка изгребете месестата част. Сложете я в пасатора заедно с лимоновия сок (за да не потъмнее авокадото), ментата и киселото мляко, солта, черния пипер и водата. Пасирайте до гладко пюре.
Охладете супата добре преди сервиране. Разпределете в чинии, гарнирайте със зехтина, листенца мента и половинка от яйцето. Ако предпочитате нарежете яйцето на дребни кубчета и сервирайте отделно в чинийка.
Добър апетит!
Други публикации:
Супата е божествена! Аз не се сдържах и й добавих малко прасен чесън, а ментата се наложи да подменя с пресен джоджен… Прекрасна е! Благодаря 🙂
Des Cho, благодаря! Да ви е сладко! И аз ще опитам с чесън и джоджен, изкуши ме 🙂
Dani i kostilkata na avokadoto li se pasira???Towa ne go razbrah, Znam che se slaga ciala za da predotwrati awokadoto da ne pokafenee noo ne e che se i yade.
Здравей, alexsal!
Не, семката не се пасира, тя не става за ядене. Просто се отстранява, както и кората. Пасира се само месестата част на авокадото и се слага лимонов сок за да не потъмнее
Успех и добър апетит!